GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Građevinska aktivnost bit će živa i ove godine

Građevinska aktivnost bit će živa i ove godine
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.04.2024 / 10:05
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, u siječnju 2024. su, prema kalendarski prilagođenim indeksima, nastavljene pozitivne godišnje stope rasta obujma građevinskih radova, koje kontinuirano traju od lipnja 2020.

Kalendarski prilagođen rast iznosio je snažnih 14,3% godišnje (u odnosu na 10,3% u prosincu 2023.). Najsnažnija je to godišnja stopa rasta od travnja 2021. Prema izvornim indeksima, rast na godišnjoj razini iznosio je 18,2%. Prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima, obujam građevinskih radova porastao je za 1,8% u odnosu na kraj 2023.

U prosincu je pozitivan doprinos generiran od izgradnje zgrada (+20,2% godišnje, četvrta zaredom dvoznamenkasta godišnja stopa rasta), dok je kod izgradnje na ostalim građevinama nakon dvije zaredom negativne godišnje promjene zabilježena pozitivna (+3,9%). Kategorija ostalih građevina uglavnom se povezuje s investicijskom aktivnosti javnog sektora.

Objava DZS-a pružila je i konačne podatke za 2023. godinu. Obujam građevinskih radova, prema kalendarski prilagođenim indeksima, porastao je u 2023. u prosjeku za 5,1% na godišnjoj razini (u odnosu na preliminarnih 4,8%). Prema izvornim indeksima, u odnosu na isto razdoblje 2022. obujam građevinskih radova porastao je također za 5,1%.

U siječnju je izdano 881 odobrenja za građenje što u odnosu na isto razdoblje 2023. predstavlja pad za 6,0%. Od toga se 780 dozvola odnosilo na gradnju zgrada, dok se preostale dozvole odnose na ostale građevine.

Podaci HNB-a o kretanju poslovnog optimizma u građevinarstvu ukazuju na blago pogoršanje sentimenta u veljači na mjesečnoj razini, zadržavši se i dalje iznad dugoročnog prosjeka. Promatrano na godišnjoj razini, u veljači je evidentiran nastavak rasta pokazatelja punih godinu dana. Posljedica je to ponajviše priljeva EU transfera koji pružaju potporu građevinskoj aktivnosti. S druge strane, ograničavajući čimbenik građevinske aktivnosti ostaje manjak (kvalificirane) radne snage, dok će na privatne investicije nastaviti negativno utjecati pooštreni uvjeti financiranja i slabost gospodarskih aktivnosti u europodručju. Ostajemo optimistični glede nastavka korištenja europskih sredstava u godini pred nama, koji bi trebali nastaviti poticati građevinsku aktivnost.

Tagovi: građevinas, nekretnine, stanogradnja
PROČITAJ I OVO
Bačić: Prioritet će nam biti biti dostupno stanovanje za mlade
PRIORITETI
Bačić: Prioritet će nam biti biti dostupno stanovanje za mlade
ZAGREB - Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić rekao je danas da će prioriteti tog ministarstva u novom mandatu biti nastavak obnove nakon potresa, omogućavanje dostupnog stanovanja mladima i novi zakon o prostornom uređenju.
Cijene nekretnina eksplodirale u jednoj hrvatskoj regiji
TRENDOVI
Cijene nekretnina eksplodirale u jednoj hrvatskoj regiji
ZAGREB - Trend pada prodaje nekretnina na Jadranu nastavlja se i ove godine, prvenstveno, kažu stručnjaci, zbog recesije u Njemačkoj.
Kina predlaže kupnju komercijalnih stanova kako bi potaknula tržište nekretnina
POTICAJI
Kina predlaže kupnju komercijalnih stanova kako bi potaknula tržište nekretnina
PEKING - Očekuje se da će Kina, koja se još uvijek nosi s krizom na tržištu nekretnina, smanjiti minimalnu stopu predujma za one koji prvi put kupuju stan, a također je predložila da vlada otkupi komercijalne nekretnine.
U travnju u SAD-u pad stambene novogradnje
STANOVI
U travnju u SAD-u pad stambene novogradnje
WASHINGTON - U SAD-u se u travnju biježi pad novoizgrađenih stanova.
Ranilović: Većina nekretnina, posebno onih rabljenih, na tržištu se ne mogu prodati po traženim cijenama
CIKLUS
Ranilović: Većina nekretnina, posebno onih rabljenih, na tržištu se ne mogu prodati po traženim cijenama
ZADAR - Tržište nekretnina je ušlo u novi ciklus, obilježenom usporavanjem koje se ogleda prije svega u padu prometa nekretninama, rečeno je na otvaranju 37. Foruma poslovanja nekretninama, koji se u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Udruženja poslovanja nekretninama HGK održava u Zadru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE