GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Građevinska aktivnost bit će živa i ove godine

Građevinska aktivnost bit će živa i ove godine
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.04.2024 / 10:05
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, u siječnju 2024. su, prema kalendarski prilagođenim indeksima, nastavljene pozitivne godišnje stope rasta obujma građevinskih radova, koje kontinuirano traju od lipnja 2020.

Kalendarski prilagođen rast iznosio je snažnih 14,3% godišnje (u odnosu na 10,3% u prosincu 2023.). Najsnažnija je to godišnja stopa rasta od travnja 2021. Prema izvornim indeksima, rast na godišnjoj razini iznosio je 18,2%. Prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima, obujam građevinskih radova porastao je za 1,8% u odnosu na kraj 2023.

U prosincu je pozitivan doprinos generiran od izgradnje zgrada (+20,2% godišnje, četvrta zaredom dvoznamenkasta godišnja stopa rasta), dok je kod izgradnje na ostalim građevinama nakon dvije zaredom negativne godišnje promjene zabilježena pozitivna (+3,9%). Kategorija ostalih građevina uglavnom se povezuje s investicijskom aktivnosti javnog sektora.

Objava DZS-a pružila je i konačne podatke za 2023. godinu. Obujam građevinskih radova, prema kalendarski prilagođenim indeksima, porastao je u 2023. u prosjeku za 5,1% na godišnjoj razini (u odnosu na preliminarnih 4,8%). Prema izvornim indeksima, u odnosu na isto razdoblje 2022. obujam građevinskih radova porastao je također za 5,1%.

U siječnju je izdano 881 odobrenja za građenje što u odnosu na isto razdoblje 2023. predstavlja pad za 6,0%. Od toga se 780 dozvola odnosilo na gradnju zgrada, dok se preostale dozvole odnose na ostale građevine.

Podaci HNB-a o kretanju poslovnog optimizma u građevinarstvu ukazuju na blago pogoršanje sentimenta u veljači na mjesečnoj razini, zadržavši se i dalje iznad dugoročnog prosjeka. Promatrano na godišnjoj razini, u veljači je evidentiran nastavak rasta pokazatelja punih godinu dana. Posljedica je to ponajviše priljeva EU transfera koji pružaju potporu građevinskoj aktivnosti. S druge strane, ograničavajući čimbenik građevinske aktivnosti ostaje manjak (kvalificirane) radne snage, dok će na privatne investicije nastaviti negativno utjecati pooštreni uvjeti financiranja i slabost gospodarskih aktivnosti u europodručju. Ostajemo optimistični glede nastavka korištenja europskih sredstava u godini pred nama, koji bi trebali nastaviti poticati građevinsku aktivnost.

Tagovi: građevinas, nekretnine, stanogradnja
PROČITAJ I OVO
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BLAGI RAST
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BERLIN - Njemačka građevinska industrija u teškim uvjetima primila je i izvršila više narudžbi u veljači nego prethodnog mjeseca, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
PROJEKTI
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
ZAGREB - Bageri rade punom parom i konačno uklanjaju ruševine koje su desetljećima stajale na mjestu nekadašnje Geotehnike u Bednjanskoj ulici, na lokaciji pored Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER).
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
OBNOVA
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
ZAGREB - Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
RAST
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
WASHINGTON - Prodaja novih stanova i obiteljskih kuća u SAD-u porasla je u ožujku za 8,8 posto na godišnju prilagođenu razinu od 693.000 jedinica, objavilo je danas američko ministarstvo trgovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE