GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Građevina u Sloveniji u procvatu, cijene stanova rastu

Građevina u Sloveniji u procvatu, cijene stanova rastu
SNAŽA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2023 / 07:16
Autor: SEEbiz / Dnevnik
LJUBLJANA - U prvom tromjesečju ove godine godišnji gospodarski rast u Sloveniji iznosio je 0,7 posto, na što je uglavnom utjecala vanjska potražnja.

Investicije u građevinarstvu porasle su za oko 17 posto, vrijednost izvršenih građevinskih radova veća je za gotovo 30 posto na godišnjoj razini. Cijene stambenih nekretnina prošle su godine porasle za 11,3 posto, a prodano je deset stambenih jedinica manje nego godinu prije; najznačajniji pad bila je prodaja rabljenih stanova u Ljubljani.

Raspoloženje građevinskih tvrtki u 2021. i 2022. bilo je visoko, čak i rekordno u pojedinim mjesecima (Foto: Matej Povše)

U prvom tromjesečju ove godine gospodarski rast u Sloveniji iznosio je 0,7 posto na godišnjoj razini, a tromjesečni rast, odnosno u odnosu na zadnje tromjesečje prošle godine, iznosio je 0,6 posto. Pozitivno je utjecao Ured Republike Slovenije (Surs), posebice inozemna potražnja koja je porasla za 1,9 posto, od čega je robni izvoz porastao za 0,2 posto, a izvoz usluga za 7,9 posto. Uvoz je, pak, smanjen za 3,8 posto. Uvoz robe smanjen je za 5,3 posto, dok je uvoz usluga porastao za 4,7 posto. Bitan doprinos vanjskotrgovinskom suficitu stoga je ostvaren u razmjeni usluga, navodi Surs.

Domaća potražnja smanjena je za 4,4 posto u odnosu na prošlogodišnje prvo tromjesečje, na što je uvelike utjecalo smanjenje zaliha. U kontekstu domaće potrošnje dvije najvažnije komponente pozitivno su utjecale na rast BDP-a. Potrošnja kućanstava porasla je za 2,1 posto, što je nešto manje nego u prethodnom tromjesečju (2,6 posto), dok su bruto investicije u dugotrajnu imovinu porasle za 6,5 posto (5,9 posto u prethodnom tromjesečju).

Tagovi: slovenska građevina, slovenska ekonomija, cijene stanova, tržište nekretnina
PROČITAJ I OVO
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BLAGI RAST
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BERLIN - Njemačka građevinska industrija u teškim uvjetima primila je i izvršila više narudžbi u veljači nego prethodnog mjeseca, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
PROJEKTI
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
ZAGREB - Bageri rade punom parom i konačno uklanjaju ruševine koje su desetljećima stajale na mjestu nekadašnje Geotehnike u Bednjanskoj ulici, na lokaciji pored Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER).
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
OBNOVA
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
ZAGREB - Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
RAST
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
WASHINGTON - Prodaja novih stanova i obiteljskih kuća u SAD-u porasla je u ožujku za 8,8 posto na godišnju prilagođenu razinu od 693.000 jedinica, objavilo je danas američko ministarstvo trgovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE