GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Budva: Cijene nekretnina u padu zbog egzodusa Ukrajinaca

Budva: Cijene nekretnina u padu zbog egzodusa Ukrajinaca
POSLJEDICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.03.2024 / 17:27
Autor: SEEbiz
BUDVA - Broj ukrajinskih državljana se prepolovio u Budvi, što utiče na tržište nekretnina i turizam, piše Pobjeda.

“Prema sistemu za prijavu boravka RB90, od 1. novembra prošle godine do 27. februara broj ukrajinskih državljana manji je 50 odsto u odnosu na isti period prošle godine”, kazali su Pobjedi iz Turističke organizacije Budva.

Pobjeda piše da je prije godinu i po Budvu zapljusnuo talas ukrajinskih državljana koji su, nakon ruske agresije na njihovu državu, spas pronašli u metropoli turizma. Na hiljade Ukrajinaca, uglavnom imućnih, u Budvi su iznajmili stanove i kuće, očekujući da će se rat brzo završiti. Danas su se mnogi vratili u Ukrajinu, ili otišli u druge države, uglavnom na zapad Evrope i Kanadu, jer u Budvi nijesu pronašli uslove da započnu biznis, ili se zaposle, a potrošili su ušteđevinu.

Dolazak Ukrajinaca predstavljao je veliku finansijsku injekciju, gotovo da nije bilo djelatnosti u Budvi koja nije počela da ostvaruje veće prihode.

Cijene iznajmljivanja stanova vrtoglavo su rasle, promet u prodavnicama u zimskim mjesecima bio je kao u ljetnjem špicu. Međutim, proteklih nekoliko mjeseci, naročito od kraja minule sezone, broj ukrajinskih državljana je u konstantnom padu.

Vlasnik Kamin nekretnina, Dušan Ranković, kazao je Pobjedi da po njegovim saznanjima Ukrajinci više nemaju novca i da se vraćaju u Ukrajinu.

“Ne znam zašto kada tamo rat još traje. Otkazuju stanove, vjerovatno nemaju novca više. Sada zakup stanova najviše traže Turci. Oni, međutim, ne mogu da plaćaju zakupnine koje su plaćali Ukrajinci, pa se sada kreću od 450 do 550 EUR”, kazao je Ranković.

Što se tiče kupovine stanova, Ranković je kazao da trenutno ponude nema jer se prodaju mali stanovi, a njih u Budvi nema. Prolaze, ističe, stanovi čija je cijena do 100 hiljada EUR, ali 95 odsto njih je već prodato.

“Većih stanova ima u ponudi, ali vidim da su počeli da grade ponovo zgrade u Tivtu, Budvi, Kotoru. Turci kupuju i dalje i naši ljudi koji rade u inostranstvu, a takođe i državljani Srbije i Republike Srpske. Kako je potražnja veća od ponude, nema razloga da cijene stanova padaju”, kazao je Ranković navodeći da je cijena kvadrata u Budvi od dvije hiljade pa do šest hiljada, zavisno od lokacije.

Tagovi: budva, Ukrajinci, nekretnine, najam, stanogradnja
PROČITAJ I OVO
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
GRAĐEVINA
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
LJUBLJANA - Nakon pada u siječnju, vrijednost obavljenih građevinskih radova u Sloveniji ponovno je porasla u veljači. U odnosu na siječanj bio je veći za 6,3 posto, a od veljače prošle godine za 1 posto.
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
STANOGRADNJA
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
BERLIN - Građevinske tvrtke u Njemačkoj bilježe sve veći broj otkazivanja projekata stanogradnje. Udio tvrtki koje su suočene s otkazima dosegao je u ožujku gotovo petinu.
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
PROSTORNI PLAN
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
BEOGRAD - Beograd na vodi se širi na dodatnih 327 hektara i "prelazi Savu" - prema upravo objavljenoj Odluci o promeni Prostornog plana, proširiće se na Novi Beograd i Čukaricu, a obuhvatiće i dodatne parcele na području Savskog venca i Starog grada.
Njemački građevinari traže od vlade 23 milijarde eura za rješavanje stambene krize
ENORMNO
Njemački građevinari traže od vlade 23 milijarde eura za rješavanje stambene krize
BERLIN - Pad stanogradnje u Njemačkoj mogao bi omesti oporavak gospodarstva i produbiti političke podjele, upozorile su u četvrtak udruge građevinskih tvrtki, zatraživši od vlade 23 milijarde eura kako bi se riješila stambena kriza.
I prošle godine nastavljen rast cijena slovenskih nekretnina
CIJENE
I prošle godine nastavljen rast cijena slovenskih nekretnina
LJUBLJANA - U 2023. na slovenskom tržištu nekretnina drugu godinu zaredom nastavljen je silazni trend kupnje i prodaje stambenih nekretnina, dok su cijene nastavile rasti. Ove godine bi se, prema podacima Geodetske uprave Republike Slovenije, visok rast cijena mogao usporiti, a ponegdje i smanjiti. Nagli veliki pad cijena inače se ne očekuje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE