GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Google odustao od projekta gradnje stanova u San Franciscu

Google odustao od projekta gradnje stanova u San Franciscu
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.11.2023 / 12:46
Autor: SEEbiz / CNBC
SAN FRANCISCO - Google je raskinuo svoj ugovor s tvrtkom za nekretnine Landlease za projekt zaljeva San Francisca, čime je učinkovito ukinuo svoje planove za izgradnju kampusa s tisućama domova za zaposlenike i lokalno stanovništvo.

Tvrtka je najavila projekt 2019., obećavajući "razvoj najmanje 15.000 novih domova na svim razinama prihoda" na zemljištu vrijednom najmanje 750 milijuna dolara koje posjeduje. Oko 4000 od tih domova trebalo je biti pristupačno stanovanje, što bi bilo dobrodošlo prisustvo u regiji s jednim od najviših troškova života u zemlji.

Projekt San Francisco Bay zajednički je naziv za Googleov planirani razvoj u San Joseu (Downtown West), Sunnyvaleu (Moffett Park) i Mountain Viewu (Middlefield Park i North Bayshore). San Jose je, naime, odobrio golemi projekt 2021. godine, a u njemu bi se izgradilo 4000 domova, uredski prostor za otprilike 20 000 zaposlenika, 300 hotelskih soba i 10 parkova. Kao dio dogovora, Google je pristao izdvojiti 200 milijuna dolara za financiranje raseljenih lokalnih tvrtki i programe pripreme za posao.

Ranije ove godine, međutim, Google je zaustavio izgradnju objekta Downtown West nakon što je rušenje već počelo kako bi se napravilo mjesta za izgradnju koja je trebala započeti 2026. Tvrtka je tada rekla Engadgetu da još uvijek smišlja "kako najbolje naprijed" s kampusom San Jose na način koji bi zadovoljio njegove "buduće potrebe". Radna mjesta su se jako promijenila u posljednjih nekoliko godina, na kraju krajeva, uglavnom zbog pandemije COVID-19 - Google je, na primjer, usvojio hibridni raspored rada koji je zaposlenicima omogućio da rade od kuće nekoliko dana u tjednu. Ranije ove godine, Googleov roditelj Alphabet također je otpustio 12.000 radnika nakon što je krenuo u poprilično zapošljavanje tijekom razdoblja rasta.

U Lendleaseovoj objavi (PDF) stoji da su tvrtke odlučile raskinuti svoj ugovor nakon što je Google napravio sveobuhvatan pregled svojih ulaganja u nekretnine. Očito su utvrdili da "postojeći sporazumi više nisu obostrano korisni s obzirom na trenutne tržišne uvjete. Međutim, na temelju onoga što je glasnogovornik tvrtke rekao CNBC-u, Google nije u potpunosti ukinuo svoje stambene projekte.

"Kao što smo već rekli, Optimizirali smo svoja ulaganja u nekretnine u području zaljeva, a dio tog rada je razmatranje raznih opcija za napredovanje naših razvojnih projekata i ispunjavanje naših obaveza oko stambenog zbrinjavanja," Alexa Arena, viša direktorica razvoja u Googleu, rekao je novinskoj organizaciji. Gradonačelnik San Josea Matt Mahan također je rekao za CNBC da ovaj razvoj događaja "ne mijenja Googleovu predanost San Joseu ili njihov vremenski okvir" i da daje tvrtki veću fleksibilnost u odabiru "najboljih mogućih programera" za projekt.

Tagovi: Google, stanovi, nekretnine, San Francisco
PROČITAJ I OVO
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BLAGI RAST
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BERLIN - Njemačka građevinska industrija u teškim uvjetima primila je i izvršila više narudžbi u veljači nego prethodnog mjeseca, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
PROJEKTI
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
ZAGREB - Bageri rade punom parom i konačno uklanjaju ruševine koje su desetljećima stajale na mjestu nekadašnje Geotehnike u Bednjanskoj ulici, na lokaciji pored Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER).
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
OBNOVA
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
ZAGREB - Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
RAST
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
WASHINGTON - Prodaja novih stanova i obiteljskih kuća u SAD-u porasla je u ožujku za 8,8 posto na godišnju prilagođenu razinu od 693.000 jedinica, objavilo je danas američko ministarstvo trgovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE