GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU u borbi protiv apartmana: evo što se mijenja

EU u borbi protiv apartmana: evo što se mijenja
APARTMANI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.05.2023 / 07:46
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Iznajmljivanje apartmana turistima je muka s kojom se bori čitav niz gradova Europe. Apartmana je sve više, stanova i stanovnika sve manje – a konačno i Bruxelles sprema nova pravila.

Najgore je u turističkim odredištima koja i sama nisu osobito velika – kao što je Palma na Mallorci. Sve više vlasnika stanova ih iznajmljuju turistima, što znači i da stanovnici toga grada jedva mogu platiti te cijene – ispod 900 eura mjesečno je praktično nemoguće nešto naći.

Makar vlasnici dobro zarađuju, to je ukupno uzevši katastrofa: furešti jedva imaju ikakvog obzira i prema zgradi i prema susjedima, u sezoni je i ugostiteljima i trgovcima nemoguće naći smještaj za nekoga tko bi radio kod njih, a izvan sezone čitave ulice padaju u mrtvilo Potemkinovog sela. Što je najgore, mnogi ti apartmani se iznajmljuju “na crno” tako da nema niti prihoda od poreza, piše DW.

Tu je i vlada u Madridu shvatila kako se prvo treba isprsiti i platiti 700 tisuća eura za “akcijski plan” grada. Broj kontrolora je povećan s 15 na 20, ali što je još važnije, dobili su i kreditne kartice s kojima se mogu pretvarati da su turisti i knjižiti neki smještaj. Jer jedino tako se često uopće može saznati gdje se točno nalazi taj apartman i tko ga iznajmljuje.

Novina je još jedna: makar je to Španjolska, radi se i preko vikenda jer su mnogi uopće postavljali svoje oglase na portale tek u subotu – i skidali ih u nedjelju navečer, znajući da službenici ne rade. Toga više nema, kaže povjerenik za turizam Antreu Serra: sad se vodi ozbiljna bitka protiv ilegalnih apartmana.

A to je problem koji muči i velegradove kao što su Pariz, Amsterdam, Rim… Uvode se stroga ograničenja broja apartmana, dozvolu za turističko iznajmljivanje je već gotovo nemoguće dobiti, ali i dalje je sve manje stanova iz kojih domaćice ujutro odlaze u kupovinu za ručak, a mališani u školu, nego naviru turisti sa svojim koferima. Svi registri i propisi vode tek da se mnogo toga odvija mimo bilo kakvih zakona, tako da i talijanska ministrica turizma Daniela Santanche vapi kako “trebamo nekakvu pravu regulaciju”.

Jer problem su i platforme kao što je Airbnb: tamo je u ponudi već na stotine tisuća apartmana diljem Europe, ali kad je Balearsko otočje krenulo i u kazneni postupak protiv tog portala što se na njemu nude i ilegalni apartmani, sud je internetski portal oslobodio krivice. Jer on je tek posrednik, krivac je vlasnik apartmana. Na to se u Bruxellesu požalio i balearski ministar turizma Iago Negueruela za kojeg je “neprihvatljivo da platforme kao što je Airbnb nude apartmane koji su ilegalni“”.

Upravo je to put kojim želi krenuti i Europska unija: u svim članicama će se uvesti obaveza registriranja apartmana koji se izdaju turistima, a takvi portali će morati provjeriti ima li taj apartman i dozvolu da bi ga uopće smjeli postaviti u svoju ponudu. Europska komisija je uvjerena kako će tako „biti znatno manje ilegalnih ponuda“, kao i da će tako biti “većih mogućnosti nadležnim službama ublažiti štetne posljedice takvih kratkoročnih iznajmljivanja stanova”.

Ova europska uredba bi mogla stupiti na snagu već sljedeće godine, a to jedva čekaju u mnogim gradovima Europe: Janet Sanz iz Barcelone vjeruje kako je to “prvi korak u pravom smjeru”, a traži još stroža pravila za internetske portale koji nude apartmane. I u Berlinu jedva čekaju novu europsku uredbu: tajnik za europske integracije ovog grada-pokrajine Gerry Woop misli da je već i ova uredba “praktična“ i kako će im pomoći u boljem nadzoru i kažnjavanju prijestupnika, piše DW.

Jer i Berlin stenje od ovog problema: “normalnim” Berlinčanima je već gotovo nemoguće naći stan koji će moći plaćati, a još 2019. je samo na Airbnb u ponudi bilo 26.500 apartmana u Berlinu – a od onda ih je najvjerojatnije još i više. A niti Airbnb nije jedini portal u ovom poslu. I u Berlinu vladaju stroga pravila o izdavanju apartmana, ali nadzor je veoma težak – a sankcije i protiv prijestupnika praktično nikakve, žali se Woop.

Kad je riječ o sankcijama, to je na nacionalnim vladama da nešto učine – ako to doista žele. Vratimo se na Mallorcu i njihovom “akcijskom planu”: u prva tri mjeseca je provjereno 337 slučajeva izdavanja apartmana, a u 45 slučajeva je započet postupak i naplate novčane kazne. A to je na Mallorci loša vijest za vlasnika takvog ilegalnog apartmana: predviđena je globa u iznosu od 40.000 pa sve do 400.000 eura.

Tagovi: AŠARTMANI, apartmanizacija, Europska komisija, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Primorac: U ovom mandatu nećemo uvesti porez na nekretnine
JASNA PORUKA
Primorac: U ovom mandatu nećemo uvesti porez na nekretnine
ZAGREB - Na današnjoj se sjednici Vlade raspravljao o novim informacijama Državnog zavoda za statistiku prema kojima je ostvaren gospodarski rast od 2,8 posto što Hrvatsku ubraja u nekoliko država europkse unije po nepretku u ovom kvartalu.
Mitrović gradi dvorac vrijedan više od 10 milijuna eura
DVORAC
Mitrović gradi dvorac vrijedan više od 10 milijuna eura
BEOGRAD - Balkanska istraživačka mreža objavila je da je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda omogućio vlasniku Pinka Željku Mitroviću da na placu pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture izvodi radove bez obaveze da od Zavoda traži dozvole.
Vrijednost izvršenih građevinskih radova skočila 25,6%
SKOK
Vrijednost izvršenih građevinskih radova skočila 25,6%
ZAGREB - Vrijednost izvršenih građevinskih radova koje su s vlastitim radnicima ostvarili poslovni subjekti s 20 i više zaposlenih u prvom je tromjesečju ove godine porasla za 25,6 posto u odnosu na godinu prije, dok je vrijednost novih narudžbi porasla za 24 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Upozorenje ECB-a: prijeti kaotičan pad cijena nekretnina
UPOZORENJE
Upozorenje ECB-a: prijeti kaotičan pad cijena nekretnina
FRANKFURT - Cijene stambenog prostora u eurozoni mogle bi "kaotično" pasti budući da stanovi zbog visokih kamatnih stopa postaju nedostupni građanima, a neprivlačni ulagačima, upozorila je u srijedu Europska središnja banka (ECB).
Gotovo svako treće kućanstvo u Hrvatskoj samačko
STATISTIKA
Gotovo svako treće kućanstvo u Hrvatskoj samačko
ZAGREB - U Hrvatskoj je sve manje kućanstava od tri i više članova, raste udjel samačkih i dvočlanih kućanstava, te je gotovo svako treće kućanstvo samačko, objavio je u srijedu Državni zavod za statistiku (DZS) na temelju popisa stanovništva 2021.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE