GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Horvat: Nekretnine u vlasništvu države u vlasništvo lokalne samouprave

Horvat: Nekretnine u vlasništvu države u vlasništvo lokalne samouprave
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.10.2020 / 18:42
Autor: SEEbiz / H
SPLIT - Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat najavio je u utorak na sastanku sa splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom da će se desetak nekretnina u toj županiji koje su u vlasništvu države dati jedinicama lokalne samouprave u njihovo vlasništvo.

"Razgovarali smo o desetak nekretnina u kojima su smještene institucije čiji je osnivač županija - to su ljekarne i škole, a ti su prostori još uvijek u vlasništvu Republike Hrvatske i nema nikakvog razloga da se takvi prostori ne stave u punopravno vlasništvo jedinicama lokalne i područne samouprave", rekao je ministar Horvat nakon sastanka sa županom Bobanom.

Tijekom dana Horvat se u Splitu sastaje i s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom i načelnicima nekoliko općina u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Po njegovim riječima, riječ je o nekretninama koje su "zaostavština prošlosti" i taj se problem ne može riješiti za jedan dan, a danas su raspravljali o tome što treba poduzeti da se to riješi do kraja godine.

Također je rekao kako će se sa svim županijama u Hrvatskoj imovinsko-pravno riješiti i prostorije u kojima su radili bivši zaposlenici u Uredu državne uprave, koji su sada zaposlenici županija.

Ministar Horvat izvijestio je novinare da je jučer zatvoren natječaj koji je trajao tri tjedna, a na koji je podneseno više od 4500 zahtjeva za subvencioniranu izgradnju ili kupnju stana ili kuće.

"Siguran sam da će velika većina tih zahtjeva završiti sklapanjem ugovora do kraja ove godine", poručio je.

Podsjetio je kako je u ožujku na natječaju s mladim obiteljima sklopljeno 3039 ugovora za kupnju ili izgradnju stana, kupnju ili izgradnju obiteljske kuće.

"Trend koji se vidi sad i u ovom natječaju je da centri velikih gradova više nisu toliko interesantni za kupnju nekretnina, već da su mlade obitelji počele kupovati nekretnine i u ruralnim dijelovima Republike Hrvatske. To nas veseli i to je dio demografske politike Vlade Republike Hrvatske, odnosno proračunskih sredstava koja stavljamo na upotrebu da bismo mladim obiteljima omogućili da riješe stambeno pitanje", rekao je Horvat.

Na upit jesu li počele dodatne izmjene i dopune Zakona o najmu stanova nakon što je Ustavni sud ocijenio da su prošle dopune i izmjene teret za najmoprimce, Horvat je odgovorio potvrdno. "Pokrenuli smo doradu predmetnog zakonskog prijedloga. Radimo u ovom trenutku sa stručnjacima Pravnog fakulteta u Zagrebu i s drugim pravnim ekspertima koji nam u tomu mogu pomoći", rekao je Horvat i dodao kako je riječ je o jednoj "zaostavštini prošlosti" koju je Vlada odlučila razriješiti pa će dorade biti gotove i predstavljene javnosti do kraja godine.

Tagovi: Darko Horvat, Blaženko Boban, Andro Krstulović Opara, Splitsko-dalmatinska županija
PROČITAJ I OVO
Grad Split oslobađa zakupnine poduzetnike pogođene pandemijom koronavirusa
OLAKŠICE
Grad Split oslobađa zakupnine poduzetnike pogođene pandemijom koronavirusa
SPLIT - Odlukom o novim paketima mjera koje je donio grad Split, splitski poduzetnici čija je djelatnost izravno pogođena pandemijom bolesti covid-19 bit će oslobođeni zakupnine, izvijestila je u ponedjeljak Gradska uprava.
Koronakriza prepolovila prodaju stanova u Crnoj Gori
POSLJEDICE
Koronakriza prepolovila prodaju stanova u Crnoj Gori
PODGORICA - Epidemija koronavirusa počela je ozbiljno da usporava stambenu izgradnju u Crnoj Gori, a prodaja stanova je prepolovljena, uz pad cijena od oko 10 odsto.
Hotel Splendid u Beogradu prodat za 2,35 miliona evra
PRODAJA
Hotel Splendid u Beogradu prodat za 2,35 miliona evra
BEOGRAD - Hotel Splendid u Beogradu prodat je danas na javnom nadmetanju za 278 miliona dinara (oko 2,35 miliona evra) ponuđaču DT properties iz Beograda.
Šta je održiva gradnja i zašto predstavlja inovaciju u infrastrukturi
INOVACIJE
Šta je održiva gradnja i zašto predstavlja inovaciju u infrastrukturi
BEOGRAD - Termin održiva gradnja se odnosi na izgradnju objekata koju su u velikoj meri povezani sa prirodom, pa se iz tog razloga ovaj način izgradnje naziva i “zelena” gradnja.
Korona pokrenula val prodaje hotela u Španjolskoj
HOTELI
Korona pokrenula val prodaje hotela u Španjolskoj
MADRID - Broj hotela u Španjolskoj oglašenih na prodaju bio je u listopadu gotovo za petinu veći nego u ožujku, na početku pandemije koronavirusa, a većina njih nalazi se u poznatim turističkim destinacijama, objavio je u petak portal za nekretnine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE