GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Građevina u Sloveniji u procvatu, cijene stanova rastu

Građevina u Sloveniji u procvatu, cijene stanova rastu
SNAŽA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2023 / 07:16
Autor: SEEbiz / Dnevnik
LJUBLJANA - U prvom tromjesečju ove godine godišnji gospodarski rast u Sloveniji iznosio je 0,7 posto, na što je uglavnom utjecala vanjska potražnja.

Investicije u građevinarstvu porasle su za oko 17 posto, vrijednost izvršenih građevinskih radova veća je za gotovo 30 posto na godišnjoj razini. Cijene stambenih nekretnina prošle su godine porasle za 11,3 posto, a prodano je deset stambenih jedinica manje nego godinu prije; najznačajniji pad bila je prodaja rabljenih stanova u Ljubljani.

Raspoloženje građevinskih tvrtki u 2021. i 2022. bilo je visoko, čak i rekordno u pojedinim mjesecima (Foto: Matej Povše)

U prvom tromjesečju ove godine gospodarski rast u Sloveniji iznosio je 0,7 posto na godišnjoj razini, a tromjesečni rast, odnosno u odnosu na zadnje tromjesečje prošle godine, iznosio je 0,6 posto. Pozitivno je utjecao Ured Republike Slovenije (Surs), posebice inozemna potražnja koja je porasla za 1,9 posto, od čega je robni izvoz porastao za 0,2 posto, a izvoz usluga za 7,9 posto. Uvoz je, pak, smanjen za 3,8 posto. Uvoz robe smanjen je za 5,3 posto, dok je uvoz usluga porastao za 4,7 posto. Bitan doprinos vanjskotrgovinskom suficitu stoga je ostvaren u razmjeni usluga, navodi Surs.

Domaća potražnja smanjena je za 4,4 posto u odnosu na prošlogodišnje prvo tromjesečje, na što je uvelike utjecalo smanjenje zaliha. U kontekstu domaće potrošnje dvije najvažnije komponente pozitivno su utjecale na rast BDP-a. Potrošnja kućanstava porasla je za 2,1 posto, što je nešto manje nego u prethodnom tromjesečju (2,6 posto), dok su bruto investicije u dugotrajnu imovinu porasle za 6,5 posto (5,9 posto u prethodnom tromjesečju).

Tagovi: slovenska građevina, slovenska ekonomija, cijene stanova, tržište nekretnina
PROČITAJ I OVO
Primorac: U ovom mandatu nećemo uvesti porez na nekretnine
JASNA PORUKA
Primorac: U ovom mandatu nećemo uvesti porez na nekretnine
ZAGREB - Na današnjoj se sjednici Vlade raspravljao o novim informacijama Državnog zavoda za statistiku prema kojima je ostvaren gospodarski rast od 2,8 posto što Hrvatsku ubraja u nekoliko država europkse unije po nepretku u ovom kvartalu.
Mitrović gradi dvorac vrijedan više od 10 milijuna eura
DVORAC
Mitrović gradi dvorac vrijedan više od 10 milijuna eura
BEOGRAD - Balkanska istraživačka mreža objavila je da je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda omogućio vlasniku Pinka Željku Mitroviću da na placu pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture izvodi radove bez obaveze da od Zavoda traži dozvole.
Vrijednost izvršenih građevinskih radova skočila 25,6%
SKOK
Vrijednost izvršenih građevinskih radova skočila 25,6%
ZAGREB - Vrijednost izvršenih građevinskih radova koje su s vlastitim radnicima ostvarili poslovni subjekti s 20 i više zaposlenih u prvom je tromjesečju ove godine porasla za 25,6 posto u odnosu na godinu prije, dok je vrijednost novih narudžbi porasla za 24 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Upozorenje ECB-a: prijeti kaotičan pad cijena nekretnina
UPOZORENJE
Upozorenje ECB-a: prijeti kaotičan pad cijena nekretnina
FRANKFURT - Cijene stambenog prostora u eurozoni mogle bi "kaotično" pasti budući da stanovi zbog visokih kamatnih stopa postaju nedostupni građanima, a neprivlačni ulagačima, upozorila je u srijedu Europska središnja banka (ECB).
Gotovo svako treće kućanstvo u Hrvatskoj samačko
STATISTIKA
Gotovo svako treće kućanstvo u Hrvatskoj samačko
ZAGREB - U Hrvatskoj je sve manje kućanstava od tri i više članova, raste udjel samačkih i dvočlanih kućanstava, te je gotovo svako treće kućanstvo samačko, objavio je u srijedu Državni zavod za statistiku (DZS) na temelju popisa stanovništva 2021.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE