GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Daljnji rast građevine trebao bi biti potaknut ulaganjem u infrastrukturu i tržište nekretnina

Daljnji rast građevine trebao bi biti potaknut ulaganjem u infrastrukturu i tržište nekretnina
GRAĐEVINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.07.2021 / 10:34
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima DZS-a obujam građevinskih radova zadržao je u svibnju dvoznamenkastu godišnju stopu rasta treći mjesec za redom koja je, prema kalendarski prilagođenim indeksima, iznosila 15,9%.

Trend godišnjeg rasta obujma građevinskih radova traje kontinuirano od lipnja 2020. dvanaesti mjesec zaredom. Prije toga, dvoznamenkasti rast obujma građevinski radova zabilježen je zadnji put u prvim mjesecima 2019. U svibnju je pozitivan doprinos došao i od izgradnje zgrada (+18%) i od izgradnje na ostalim građevinama (13% godišnje). Prema izvornim indeksima, rast obujma građevinskih radova bio je viši za 17,1% u odnosu na svibanj 2020.

Posljedično, kumulativno u razdoblju od siječnja do svibnja 2021. prema izvornim indeksima, u odnosu na isto razdoblje 2020. obujam građevinskih radova viši je za 12,4%.

Nadalje, u prvih pet mjeseci je izdano 4.391 odobrenja za građenje što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast za 21,3%. Od toga, 3.639 dozvola odnosi se na gradnju zgrada, dok se preostale dozvole odnose na ostale građevine. Ovakva kretanja u skladu su s našim očekivanjima te očekujemo da će i u nastavku godine, uz početak gospodarskog oporavka, upravo građevinski sektor biti jedan od rijetkih djelatnosti na koje aktualna kriza uzrokovana pandemijom neće imati značajniji negativan utjecaj.

Naime, upravo je građevinarstvo zabilježilo najsnažniju stopu rasta u prvom tromjesečju (+8,8% godišnje) te je tako pozitivno pridonio BDP-u, ublažavajući ukupne negativne trendove u gospodarstvu, a sličan obrazac kretanja očekujemo i u pokazateljima kretanja gospodarstva u drugom tromjesečju.

Daljnji rast u ovoj godini trebao bi biti potaknut ulaganjem u infrastrukturu (financiranu iz fondova EU) i tržište nekretnina. Očekivanja pretpostavljaju da će glavna turistička sezona biti relativno uspješna, a poslovni i potrošački optimizam u uzlaznoj putanji. Nastavak povoljnih kretanja u segmentu stanogradnje osim okruženja niskih kamatnih stopa podržan je nastavkom subvencioniranih stambenih kredita (u sklopu APN programa koji je produljen do 2023. godine) te nužnom obnovom potresom pogođenih područja.

Tagovi: građevinski sektor, građevina, tržište nekretnina
PROČITAJ I OVO
Nastavljen rast cijena nekretnina u SAD-u
TREND
Nastavljen rast cijena nekretnina u SAD-u
WASHINGTON - S&P CoreLogic Case-Shiller američki indeks cijena kuća i nekretnina u srpnju je napredovao 19,7 posto na godišnjoj razini, nakon što je u lipnju porastao 18,7 posto.
Cene kvadrata u Beogradu i do 10.000 evra
RAST
Cene kvadrata u Beogradu i do 10.000 evra

BEOGRAD - Poslednjih godina cene nekretnina u Srbiji porasle su i više od 30 odsto. Dok se neko vreme očekivalo da će "balon" da pukne, stručnjaci su ocenili da on i ne postoji. Zapravo, na rast cena kvadrata, kako kažu, utiču realni faktori.

Kineska središnja banka obećala zaštitu kupcima stanova u krizi oko Evergrandea
OBEĆANJA
Kineska središnja banka obećala zaštitu kupcima stanova u krizi oko Evergrandea
PEKING - Kineska središnja banka obećala je zaštititi kupce stambenih nekretnina, a regionalne vlasti u Shenzhenu pokrenule su istragu o poslovanju odjela za upravljanje bogatstvom posrnulog Evergrandea.
U 2020. broj završenih stanova porastao za dva posto, na gotovo 12 tisuća
STANOGRADNJA
U 2020. broj završenih stanova porastao za dva posto, na gotovo 12 tisuća
ZAGREB - U Hrvatskoj je tijekom 2020. godine završena gradnja 11.957 stanova, što je dva posto više nego prethodne godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Subvencije za kupnju stana: Gorski kotar povoljniji od Rijeke
STANOVI
Subvencije za kupnju stana: Gorski kotar povoljniji od Rijeke
ZAGREB – Građani koji su uspjeli dobiti subvenciju države za stambeni kredit u ovoj godini u prosjeku će mjesečno svoj stan ili kuću sljedeće 22 godine otplaćivati 2.830 kuna, od čega će im država barem prvih pet godina plaćati 940 kuna, što znači da će korisnika subvencije otplata kredita koštati 1.890 kuna mjesečno.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE