GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nekretnina će padati, ulazimo u negativnu putanju

Cijene nekretnina će padati, ulazimo u negativnu putanju
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.12.2023 / 09:17
Autor: SEEbiz
SPLIT - U prvom polugodištu ove godine, u odnosu na isto razdoblje lani, hrvatsko tržište nekretnina je doživjelo pad prometa u iznosu od devet posto.

S obzirom na to da su cijene kvadrata diljem Europe jasno dotaknule svoj maksimum za ovaj gospodarski ciklus te su već neko vrijeme u silaznoj putanji, bilo je samo za očekivati da će se taj trend preliti i na Hrvatsku. A upravo to se sada i događa.

- Pored klasičnog posredovanja, naša agencija se bavi i razvojem investicijskih projekata vezanih za nekretnine. Dakle, dobro smo informirani o globalnim kretanjima tog tržišta. Sada nam povratne informacije nam govore da su u Njemačkoj i Austriji stali svi projekti, jer tržište očekuje osjetnu korekciju. Iako mi uvijek malo kaskamo za drugima, očigledno ni Hrvatska nije izuzeta od ovih zbivanja - kaže za Slobodnu Dalmaciju Srđan Javorčić iz CIO nekretnina.

U lipnju su podaci na tromjesečnoj razini ukazali i na očito usporavanje građevinske aktivnosti, pri čemu je obujam radova u razdoblju od travnja do lipnja bio viši za 1,9 posto u odnosu na rast od 4,6 posto tromjesečje ranije. Ukratko, i kod nas se sve manje gradi.

- To je neosporno. Znate, kad investitori vide da dolazi do usporavanja, a financiraju se putem banaka, u kojima kamate sada rastu, apsolutno su svjesni umanjivanja potencijala za profit. Takva odsutnost adekvatne i pozitivne ekonomske projekcije za dogledno vrijeme stvara određeni strah i neizvjesnost, što traje sve dok se ne vidi dokle će započeti pad ići i kad bi se trebao zaustaviti.

Usporavanju unatoč, vlasnici i dalje drže izvješene nerealno visoke cijene. Ipak, samo mali dio njih uspije zadovoljiti svoje (pre)velike apetite. Tako je trenutna prosječna razlika između oglašene i postignute cijene kvadrata 15 posto. Barem tako većina kaže...

- Ja mislim da je još i veća. Ne samo to nego se i automatski s padom potražnje povećava. Ima jako puno nerealno visoko oglašenih cijena. Vlasnici imaju visoke prihode od najma i zbog toga nemaju potrebe prodavati. Ali kako se bude pojavljivalo sve više drugih opcija za investiranje, popraćeno padom potražnje, doći će i do korekcije cijena. Svakako, treba apelirati na lokalne samouprave i resorno ministarstvo da se ubrza ishođenje građevinskih dozvola, jer se boljom i kvalitetnijom produkcijom novih stanova automatski uravnotežuju i cijene.

Pitamo Javorčića koji tip kvadrata bi mogao doživjeti manji, a koji veći pad cijene?

- U Splitu su najtraženiji dvosobni stanovi od 65 il trosobni od 80-ak kvadrata. Ovi na Južnim dijelovima grada, Žnjan, Bačvice, Meje, oni će uvijek imati svog kupca. Svakako, i njima će biti umanjena cijena, ali manje nego drugima. Što se tiče novogradnja, čitav proces njihove uspostave je kompliciran i traje jako dugo, tako da je teško očekivati da će njihovi kvadrati drastično korigirati. Ali usporiti zasigurno hoće.

Naravno, ni zemljišta neće biti lišeni cjenovnih potresa. Sad, hoće li "štete" na njima biti veće ili manje, ovisi o tome gdje se nalaze.

- Uvijek vam je lokacija, lokacija, lokacija. Ako je top zemljište, nema straha da će se lijepo prodati. Doduše, u posljednje vrijeme smo imali snažan trend kupnje nekretnina u okolici Splita, a upravo bi one mogle biti prve na udaru pada. Pogotovo zato što su već imale značajan turistički pobačaj, ove koje se iznajmljuju. Tu mislim prvenstveno na privatne kuće.

Tagovi: nekretnine, cijene nekretnina, stanovi, kuće, zemljišta, javorčić
PROČITAJ I OVO
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BLAGI RAST
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BERLIN - Njemačka građevinska industrija u teškim uvjetima primila je i izvršila više narudžbi u veljači nego prethodnog mjeseca, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
PROJEKTI
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
ZAGREB - Bageri rade punom parom i konačno uklanjaju ruševine koje su desetljećima stajale na mjestu nekadašnje Geotehnike u Bednjanskoj ulici, na lokaciji pored Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER).
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
OBNOVA
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
ZAGREB - Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
RAST
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
WASHINGTON - Prodaja novih stanova i obiteljskih kuća u SAD-u porasla je u ožujku za 8,8 posto na godišnju prilagođenu razinu od 693.000 jedinica, objavilo je danas američko ministarstvo trgovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE