GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nekretnina usporavaju ove jeseni. Što nas čeka iduće godine?

Cijene nekretnina usporavaju ove jeseni. Što nas čeka iduće godine?
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.12.2023 / 09:13
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Tržište nekretnina nalazi se pred novim ciklusom u kojem će se promijeniti trendovi koji su ga oblikovali zadnjih nekoliko godina.

Usporavanje tržišta je posebno vidljivo ove jeseni, kada je ostvaren manji broj transakcija nego prošle godine u istom razdoblju. Ako uspoređujemo prvu polovicu ove godine s prvom polovicom 2022. godine, pad prometa nekretninama bio je oko 10 posto na razini cijele Hrvatske - rečeno je na 36. Forumu poslovanja nekretninama koji se održava u Zagrebu u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Udruženja poslovanja nekretninama HGK.

Josip Zaher, savjetnik predsjednika HGK i predsjednik Komore Zagreb, u uvodnom obraćanju istaknuo je važnost nekretninskog sektora kao jednog od ključnih čimbenika u gospodarskom razvoju.

Podatke koji pokazuju da hrvatsko tržište nekretnina stagnira, komentirao je Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK.

„Cijene nekretnina u Hrvatskoj i dalje rastu, ali realizirane cijene po manjoj stopi nego što su rasle prijašnjih godina. Promet nekretninama usporava u cijeloj Hrvatskoj i većina županija bilježi pad broja nekretninskih transakcija. Manje su kupovali stranci, ali i domaći kupci. To usporavanje prometa najavljuje da smo ušli u novi tržišni ciklus, pa se u narednom razdoblju očekuju promjene trendova na hrvatskom nekretninskom tržištu."- istaknuo je Ranilović.

Tržište trebamo promatrati segmentirano, prema regijama i vrsti nekretnina, kako bismo razumjeli stvarno stanje, pojašnjava Ranilović. Tako se primjećuje usporavanje rasta cijena, ali još uvijek ne i njihov pad, pogotovo u segmentu novosagrađenih stanova u Gradu Zagrebu i na obali.

Na usporavanje tržišta svakako je utjecao i rast kamatnih stopa na stambene kredite, koji, iako manji nego na mnogim drugim tržištima, ipak je utjecao na slabljenje potražnje, kako u Hrvatskoj tako i Europskoj uniji. Na potražnju i aktivnost hrvatskog tržišta u 2022. je također snažno utjecalo i uvođenje eura, radi čega je signifikantan broj kupaca investirao u nekretnine.

Do općeg usporavanja tržišta, između ostalog, dolazi zbog nerealnih očekivanja prodavatelja u segmentu rabljenih stambenih nekretnina.

„Nepriuštivost stanovanja postaje sve veći izazov sve većem broju građana, pogotovo u Gradu Zagrebu i na obali, u turističkim središtima. Novogradnja, koja je vrlo tražena, ne gradi se dovoljno, nema je u ponudi niti po prosječnim, a kamoli po priuštivim cijenama, jer su developeri primarno fokusirani na luksuzni segment. Potrebna nam je stambena politika koja će na tržište pustiti nekretnine po priuštivim cijenama. U segmentu rabljenih stambenih nekretnina, također ponuda nije dovoljna, a tražene cijene mnogih nekretnina su previsoke." -rekla je Lana Mihaljinac Knežević, predsjednica strukovne grupe Udruženja poslovanja s nekretninama Komore Zagreb.

Vlasnici bi morali spustiti tražene cijene, kako bi se njihovi stanovi nastavili prodavati jer, dodaje Mihaljinac Knežević, u zadnjih se par godina „potrošio“ fond kupaca koji žele ili mogu kupovati nerealno precijenjene stanove.

Jesenski Forum poslovanja nekretninama okupio je više od 600 sudionika, primarno licenciranih posrednika i agencija za posredovanje nekretninama iz cijele Hrvatske.

Na Forumu se raspravljalo o trendovima na hrvatskom tržištu nekretnina te o vrlo aktualnoj temi - najavljenoj stambenoj politici, čije je uvođenje nužno s obzirom na to da je problem nepriuštivosti stanovanja sve veći, primarno mladima. Jedna od tema 36. Foruma poslovanja nekretninama je mogući utjecaj umjetne inteligencije na sektor nekretnina.

Razgovaralo se i o Zakonu o mirnom rješavanju sporova, o Zakonu o zaštiti potrošača, o tome kako poboljšati kvalitetu posredničke usluge, kao i o nepoštivanju Zakona o posredovanju te Kodeksa etike od strane agencija za posredovanje u prometu nekretninama.

Tagovi: nekretnine, stanovi, cijene nekretnina, hgk, građevina, stanogradnja, zgrade, investicije
PROČITAJ I OVO
Bjelovar potiče izgradnju kuća s bazenom za turizam
POTICAJI
Bjelovar potiče izgradnju kuća s bazenom za turizam
BJELOVAR - Javni poziv za potpore u turizmu vrijedan 80 tisuća eura, koji se odnosi se na područje Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar, raspisan je u ponedjeljak i trajat će do 29. svibnja, a njime Grad Bjelovar potiče izgradnju kuća s bazenom za turizam.
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BLAGI RAST
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BERLIN - Njemačka građevinska industrija u teškim uvjetima primila je i izvršila više narudžbi u veljači nego prethodnog mjeseca, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
PROJEKTI
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
ZAGREB - Bageri rade punom parom i konačno uklanjaju ruševine koje su desetljećima stajale na mjestu nekadašnje Geotehnike u Bednjanskoj ulici, na lokaciji pored Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER).
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
OBNOVA
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
ZAGREB - Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE