GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene stambenih nekretnina u Europi snažno porasle u trećem tromjesečju 2021.

Cijene stambenih nekretnina u Europi snažno porasle u trećem tromjesečju 2021.
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.01.2022 / 15:05
Autor: SEEbiz / H
LUXEMBOURG/ZAGREB - Cijene stambenih nekretnina u EU i eurozoni porasle su u trećem kvartalu 2021. godine, najsnažnije u više od 15 godina, a u Hrvatskoj njihov je rast bio blizu europskog prosjeka, pokazalo je u petak izvješće Eurostata.

Na razini EU-a cijene stambenih nekretnina u EU porasle su u trećem prošlogodišnjem tromjesečju 9,2 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije, najsnažnije u nešto više od 15 godina, objavio je europski statistički ured.

U drugom tromjesečju uvećane su 7,4 posto, prema revidiranim podacima.

U eurozoni cijene su u trećem tromjesečju cijene 8,8 posto, najsnažnije od 2005. godine kada je Eurostat počeo prikupljati podatke.

U drugom prošlogodišnjem tromjesečju uvećane su na godišnjoj razini 6,8 posto.

Dvoznamenkasti rast u pola zemalja

Sve su zemlje EU-a osim Grčke čiji podaci nisu bili dostupni bilježile rast cijena stambenih nekretnima u trećem tromjesečju u odnosu na isto razdoblje godine ranije, a u njih pola stopa rasta bila je veća od 10 posto, napominju u Eurostatu.

Najviše su porasle u Češkoj, za 22 posto u odnosu na isto razdoblje 2020 godine.

Slijede Litva i Estonija s rastom cijena za 18,9 odnosno 17,3 posto, te Nizozemska gdje su porasle 16,8 posto.

U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u trećem prošlogodišnjem kvartalu porasle za devet posto u odnosu na isto razdoblje 2020. godine, najsnažnije od početka 2020. godine. U drugom tromjesečju uvećane su 6,5 posto.

Najblaže su porasle cijene na Cipru, za 2,2 posto, a slijede Italija i Španjolska s rastom cijena stambenih nekretnina za 4,2 posto.

Ubrzanje

Na tromjesečnoj razini cijene su u ljetnom tromjesečju na oba područja porasle najsnažnije otkada je Eurostat počeo pratiti podatke, za 3,1 posto u EU te za 3,3 posto u eurozoni.

U drugom tromjesečju uvećane su 2,7 posto u EU, te 2,6 posto u eurozoni.

Najsnažnije su na tromjesečnoj razini u razdoblju od srpnja do rujna porasle cijene stambenih nekretnina u Češkoj, za 7,3 posto.

Slijede Nizozemska, Litva i Irska, s rastom cijena od 5,9 posto, 5,4 i 5,1 posto.

U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u trećem prošlogodišnjem tromjesečju porasle za 1,7 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada su uvećane 3,6 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Najslabiji rast cijena stambenih nekretnina u trećem tromjesečju bilježila je Rumunjska, za 0,1 posto. Slijede Finska i Danska gdje su porasle 0,2 odnosno 0,3 posto.

Tagovi: Cijene stambenih nekretnina
PROČITAJ I OVO
Obujam građevinskih radova porastao osamnaesti mjesec za redom
GRAĐEVINA
Obujam građevinskih radova porastao osamnaesti mjesec za redom
ZAGREB - Fizički obujam građevinskih radova bio je u studenome prošle godine 4,5 posto veći nego u istom mjesecu 2020. godine, dok je u odnosu na listopad lani manji za jedan posto, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Frka Petešić o obnovi stana: Nisam tražio niti urgirao
TVRDNJE
Frka Petešić o obnovi stana: Nisam tražio niti urgirao
ZAGREB - Predstojnik premijerovog Ureda Zvonimir Frka Petešić opovrgnuo je u utorak napise prema kojima je stan u kojemu živi kao najmoprimac prvi obnovljen u Zagrebu jer on tamo živi, naglasivši da nije tražio niti urgirao kod Državnih nekretnina da se čim prije krene s njegovom obnovom.
Stambeni objekti sve skuplji
TRENDOVI
Stambeni objekti sve skuplji
ZAGREB - Cijene stambenih objekata u Hrvatskoj u trećem tromjesečju prošle godine bile su za devet posto više nego u istom razdoblju godinu ranije, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
U studenom izdano 908 građevinskih dozvola, 6,7 posto više na godišnjoj razini
GRAĐEVINA
U studenom izdano 908 građevinskih dozvola, 6,7 posto više na godišnjoj razini
ZAGREB - U Hrvatskoj je u studenom 2021. izdano 908 građevinskih dozvola, što je 6,7 posto više nego u istom mjesecu 2020. godine, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).
BIG Shopping Centers Group uskoro preuzima Delta City u Podgorici
AKVIZICIJE
BIG Shopping Centers Group uskoro preuzima Delta City u Podgorici
PODGORICA - Izraelska kompanije BIG Shopping Centers Group uskoro će preuzeti najveći šoping centar u Crnoj Gori, Delta City.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE