GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gdje bogataši kupuju nekretnine? Ovo je njihov izbor

Gdje bogataši kupuju nekretnine? Ovo je njihov izbor
LUKSUZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2024 / 07:29
Autor: Siniša Malus
LONDON - Prema novoj studiji, ultrabogati traže bolji životni stil i snažna ulaganja kada je u pitanju kupnja sljedećeg doma.

Četvrtina američkih pojedinaca s ultra visokim prihodima, ili onih koji vrijede 30 milijuna dolara ili više, planira kupiti stambenu nekretninu ove godine, prema izvješću Douglasa Ellimana i Knight Franka o bogatstvu. Prema izvješću, prosječan ultra-bogati pojedinac već posjeduje četiri kuće. Jedna četvrtina njihovog rezidencijalnog portfelja je izvan matične zemlje.

Kada su u pitanju prioriteti za njihovu sljedeću veliku kupnju, ultrabogati su na vrh popisa svrstali "stil života" i "ulaganje", a slijede ih porezi i sigurnost.

Dok su luksuzne nekretnine bile izložene mnogim istim pritiscima kao i ostatak tržišta - slaba ponuda, spora prodaja, rastuće cijene - ultravisoke nekretnine prošle su nešto bolje. Prošle su godine u SAD-u bile 34 prodaje veće od 50 milijuna dolara, što je pad u odnosu na 45 u 2022., ali još uvijek daleko više u odnosu na godine prije pandemije.

Uz stabilizaciju kamatnih stopa i mogući pad ove godine, stručnjaci za nekretnine kažu da postoje rani znakovi da luksuzna ponuda raste, što bi moglo dovesti do veće prodaje.

"Ako vidimo zaokret prema nižim stopama ili barem više povjerenja da inflacija ide u pravom smjeru, mislim da ćete ponovno početi vidjeti kako se zalihe povećavaju", rekao je za CNBC Liam Bailey, partner i globalni voditelj istraživanja u Knightu Frank.

Izvješće predviđa da će američko tržište luksuznih nekretnina s najboljim rezultatima ove godine po rastu cijena biti Miami, s očekivanim porastom od 4%, prema izvješću. New York je zauzeo drugo mjesto u SAD-u s očekivanim rastom cijena od 2%, a slijedi ga Los Angeles s rastom od 1%.

Globalno, očekuje se da će najveće tržište za luksuzne nekretnine biti Auckland, Novi Zeland, s predviđenim rastom cijena od 10% u 2024. Mumbai je na drugom mjestu, s 5,5%; slijedi Dubai (5%); Madrid (5%); Sydney (5%); i Stockholmu (4,5%).

Prošle godine je 100 najvećih svjetskih tržišta luksuznih nekretnina zabilježilo solidan rast od 3% na prosječnoj cijeni. Tržište luksuznih nekretnina s najboljim rezultatima na svijetu bila je Manila, Filipini, s rastom od 26%, djelomično potaknutim ulagačima koji su bježali iz Hong Konga i Kine. Dubai je na drugom mjestu s rastom cijena od 16%, a slijede ga Bahami s 15% i regija Algarve u Portugalu s 12%.

Među najnižim rastom prošle godine bili su New York, s padom cijena od 2%, i San Francisco, koji je u osnovi ostao nepromijenjen od 0,5%. Najveći pad u svijetu među glavnim tržištima zabilježio je Oxford u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje su cijene pale 8%.

Bailey je rekao da ultrabogati američki kupci sve više odlaze u inozemstvo. Rekao je da su kupci iz SAD-a sada vodeći strani kupci ultrakvalitetnih nekretnina u Londonu - onih čija je cijena veća od 10 milijuna dolara. Također su sve aktivniji u Europi.

"Postali su prilično prisutni, toliko su sada uočljiviji u Italiji, Francuskoj i Portugalu, osobito nego što su bili", rekao je Bailey. "Mislim da su američki kupci postali puno sretniji u istraživanju i razmišljanju o alternativama."

Ipak, milijun dolara ne može kupiti ono što je vrijedilo u SAD-u i inozemstvu. U Monaku, najskupljem tržištu nekretnina na svijetu, milijun dolara donosi vam 172 četvorna metra prvoklasne nekretnine, prema Wealth Reportu. U Aspenu dobijete 215 četvornih stopa, dok u Hong Kongu dobijete 237 četvornih stopa, što čini da New York izgleda kao dobra ponuda s 367 četvornih stopa.

Tagovi: nekretnine, bogataši, ultrabogati, Miami, Aspen, Pariz, New York, London, Monaco, Dubai, Oxford
PROČITAJ I OVO
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BLAGI RAST
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BERLIN - Njemačka građevinska industrija u teškim uvjetima primila je i izvršila više narudžbi u veljači nego prethodnog mjeseca, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
PROJEKTI
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
ZAGREB - Bageri rade punom parom i konačno uklanjaju ruševine koje su desetljećima stajale na mjestu nekadašnje Geotehnike u Bednjanskoj ulici, na lokaciji pored Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER).
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
OBNOVA
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
ZAGREB - Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
RAST
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
WASHINGTON - Prodaja novih stanova i obiteljskih kuća u SAD-u porasla je u ožujku za 8,8 posto na godišnju prilagođenu razinu od 693.000 jedinica, objavilo je danas američko ministarstvo trgovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE