GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijena stanova u Podgorici za dvije godine skočila preko 40#

Cijena stanova u Podgorici za dvije godine skočila preko 40#
STANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.09.2023 / 08:47
Autor: SEEbiz / Mina-business
PODGORICA Uprkos nepovoljnim kreditnim uslovima i rastu životnih troškova, cijene stanova u Podgorici nastavljaju da rastu, saopštio je analitičar tržišta nekretnina kompanije Adriatic Appraisal, Darko Đikanović.

“Bum koji je počeo u drugoj polovini prošle godine nastavlja uzlaznom putanjom i u ovoj godini, dostižući rekordne vrijednosti u trećem ovogodišnjem kvartalu”, kazao je za Đikanović Pobjedi.

On je naveo da je trenutna prosječna cijena jednosobnog stana u Podgorici 1,72 hiljade EUR po metru kvadratnom, dok je, poređenja radi, u istom periodu prošle godine prosjek iznosio 1,36 hiljada EUR, a 2021. godine 1,2 hiljade EUR.

Ovo predstavlja rast od preko 40 odsto u periodu od svega dvije godine.

“Visoka tražnja i visoka inflacija u kombinaciji sa prilivom stranog kapitala su doprinijeli ovako enormnom skoku cijena stanova. Naravno, cijene variraju ponajviše u zavisnosti od lokacije, veličine stana i kvaliteta gradnje”, rekao je Đikanović.

Tako, na primjer, na području City kvarta i okoline prosječna cijena jednosobnih stanova iznosi 2,15 hiljada EUR po metru kvadratnom, dok je u centru potrebno izdvojiti 1,95 hiljada, a u dijelu Preko Morače 1,9 hiljada.

U regionu Tuškog puta prosjek iznosi 1,8 hiljada EUR, dok je na Starom aerodromu 1,6 hiljada, a na Zabjelu 1,55 hiljada EUR.

Ono što je primjetno, kako je naglasio Đikanović, je da je u posljednjih godinu ponuda rasla, čemu svjedoči rast stambene gradnje nakon dužeg perioda neaktivnosti izazvane pandemijom.

“Ovi trendovi u građevinskom sektoru će svakako uticati na smanjenje jaza između ponude i tražnje, a zbog visoke aktivnosti na tržištu i značajnog priliva stranih investicija u nekretnine ostaje neizvjesno da li će se cijene stabilizovati u skorije vrijeme”, poručio je Đikanović.

Prema njegovim riječima, praćenje tržišnih trendova u Crnoj Gori je otežano, s obzirom na to da ne postoje registri cijena nepokretnosti i zvanični izvještaji o stanju na tržištu kao što je to slučaj u zemljama regiona u kojima su javno dostupne informacije o broju kupoprodaja, zaključenim cijenama i ukupnoj vrijednosti tržišta.

“Kao država u kojoj tržište nekretnina igra veliku ulogu i na kojem se mnogi biznisi zasnivaju, smatram da je nužno uspostaviti registre i sisteme praćenja relevantnih podataka kako bi donosioci odluka, kompanije, investitori i građani znali u svakom trenutku da procijene situaciju i donesu ispravne odluke koje bi na kraju dana doprinijele našem ekonomskom razvoju”, kazao je Đikanović.

Što se tiče Monstatovih podataka, prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u drugom kvartalu ove godine iznosila je 1,5 hiljada EUR, devet odsto više nego u istom periodu prošle godine. Tokom istog razdoblja, prosječna cijena stana u novogradnji u Podgorici skočila je 13,5 odsto na 1,58 hiljada EUR.

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u primorskom regionu na kraju juna iznosila je 1,41 hiljadu EUR, u središnjem 714 EUR, dok je u sjevernom regionu prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji iznosila 1,28 hiljada EUR.

Iz Monstata su precizirali da prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u značajnoj mjeri zavisi od učešća stanova koji pripadaju kategoriji solidarne stambene izgradnje. Ukoliko je učešće ovih stanova veće, prosječna cijena stana u novogradnji će biti značajno niža, odnosno ukoliko je učešće manje, prosječna cijena će biti veća.

Tagovi: pODGORICA, STANOVI, STANOGRADNJA, NEKRETNINE
PROČITAJ I OVO
Bjelovar potiče izgradnju kuća s bazenom za turizam
POTICAJI
Bjelovar potiče izgradnju kuća s bazenom za turizam
BJELOVAR - Javni poziv za potpore u turizmu vrijedan 80 tisuća eura, koji se odnosi se na područje Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar, raspisan je u ponedjeljak i trajat će do 29. svibnja, a njime Grad Bjelovar potiče izgradnju kuća s bazenom za turizam.
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BLAGI RAST
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BERLIN - Njemačka građevinska industrija u teškim uvjetima primila je i izvršila više narudžbi u veljači nego prethodnog mjeseca, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
PROJEKTI
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
ZAGREB - Bageri rade punom parom i konačno uklanjaju ruševine koje su desetljećima stajale na mjestu nekadašnje Geotehnike u Bednjanskoj ulici, na lokaciji pored Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER).
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
OBNOVA
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
ZAGREB - Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE