GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HGK pozdravlja donošenje zaključka o cijenama građevinskih materijala i proizvoda

HGK pozdravlja donošenje zaključka o cijenama građevinskih materijala i proizvoda
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.06.2022 / 16:59
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) pozdravili su zaključak o ublažavanju posljedica globalnog poremećaja na tržištima građevinskih materijala i proizvoda, koji je Vlada donijela na sjednici u utorak, istaknuvši i da građevinari takav dokument čekaju već godinu dana.

"S obzirom na to da ovakvu situaciju s cijenama materijala i proizvoda nismo doživjeli u posljednjih 20 godina, bilo je jasno da se ovakvo pitanje mora riješiti na najvišoj razini, s jasnim smjernicama za postupanje za sve uključene, bez obzira na to govorimo li o proračunskim ili sredstvima EU-a", izjavila je savjetnica predsjednika HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj.

Pozdravila je donošenje zaključka te istaknula da hrvatski građevinari ovakav dokument čekaju već godinu dana.

"Vjerujemo da će se pronaći sredstva za namirenje razlika u cijeni materijala i da neće doći do zaustavljanja projekata. HGK je dala doprinos ovoj problematici formirajući indekse cijena od desetog mjeseca 2020. do danas te ćemo i dalje pratiti kretanje cijena kako bi svi imali informaciju što se događa na tržištu kod nas i u Uniji te mogli potraživati razliku u cijeni", rekla je Čagalj.

Po pitanju problema oko sufinanciranja projekata EU-a, prijedlog HGK je formiranje posebnog fonda iz sredstava EU, iz kojeg bi bilo moguće financirati upravo priznavanje porasta cijena.

"Drugi način su kreditne linije za taj prekoračeni dio sredstava s malom kamatom, odnosno ono što je najizglednije - od dijela projekata će se trebati odustati, posebno onih kod kojih se još nije započelo s izvođenjem kako bi se podmirili troškovi povećanja cijena u projektima koji su već u poodmakloj fazi", navedeno je u HGK-ovom komentaru.

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina na današnjoj sjednici Vlade je izvijestio da se zaključkom o ublažavanju posljedica globalnog poremećaja na tržištima građevinskih materijala i proizvoda, pojašnjava procedura utvrđivanja razlike u cijeni radova tako da će u slučaju povećanja cijene radova za više od 10 postotaka, razliku preko 10 postotaka snositi javni naručitelji, a povećanje cijene radova do 10 postotaka snose izvođači radova.

Cilj te Vladine mjere je po njegovim riječima ublažavanje nastalih poremećaja u građevinskom tržištu te uspješna provedba i dovršetak svih većih započetih projekata ugovorenih u postupcima javne nabave, kao i poticanje ugovaranja novih projekata.

Tagovi: Hrvatska gospodarska komora, građevinski sektor, građevinski materijal, Mirjana Čagalj
PROČITAJ I OVO
Izdavanje nekretnina: Kakve nekretnine je najisplativije izdavati?
PREPORUKE
Izdavanje nekretnina: Kakve nekretnine je najisplativije izdavati?
ANALIZA - Izdavanje nekretnina potpada pod kategoriju najmudrijih životnih investicija - na ovaj način vi izrađujete neku vrstu sigurnosne finansijske mreže putem pasivnog priliva novca kao dodatnog izvora zarade. Međutim, neretko se javlja nedoumica oko pitanja koje su nekretnine najisplatljivije za izadavanje?
U travnju obujam građevinskih radova 4,6 posto veći nego lani
RAST
U travnju obujam građevinskih radova 4,6 posto veći nego lani
ZAGREB - Obujam građevinskih radova u travnju je prema kalendarski prilagođenim indeksima bio veći za 4,6 posto nego u istom mjesecu prošle godine, a za 1,1 posto u odnosu na ožujak ove godine.
Jedan podatak Eurostata ozbiljan je problem Hrvatske, a o njemu se šuti
STANOVANJE
Jedan podatak Eurostata ozbiljan je problem Hrvatske, a o njemu se šuti
ZAGREB - U Hrvatskoj čak 36,2 posto građana živi u prenapučenim domovima, s nedovoljnim brojem soba za sve osobe u kućanstvu, što je dvostruko više od prosjeka EU u kojem 17,5 posto stanovnika živi u prenapučenim kućanstvima.
Istra: Njemački vlasnici kuća imaju dobra iskustva
TRŽIŠTE NEKRETNINA
Istra: Njemački vlasnici kuća imaju dobra iskustva
PULA - Sve više Nijemaca kupuje nekretnine na moru u Hrvatskoj i onda ih iznajmljuju. I na taj način vraćaju uloženi novac. Razgovarali smo s dvojicom od njih o njihovim iskustvima s građevinarima, porezima i - korupcijom.
Državne nekretnine: Natječaj za zakup 32 poslovna prostora u 11 gradova
ZAKUP
Državne nekretnine: Natječaj za zakup 32 poslovna prostora u 11 gradova
ZAGREB - Natječaj za zakup 32 poslovna prostora u vlasništvu RH u 11 gradova raspisan je u subotu, a rok za predaju ponuda je do 8. srpnja u podne, izvijestili su iz Državnih nekretnina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE