GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fond za obnovu nakon potresa za prvih 99 naknada isplatio 3,43 milijuna kuna

Fond za obnovu nakon potresa za prvih 99 naknada isplatio 3,43 milijuna kuna
ISPLATE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.02.2021 / 12:48
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Privremeni ravnatelj Fonda za obnovu nakon potresa Damir Vanđelić izvijestio je u srijedu da je fond tijekom siječnja zaprimio prvih 136 rješenja za naknadu štete od Ministarstva graditeljstva i do kraja mjeseca isplatio 99 naknada vrijednih 3,43 milijuna kuna.

Za preostalih 37 rješenja, plaćanje ide danas ili sutra, dodao je Vanđelić na konferenciji za medije. Izvijestio je da je ukupan broj dana od urudžbiranja do isplate pao s 14 na tri dana, a njegov cilj je da to razdoblje u prosjeku traje maksimalno pet dana.

"Građani su dovoljno čekali, naš cilj je da budemo vrlo efikasni", poručio je.

Također, dogovorena je suradnja s Pravnom klinikom Pravnog fakulteta kako bi se pomoglo građanima s ispunjavanjem zahtjeva s obzirom da je zaprimljen izrazito mali broj zahtjeva za obnovu te da se građani žale na prekompliciranu proceduru. Studenti su prošli potrebnu edukaciju, a ideja je da odlaze u gradske četvrti i mjesne odbore te tamo na licu mjesta pomognu građanima.

"Ispunjavanje zahtjeva je prvi korak i ide nažalost sporo. Fond koji je spreman za obnovu zapravo treba povući poteze da poveća broj zahtjeva koji se podnose. Na ovaj način bi trebalo biti preko 300 novih zahtjeva tjedno, što bi moglo biti oko 1200 zahtjeva mjesečno, u roku od par mjeseci bi mogli obraditi sve građane", najavio je Vanđelić.

347 zahtjeva na obradi

U Ministarstvu graditeljstva trenutno je 347 zahtjeva na obradi, od toga najviše, 83, za obnovu višestambenih zgrada, stambeno-poslovnih zgrada, poslovnih zgrada ili obiteljskih kuća. Vanđelić je istaknuo kako su najkompleksniji zahtjevi za obnovu višestambenih zgrada, zahtjevi za izgradnju zamjenske kuće kojih je 29, zahtjevi za uklanjanjem potresom uništenih kuća, 44, te zahtjevi za uklanjanjem potresom uništenih višestambenih zgrada (11) te da se Fond počeo pripremati za njih.

Također, detaljne informacije za svaki zahtjev bit će objavljene na web stranici Fonda, odnosno za svaki isplaćeni zahtjev može se vidjeti koja je zgrada u pitanju, datum urudžbiranja zahtjeva, vrijeme obrade, datum isplate te iznos naknade, a Vanđelić je ocijenio da transparentnije od toga ne može.

Danas je 125. radni dan fonda, a trenutno je u tijeku zapošljavanje iz državne službe. U fondu za sada radi ukupno osam osoba, šest osoba premješteno je iz ministarstava, a dvoje, Vanđelić i pravnik, zaposleni su na ugovor o djelu.

Vanđelić je rekao kako su troškovi rada niski jer fond nema troškove reprezentacije ni službenih automobila. Na plaće u siječnju utrošeno je 130.348 kuna, a dodatni troškovi odnose se na izradu pečata, web stranice, savjetodavne usluge i drugo.

Javna nabava putem dražbi

Proračun Fonda za 2021. iznosi 907.486,404 kune te je fleksibilan i prema potrebama posla moći će ići na više. Najveći dio prihoda, nešto više od pola milijuna kuna, dolazi iz Fonda solidarnosti.

Plan nabave je pripremljen i obuhvaća sve nabave koje će fond imati za provedbu obnove, a objavljen je u elektroničkom oglasniku javne nabave te je vidljiv i web stranici fonda. Vanđelić je rekao da će 99 posto javnih nabavi ići putem elektroničkih dražbi.

"Dražba je alat nabave u kojoj niti jedan zaposlenik fonda ne može utjecati na ishod nabave. Smatram da je ta vrsta nabave izrazito prikladna da se otkloni bilo kakva mogućnost manipulacije tijekom nabave", istaknuo je.

Vanđelić je najavio kako će izvješća Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije objavljivati svaki mjesec, a preko web stranice svakodnevno će biti dostupne ažurirane informacije.

Tagovi: Fond za obnovu nakon potresa, Damir Vanđelić
PROČITAJ I OVO
Ranilović: Državne subvencije ipak utječu na rast cijene nekretnina
HGK
Ranilović: Državne subvencije ipak utječu na rast cijene nekretnina
ZAGREB - Tržište nekretnina u Hrvatskoj u 2020. zadržalo je neke trendove započete u 2019. godini, ali su pandemija i potres bitno utjecali na dinamiku, a nekretnine su i dalje poželjna investicija u nestabilnim vremenima, istaknuto je na sjednici predsjedništva Udruženja poslovanja nekretninama.
Građevinski radovi porasli šesti uzastopni mjesec
TREND
Građevinski radovi porasli šesti uzastopni mjesec
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a, uz stagnaciju na mjesečnoj razini, obujam građevinskih radova zabilježio je godišnju stopu rasta i u studenom, nastavivši trend godišnjeg rasta šesti mjesec zaredom.
Nobilo otkriva što će se graditi kod ciglane na Črnomercu
CIGLANA
Nobilo otkriva što će se graditi kod ciglane na Črnomercu
ZAGREB - Nakon što su srušeni dimnjaci stare zagrebačke ciglane u javnosti se aktualiziralo pitanje sudbine tog zapuštenog prostora koji je nekad bio jedan od simbola Zagreba.
Neboder u Varšavi postao najviši u EU
NAJVIŠI
Neboder u Varšavi postao najviši u EU
VARŠAVA - Varšavski toranj, neboder u središtu glavnog grada Poljske, postao je najviši u Europskoj uniji nakon postavljanja 80-metarske igle čime je ukupna visina zdanja premašila 310 metara, priopćio je u utorak projektant.
Prihvaćen prijedlog projekta Varteks kvart - urbana regeneracija
PROJEKTI
Prihvaćen prijedlog projekta Varteks kvart - urbana regeneracija
VARAŽDIN - Cilj realizacije ovog projekta je održati razvoj poslovanja Varteksa i očuvanje postojećih radnih mjesta, kao i poboljšanje standarda građana Varaždina na način da se nekretninski potencijal postojeće lokacije kroz proces urbane preobrazbe privede novim javnim namjenama i gospodarskim tipovima korištenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE