GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Đukanović ostaje bez zemljišta u Budvi

Đukanović ostaje bez zemljišta u Budvi
NE VRAĆAJU KREDIT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.02.2021 / 09:44
Autor: SEEbiz / Vijesti
BUDVA - Atraktivni zemljišni kompleks od 20 hiljada kvadrata na samom ulazu u Budvu, u podnožju brda Košljun, vlasništvo “Global Montenegra“, firme predsjednika države i lidera DPS-a Mila Đukanovića i njegovog kuma Vuka Rajkovića, biće prodat jer partneri ni nakon 12 godina nisu vratili kredit od pet miliona eura.

To proističe iz najnovijeg tereta koji je upisan u listu nepokretnosti, u koji su “Vijesti“ imale uvid.

“Zabilježba obavještenja o početku namirenja duga nastalog po osnovu ugovora o hipoteci ovjerenog u Osnovnom sudu u Podgorici 13. februara 2008. i aneksa overenog u Osnovnom sudu u Podgorici 25. februara 2009”, piše u teretu koji je 3. februara upisan u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine na devet parcela vlasništvo firme “Global Montenegro”.

Iako se ne navodi ko je pokrenuo postupak namirenja duga, Vijesti navode da se radi o podgoričkoj kompaniji “Holdco east”, koja je od kraja novembra prošle godine novi povjerilac, kome Đukanović i njegov partner Rajković moraju da vrate milionski kredit koji su uzeli za kupovinu placa. Naime, ta firma je tada upisala hipoteku u iznosu od pet miliona evra u kojoj se navodi da su novi poverilac, te se upravo pominje ugovor i aneks koji je Đukanovićeva firma overila u februaru 2008. i 2009.

Početak namirenja milionskog duga usledio je nakon što je pet dana ranije na iste parcele javni izvršitelj doneo rešenje o izvršenju, kojim je zabranio raspolaganje imovinom, a piše podgorički medij.

“Zabilježba rješenja o izvršenju javnog izvršitelja Aleksandra Boškovića iz Podgorice od 21. janura sa zabranom izvršnom dužniku i dužniku izvršnog dužnika (i drugim licima koja učestvuju u postupku izvršenja) bilo kakvo raspolaganje imovinom ili prikrivanje imovine izvršnog dužnika“, upisan je u katastar 29. januara.

I prema posljednjem izvještaju Centralne banke račun “Global Montenegra” blokiran je na 12.456.821 eura. Zvanični podaci na sajtu CBCG pokazuju da se radi o blokadi po rešenju javnog izvršitelja Aleksandra Boškovića koje je donijeto 9. septembra 2016. i rješenju javnog izvršitelja Aleksandre Tomković Vukoslavčević po rješenju koje je doneto 8. novembra te godine. Prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), reč je o rešenjima kojima je određeno izvršenje upisom, pljenidbom, procjenom i prodajom udjela Vuka Rajkovića, pišu Vijesti.

Iz “Global Montenegra” su se oglasili početkom januara, nakon što je objavljena milionska blokada, navodeći da državi ne duguju ni jedan jedini cent na ime bilo kog poreza ili bilo kog doprinosa.

“Kao pravno lice, firma ‘Global Montenegro’ duguje drugom pravnom licu iznos ugovorenog kredita i prispelih kamata”, obrazložili su iz Đukanovićeve firme.

Đukanović i Rajković su osnivači firme. Đukanović je vlasnik 50 odsto udjela, ali je prenio prava upravljanja zbog državne funkcije.

Lider DPS-a je sa Rajkovićem osnovao firmu “Global Montenegro”, koja je trgovala zemljišnim kompleksom u Budvi krajem februara 2007. od starobudvanske porodice. Đukanović je u nekoliko navrata objašnjavao da je firma novac za kupovinu atraktivnog kompleksa obezbedila zahvaljujući kreditu od pet miliona evra koji je podigao kod Hipo Alpe Adria banke (sada Adiko banka).

Kredit je uzet 14. februara 2008. godine, a godinu kasnije aneksom ugovora, bio je “premješten” u nadležnost “Hypo Alpe Adria Bank Development”. Banka je svih prethodnih godina imala upisanu hipoteku na zemljišnim parcelama, da bi početkom marta 2019, kredit bio ustupljen “Heta Asset Resolution”, koja je upisala hipoteku na pet miliona evra sa zabranom otuđenja.

Od sredine novembra prošle godine, podgorička kompanija “Holdco east“ poverilac je kredita od pet miliona evra. Kompanija je 18. novembra u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine upisala hipoteku i time blokirala Đukanovićevu zemlju.

Vijesti navode da je reč o atraktivnom placu, jer je na parceli važećim Detaljnim urbanističkim planom “Podkošljun“ ucrtan rezidencijalni kompleks od četrdesetak vila. Predviđeno je da ukupno bude izgrađeno oko 150 apartmana bruto građevinske površine 27 hiljada kvadrata.

Firma “Holdco east“ je registovana 4. maja 2018. godine i vodi se kao malo preduzeće sa jednim zaposlenim, a šifra delatnosti je “konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem”.

Kompanija je u 2018. imala gubitak od 615.488 evra, a 2019. je minus iznosio 3,88 miliona. Prema podacima CRPS, firmu je osnovala “Seta Montenegro“. Izvršni direktor je Ivan Popović, a ovlašćeni zastupnici su Mabry Patrick Thomas i “Holdco east”. Popović je izvšni direktor i u “Seta Montenegro“, a isti su i ovlašćeni zastupnici, dok je kompaniju osnovala firma “Seta Holdco S.A.R.L”.

“Seta Montenegro” i “Hedco east” su prije dvije i po godine preuzele faktoring kompaniju “Heta”, bivši “Hypo lizing”, a koja je formalno ugašena u julu prošle godine. Za to preuzimanje morala je Agencija za zaštitu konkurencije da daje saglasnost, što je i učinila u febuaru 2018.

“Global Montenegro” je prije 12 godina uzeo kredit od Hypo Alpe Adria banke, a kako ga nije vraćao banka je potraživanje prenijela na svoju faktoring kompaniju “Heta” koja je upisala hipoteku na sebe.

Neobično je da je Popovićeva firma tek krajem novembra prošle godine, dvije godine nakon preuzimanja “Hete”, hipoteku upisala na sebe.

Tagovi: Milo Đukanović, brdo Košljun, Budva, Holdco east, Vuk Rajković, Global Montenegro, Hypo Alpe-Adria banka
PROČITAJ I OVO
Građevinski radovi porasli šesti uzastopni mjesec
TREND
Građevinski radovi porasli šesti uzastopni mjesec
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a, uz stagnaciju na mjesečnoj razini, obujam građevinskih radova zabilježio je godišnju stopu rasta i u studenom, nastavivši trend godišnjeg rasta šesti mjesec zaredom.
Nobilo otkriva što će se graditi kod ciglane na Črnomercu
CIGLANA
Nobilo otkriva što će se graditi kod ciglane na Črnomercu
ZAGREB - Nakon što su srušeni dimnjaci stare zagrebačke ciglane u javnosti se aktualiziralo pitanje sudbine tog zapuštenog prostora koji je nekad bio jedan od simbola Zagreba.
Neboder u Varšavi postao najviši u EU
NAJVIŠI
Neboder u Varšavi postao najviši u EU
VARŠAVA - Varšavski toranj, neboder u središtu glavnog grada Poljske, postao je najviši u Europskoj uniji nakon postavljanja 80-metarske igle čime je ukupna visina zdanja premašila 310 metara, priopćio je u utorak projektant.
Prihvaćen prijedlog projekta Varteks kvart - urbana regeneracija
PROJEKTI
Prihvaćen prijedlog projekta Varteks kvart - urbana regeneracija
VARAŽDIN - Cilj realizacije ovog projekta je održati razvoj poslovanja Varteksa i očuvanje postojećih radnih mjesta, kao i poboljšanje standarda građana Varaždina na način da se nekretninski potencijal postojeće lokacije kroz proces urbane preobrazbe privede novim javnim namjenama i gospodarskim tipovima korištenja.
Mađari ne žele otkriti što će graditi na području črnomeračke ciglane
MISTERIJ
Mađari ne žele otkriti što će graditi na području črnomeračke ciglane
ZAGREB - Pravi vlasnici su u Mađarskoj. Preko dvije tvrtke, Milend i Jorlend, svime upravlja investicijski bankar Janos Peter Bartha.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE