GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nekretnina: Prodavatelji ipak spuštaju cijene

Cijene nekretnina: Prodavatelji ipak spuštaju cijene
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.01.2024 / 20:13
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Broj kupoprodaja nekretnina u Hrvatskoj pada, ali cijene nastavljaju rasti. U srpnju, kolovozu i rujnu prošle godine nekretnine su bile skuplje za 10.9 posto u odnosu na iste mjesece 2022.

To je najveći rast od svih članica Europskoj uniji. Agenti za nekretnine napominju da se kupcima ni u idućih 6 mjeseci - ne piše dobro.

Da bi svakodnevno uživali u ovom pogledu s balkona na tri godine staroj zgradi zagrebačke Trešnjevke trebate izdvojiti – 419 tisuća eura. “Radi se o četverosobnom stanu, bruto kvadrature 107 kvadrata s 2 pripadajuća parkirna mjesta”, objašnjava Mia Vučić, agentica za nekretnine, piše N1 televizija.

Lani bi se ovaj stan prodao u roku od tjedan dana, a sada vlasnika čeka zadnja 3 mjeseca. Prodavatelji su zato, tvrdi agentica, pristali sniziti cijenu za čak 91 tisuću eura. “Spustili su cijenu kako bi došli do puno većeg interesa koji trenutačno imamo za ovim stanom s obzirom da je četverosoban stan u vrlo popularnom kvartu” dodaje Vučić.

“To nam govori da kupci nisu više niti u mogućnosti niti žele plaćati nerealno precijenjena nekretnine kakvih još uvijek ima na tržištu”, tvrdi Lana Mihaljinac Knežević, predstavnica Udruženja poslovanja s nekretninama pri HGK.

Jer cijene nekretnina u Hrvatskoj u posljednjih godinu dana porasle su za 10.9 posto – najviše u Europskoj uniji. I dok cijene i dalje rastu, pada broj kupaca. U Zagrebu je tako lani prodano 18.307 nekretnina što je 7,2 posto manje nego 2022. U Splitsko-dalmatinskoj županiji kupoprodaja pala za 10 posto – na 10.497 stanova.

Zato 20-ak minuta vožnje automobilom od centra Zagreba, u Svetoj Klari niču novi stanovi. Kvadrat stoji 2.700 eura, a većina stanova prodana je i prije nego su na teren stigli radnici.

“Potražnja je bila velika. Dio grada možda koji do nedavno i nije bio toliko atraktivan, ali sve više obitelji i investitora, općenito ljudi koji kupuju vide sebe u tim kvartu i prodaja ide stvarno dobro”, navodi agentica za nekretnine Martina Naletilić.

I dok domaći kupci traže povoljnije stanove na drugim, manje atraktivnim lokacijama, pada interes stranaca za nekretninama u Hrvatskoj, Nijemci su tako lani kupili oko 3 tisuće nekretnina, 20-ak posto manje nego u 2022. godini dok su Slovenci u 2023. kupili 3392 nekretnina, oko 100 više nego godinu ranije i zauzeli prvo mjesto po broju kupljenih nekretnina.

“Možemo reći da smo ušli u jedan novi ciklus tržišta nekretnina u kojemu se je i već se je sve malo usporilo i vjerojatno će nastaviti tako biti. Ne očekujemo više jednako visoke stope rasta cijena kao što su to bile unazad 3 godine”, govori nam Mihaljinac Knežević.

No, ne ide dobro kad su u pitanju kamatne stope koje rastu. Trenutno su oko 4 posto. Time je prosječna rata oko 100 eura veća nego prije tri godine. Iz HGK predviđaju blage pozitivne pomake u 2024-toj. “Mi u sljedećih 6 mjeseci ne očekujemo pad, stagnaciju u rastu da, ali pad ne pogotovo ne na atraktivnim lokacijama što Zagreb jest kao i cijela obala”, smatra agentica Naletilić.

Pa iako statistika pokazuje kako je svaka treća nekretnina u Hrvatskoj u rukama stranaca, a više od 50 posto kupnji realizirano gotovinom, za mnoge Hrvate sve dok cijene ne krenu silaznom putanjom rješavanje stambenog pitanja i dalje će ostati noćna mora.

Tagovi: NEKRETNINE, STANOVI, STANOGRADNJA, zAGREB, KUĆE
PROČITAJ I OVO
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BLAGI RAST
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BERLIN - Njemačka građevinska industrija u teškim uvjetima primila je i izvršila više narudžbi u veljači nego prethodnog mjeseca, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
PROJEKTI
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
ZAGREB - Bageri rade punom parom i konačno uklanjaju ruševine koje su desetljećima stajale na mjestu nekadašnje Geotehnike u Bednjanskoj ulici, na lokaciji pored Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER).
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
OBNOVA
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
ZAGREB - Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
RAST
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
WASHINGTON - Prodaja novih stanova i obiteljskih kuća u SAD-u porasla je u ožujku za 8,8 posto na godišnju prilagođenu razinu od 693.000 jedinica, objavilo je danas američko ministarstvo trgovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE