GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Institut predlaže jednostavne mjere za smanjenje troškova izgradnje

Institut predlaže jednostavne mjere za smanjenje troškova izgradnje
PREPORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.01.2024 / 20:56
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Stanogradnja u Njemačkoj je u krizi – unatoč velikoj potražnji za stambenim prostorom. Postoji mnogo načina za smanjenje troškova gradnje, kaže Njemački ekonomski institut.

S obzirom na nagli rast kamata i cijena zgrada, Njemački ekonomski institut (IW) predlaže paket mjera za smanjenje troškova u stanogradnji. Zbog teške situacije u građevinarstvu važno je poboljšati opće uvjete, navodi se u novom izvješću IW-a. “Postoji rizik od insolventnosti među nositeljima projekata i građevinskom industrijom, što bi moglo trajno smanjiti kapacitete”, upozoravaju autori. Mnoge uštede moguće su ako postoji konsenzus u politici, upravi i gospodarstvu o važnosti stanogradnje.

Kako bi procijenio čimbenike koji utječu na cijene novogradnji, IW je analizirao oko 210.000 ponuda za kupnju i 365.000 ponuda za najam novih stanova od dvije do pet soba. Oglašavani su između siječnja 2018. i kraja srpnja 2023. godine. Osim cijena, IW je pazio i na podatke o sadržajima, kvaliteti i lokaciji. Autori nisu proveli analizu troškova, već su ispitali koje su cjenovne premije i popusti povezani s različitim karakteristikama stanovanja.

Konkretno, IW vidi mogućnosti za uštedu troškova u opremi. Za jednostavno opremanje u odnosu na uobičajeno visokokvalitetno opremanje postojali su popusti od oko 7,5 posto za ponudu najma i do 15 posto za oglase za kupnju. To nudi puno potencijala, "osobito jer jednostavna oprema u novim zgradama često daleko premašuje tipične standarde u postojećim zgradama." Nedostatak podzemnih parkirnih mjesta također se konzervativno procjenjuje na smanjenje cijena od 4 do 9 posto, dok nedostatak podruma ima utjecaj do 2,5 posto.

Manji stanovi također bi mogli smanjiti troškove novogradnje, pišu autori IW-a Michael Voigtländer i Christian Oberst. “Iako su manji stanovi povezani s višim cijenama po kvadratu, oni dovode do znatno nižih cijena po stambenoj jedinici u apsolutnom iznosu.” Druga opcija bi mogli biti stanovi pogodni za zajednički život - za mlade na studiju i usavršavanju, ali i za starije osobe, navodi IW. Općenito, manjak prostora daje najveći utjecaj na niže cijene kupnje i najma.

Nešto može učiniti i javni sektor, smatra IW. “Smanjenje cijena građevinskog zemljišta ili jeftinija prodaja javnog zemljišta za 10 posto povezano je s ukupnim smanjenjem cijene od gotovo 2 posto za ponude za kupnju”, stoji u izvješću. U gradovima i za najamnine učinak je pak tek oko 1 posto.

Druga poluga su porezne olakšice. "Obustava poreza na promet nekretnina za nove zgrade bila bi kompatibilna sa zakonima EU-a i prikladna za jačanje nove stambene izgradnje." Ovisno o saveznoj državi, to bi smanjilo troškove do 6,5 posto. Porez na promet nekretnina naplaćuju savezne države koje na njemu zarađuju milijarde - tako da nema dovoljno poticaja za njegovo smanjivanje.

Stanogradnja u Njemačkoj već duže vrijeme miruje. Institut za ekonomska istraživanja Ifo procjenjuje da će 2024. biti dovršeno samo 225.000 stanova, u usporedbi s procijenjenih 270.000 prošle godine. Do 2025. broj godišnjih dovršetaka mogao bi još pasti na 200.000 stanova, smatraju u DZ banci. To bi bilo samo upola manje nego što je planirala njemačka vladina koalicija. Ministrica graditeljstva Klara Geywitz nedavno je bila optimistična. Stambeno tržište vjerojatno će se razvedriti krajem 2024. i početkom 2025., rekla je.

Tagovi: gradnja, građevina, nekretnine, stanogradnja, stanovi
PROČITAJ I OVO
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BLAGI RAST
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BERLIN - Njemačka građevinska industrija u teškim uvjetima primila je i izvršila više narudžbi u veljači nego prethodnog mjeseca, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
PROJEKTI
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
ZAGREB - Bageri rade punom parom i konačno uklanjaju ruševine koje su desetljećima stajale na mjestu nekadašnje Geotehnike u Bednjanskoj ulici, na lokaciji pored Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER).
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
OBNOVA
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
ZAGREB - Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
RAST
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
WASHINGTON - Prodaja novih stanova i obiteljskih kuća u SAD-u porasla je u ožujku za 8,8 posto na godišnju prilagođenu razinu od 693.000 jedinica, objavilo je danas američko ministarstvo trgovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE