GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBRD kreditira BIG CEE za širenje u regiji

EBRD kreditira BIG CEE za širenje u regiji
FINANCIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.11.2023 / 07:52
Autor: SEEbiz
LONDON - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je u srijedu da je odobrila kredit u iznosu do 100 miliona eura za BIG CEE B.V., dio kompanije BIG Shopping Centers iz Izraela, koja namjerava da širi poslovanje u regionu Zapadnog Balkana kroz gradnju, renoviranje i kupovinu retail parkova i tržnih centara.

Prva dva projekta, koja će biti finansirana EBRD kreditom, biće dva moderna retail parka koje BIG CEE planira da izgradi u Srbiji – u Staroj Pazovi i Čačku, nevedeno je u saopštenju.

Investitor se takođe obavezao da će obezbijediti međunarodni certifikat održivosti BREEAM za sve objekte koje finansira EBRD.

Kako je navedeno, Austrija je obezbijedila i tehničku pomoć kroz svoj program "Realizacije investicija uz efikasnu upotrebu resursa“ (DRIVE), pomažući klijentu da sprovede tržišnu i tehničku procjenu i procjenu uticaja transakcije na održivi razvoj.

CEE BIG B.V. jedan od vodećih investitora i vlasnika otvorenih retail parkova i tržnih centara koji posluje u regionu centralne i istočne Evrope. Posjeduje i upravlja sa 13 tržnih centara– 11 u Srbiji i dva u Crnoj Gori. Među njima su BIG Fashion Mall & Park Beograd, BIG Novi Sad, BIG Fashion Outlet Inđija, BIG FASHION Podgorica...

CEE BIG dio je BIG Shopping Centers Izrael, vodeće izraelske tvrtke u razvoju shopping centara na otvorenom i lifestylea. Tvrtku je 1994. godine osnovao Yehuda Naftali sa snom razvoja trgovačkih centara na otvorenom u američkom stilu.
Grupa BIG je vlasnik i upravitelj nekretnina koje donose prinos u Izraelu, SAD-u, Srbiji, Crnoj Gori i Francuskoj, a bavi se razvojem zemljišta u potpunom ili djelomičnom vlasništvu u Izraelu i Srbiji.

Tvrtka je kontrolni dioničar Afi Properties (cca. 89,29%), koja razvija i upravlja nekretninama koje donose prinos u Izraelu i istočnoj Europi (Rumunija, Češka, Poljska i Srbija). BIG se uglavnom fokusira na industriju komercijalnih trgovačkih centara, dok se Afi Properties fokusira na urede i rezidencije za iznajmljivanje. Grupa također ulaže i posluje u sektoru obnovljive energije.

U Bosni i Hercegovini BIG Shoping Centers je preko preko svoje podružnice BIG Energia Holding iz Mađarske uključen u projekt izgradnje solarne i vjetrolektrane Planik kroz preduzeće B&B sunce i vjetar Bileća. U posao su takođe ušli vlasnik fabrike kafe i konditorskih proizvoda Crnagoracoop iz Crne Gore Nedeljko Babić i osnivač energetske kompanije Sistem – MNE Ljubiša Bošković. Preduzeće B&B sunce i vjetar Bileća je krajem 2022. dobiloo koncesiju za izgradnju i korišćenje solarne elektrane Planik i vjetroelektrane Planik na području opštine Bileća.

Ukupna vrijednost investicije za solarnu elektranu iznosi 136,9 miliona КM, a za vjetroelektranu 101,5 miliona КM.
BIG Grupa trenutno razvija, posluje i upravlja sa 139 projekata širom svijeta, uključujući 56 trgovačkih centara, 35 poslovnih zgrada, 16 rezidencijalnih projekata i 7 logističkih centara.

Tagovi: EBRD, BIG CEE, NEKRETNINE, RETAIL
PROČITAJ I OVO
Bjelovar potiče izgradnju kuća s bazenom za turizam
POTICAJI
Bjelovar potiče izgradnju kuća s bazenom za turizam
BJELOVAR - Javni poziv za potpore u turizmu vrijedan 80 tisuća eura, koji se odnosi se na područje Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar, raspisan je u ponedjeljak i trajat će do 29. svibnja, a njime Grad Bjelovar potiče izgradnju kuća s bazenom za turizam.
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BLAGI RAST
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BERLIN - Njemačka građevinska industrija u teškim uvjetima primila je i izvršila više narudžbi u veljači nego prethodnog mjeseca, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
PROJEKTI
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
ZAGREB - Bageri rade punom parom i konačno uklanjaju ruševine koje su desetljećima stajale na mjestu nekadašnje Geotehnike u Bednjanskoj ulici, na lokaciji pored Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER).
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
OBNOVA
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
ZAGREB - Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE