GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bloomberg: Kompanija Trumpovog zeta gradi luksuzni kompleks na lokaciji Generalštaba

Bloomberg: Kompanija Trumpovog zeta gradi luksuzni kompleks na lokaciji Generalštaba
MEDIJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2024 / 18:27
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Kompanija Jareda Kushnera, zeta bivšeg američkog predsednika Donalda Trumpa, planira da lokaciju na kojoj se nalazi zgrada Generalštaba u Beogradu srušena u NATO bombardovanju, pretvori u luksuzni hotel sa poslovnim prostorom i više od 1.500 stanova, prenosi Bloomberg.

Ova informacija stigla je tri dana pošto je lider opozicionog Ekološkog ustanka u Srbiji, Aleksandar Jovanović Ćuta, izašao u javnost sa dokumentom, za koji tvrdi da je memorandum o razumevanju potpisan između dve američke firme i Vlade Srbije – koju zastupa ministar saobraćaja, infrastrukture i građevinarstva Goran Vesić. U tom dokumentu se pominju dve američke firme Atlantic Incubation Partners LLC i Kushner Realty LLC koje bi dobile lokaciju u centru Beograda na korišćenje bez naknade na 99 godina, uz mogućnost da se pravo korišćenja pretvori u pravo svojine, prenosi Glas Amerike.

Vesić je demantovao je da je memorandum o razumevanju potpisan i rekao da će „obavestiti javnost kada se to desi“.

Nije, međutim, jasno na koji način su firme koje se pominju u memorandumu povezane sa Kušnerom, i sa kojim članom te porodice.

Naime, Jovanović je rekao da je firma Kushner Realty LLC povezana sa Džonatanom Kušnerom, rođakom Trampovog zeta Džareda Kušnera, čija se grupacija Kushner Real Estate Group (KRE) bavi nekretninama. Ta velika kompanija je bazirana u Nju Džerziju i postoji od 1979. Prema dostupnim podacima, firma Kushner Realty LLC je registrovana u državi Merilend i osnovana je u martu 2022. godine. Iz Kushnerove kompanije Glas Amerike nije dobio potvrdu da je firma iz Merilenda deo velike KRE grupacije i da će investirati u Beogradu.

Isto pitanje Glas Amerike je uputio i komaniji Kushner baziranoj u Njujorku, čiji je vlasnik zet Donalda Trampa Džared Kušner, ali odgovor još nije stigao.

Druga firma koja se pominje u dokumentu, Atlantic Incubation Partners LLC registrovana je u Delaveru, državi poznatoj po of-šor kompanijama. Ta firma je osnovana u aprilu 2023.

Prema pisanju Bloomberga, kompanija Affinity Partners u vlasništvu Džareda Kušnera vodi pregovore o tri investicije u razvoj nekretnina na Balkanu koje bi mogle da vrede više od milijardu dolara.

Osim lokacije u Beogradu, razgovara se i o lokacijama u Albaniji. Bloomberg piše da Affinity Partners sa sedištem u Miamiju planira da pretvori albansko ostrvo Sazan u Mediteranu, koje je ranije bilo vojna baza, u luksuzno odmaralište pod brendom Aman.

List navodi da Affinity takođe želi da uloži u razvoj albanskog poluostrva Zvernec, koje ima oko pet kilometara velikih belih peščanih plaža. Dodaje se da kompanija planira nekoliko velikih odmarališta u kojima bi bilo skoro 10.000 vila i hotelskih soba.

„Ostrvo Sazan je jedno od najnetaknutijih i najzanimljivijih mesta koje sam ikada video bilo gde u svetu“, rekao je Kušner za Bloomberg.

Bloomberg navodi da je Kušner pretraživao lokacije sa svojim prijateljima – bivšim ambasadorom SAD u Nemačkoj i izaslanikom Bele kuće za dijalog Srbije i Kosova Richardom Grenellom, i Asherom Abehserom, i privukla ga je jedna od turističkih oblasti koja se najbrže razvija svetu.

Grenell je često boravio na Zapadnom Balkanu i pošto je sišao sa funkcije u Beloj kući. Nekoliko puta je bio i u Albaniji, što se može videti i po njegovim profilima na društvenim mrežama.

Tagovi: kushner, trump, grenell, generalštab, Atlantic Incubation Partners LLC, Kushner Realty, vesić, ćuta
PROČITAJ I OVO
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BLAGI RAST
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BERLIN - Njemačka građevinska industrija u teškim uvjetima primila je i izvršila više narudžbi u veljači nego prethodnog mjeseca, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
PROJEKTI
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
ZAGREB - Bageri rade punom parom i konačno uklanjaju ruševine koje su desetljećima stajale na mjestu nekadašnje Geotehnike u Bednjanskoj ulici, na lokaciji pored Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER).
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
OBNOVA
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
ZAGREB - Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
RAST
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
WASHINGTON - Prodaja novih stanova i obiteljskih kuća u SAD-u porasla je u ožujku za 8,8 posto na godišnju prilagođenu razinu od 693.000 jedinica, objavilo je danas američko ministarstvo trgovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE