GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBRD kreditira BIG CEE za širenje u regiji

EBRD kreditira BIG CEE za širenje u regiji
FINANCIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.11.2023 / 07:52
Autor: SEEbiz
LONDON - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je u srijedu da je odobrila kredit u iznosu do 100 miliona eura za BIG CEE B.V., dio kompanije BIG Shopping Centers iz Izraela, koja namjerava da širi poslovanje u regionu Zapadnog Balkana kroz gradnju, renoviranje i kupovinu retail parkova i tržnih centara.

Prva dva projekta, koja će biti finansirana EBRD kreditom, biće dva moderna retail parka koje BIG CEE planira da izgradi u Srbiji – u Staroj Pazovi i Čačku, nevedeno je u saopštenju.

Investitor se takođe obavezao da će obezbijediti međunarodni certifikat održivosti BREEAM za sve objekte koje finansira EBRD.

Kako je navedeno, Austrija je obezbijedila i tehničku pomoć kroz svoj program "Realizacije investicija uz efikasnu upotrebu resursa“ (DRIVE), pomažući klijentu da sprovede tržišnu i tehničku procjenu i procjenu uticaja transakcije na održivi razvoj.

CEE BIG B.V. jedan od vodećih investitora i vlasnika otvorenih retail parkova i tržnih centara koji posluje u regionu centralne i istočne Evrope. Posjeduje i upravlja sa 13 tržnih centara– 11 u Srbiji i dva u Crnoj Gori. Među njima su BIG Fashion Mall & Park Beograd, BIG Novi Sad, BIG Fashion Outlet Inđija, BIG FASHION Podgorica...

CEE BIG dio je BIG Shopping Centers Izrael, vodeće izraelske tvrtke u razvoju shopping centara na otvorenom i lifestylea. Tvrtku je 1994. godine osnovao Yehuda Naftali sa snom razvoja trgovačkih centara na otvorenom u američkom stilu.
Grupa BIG je vlasnik i upravitelj nekretnina koje donose prinos u Izraelu, SAD-u, Srbiji, Crnoj Gori i Francuskoj, a bavi se razvojem zemljišta u potpunom ili djelomičnom vlasništvu u Izraelu i Srbiji.

Tvrtka je kontrolni dioničar Afi Properties (cca. 89,29%), koja razvija i upravlja nekretninama koje donose prinos u Izraelu i istočnoj Europi (Rumunija, Češka, Poljska i Srbija). BIG se uglavnom fokusira na industriju komercijalnih trgovačkih centara, dok se Afi Properties fokusira na urede i rezidencije za iznajmljivanje. Grupa također ulaže i posluje u sektoru obnovljive energije.

U Bosni i Hercegovini BIG Shoping Centers je preko preko svoje podružnice BIG Energia Holding iz Mađarske uključen u projekt izgradnje solarne i vjetrolektrane Planik kroz preduzeće B&B sunce i vjetar Bileća. U posao su takođe ušli vlasnik fabrike kafe i konditorskih proizvoda Crnagoracoop iz Crne Gore Nedeljko Babić i osnivač energetske kompanije Sistem – MNE Ljubiša Bošković. Preduzeće B&B sunce i vjetar Bileća je krajem 2022. dobiloo koncesiju za izgradnju i korišćenje solarne elektrane Planik i vjetroelektrane Planik na području opštine Bileća.

Ukupna vrijednost investicije za solarnu elektranu iznosi 136,9 miliona КM, a za vjetroelektranu 101,5 miliona КM.
BIG Grupa trenutno razvija, posluje i upravlja sa 139 projekata širom svijeta, uključujući 56 trgovačkih centara, 35 poslovnih zgrada, 16 rezidencijalnih projekata i 7 logističkih centara.

Tagovi: EBRD, BIG CEE, NEKRETNINE, RETAIL
PROČITAJ I OVO
Vojvodina najzanimljivija za kupnju oranica
ZEMLJIŠTE
Vojvodina najzanimljivija za kupnju oranica
NOVI SAD - U trećem kvartalu ove godine zemljom se u Srbiji najviše trgovalo u Vojvodini, a cijena hektara se kretala od 1.250 eura u Banatu, do 27.800 koliko je plaćeno za hektar u Srijemu, pokazuje izvještaj Republičkog geodetskog zavoda.
Cijene nekretnina u Zadru: Evo aktualnih trendova
STANOVI
Cijene nekretnina u Zadru: Evo aktualnih trendova
ZADAR - Cijene nekretnina kontinuirano su rasle zadnjih sedam godina, a iako je rast sada usporen, nema naznaka da bi u dogledno vrijeme cijene mogle početi padati.
Gradnja stanova i dalje cvjeta u BiH
STANOGRADNJA
Gradnja stanova i dalje cvjeta u BiH
MOSTAR- Unatoč enormnom rastu cijena, počevši od namirnica, goriva do drugih potrepština, na listi se našao i građevni materijal.
Sređivanje nereda na kineskom tržištu nekretnina trajat će 4-6 godina
PROCJENE
Sređivanje nereda na kineskom tržištu nekretnina trajat će 4-6 godina
PEKING - Kina ima veliki problem s nekretninama za koji će trebati godine da se riješi, prema analizi vodeće ekonomistice Oxford Economicsa Louise Loo.
Hercegovački IT poduzetnik ulaže u Makarsku
INVESTICIJE
Hercegovački IT poduzetnik ulaže u Makarsku
MAKARSKA - Uspješni poduzetnik i dobitnik Emmyja iz Gruda Stjepan Čajić investitor je u novi hotel koji bi trebao niknuti u Makarskoj pored hotela Aminess Khalani Beach.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE