GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bezos će selidbom u Miami uštedjeti više od 600 milijuna dolara poreza

Bezos će selidbom u Miami uštedjeti više od 600 milijuna dolara poreza
BOGATSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.02.2024 / 17:04
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Jeff Bezos je prošloga tjedna prodao dionice vrijedne dvije milijarde dolara, a u uz to je ostvario dodatnu pogodnost. Ta dodatna pogodnost jeste da nije morao platiti porez za prihod koji je ostvario prodajom dionica.

Bezos je prošle godine na društvenoj mreži Instagram objavio da nakon skoro 30 godina napušta Seattle kako bi preselio u Miami. Izjavio je da će time biti bliže svojim roditeljima i lansirnim rampama za njegove rakete Blue Origin. Vrijeme kada je to objavio ukazuje na još jedan razlog preseljenja, a to su porezi.

Naime, američka savezna država Washington je 2022. uvela porez na kapitalnu dobit od sedam posto na prodaju dionica ili obveznica, i to za vrijednosne papire koji koštaju više od 250.000 dolara. Washington kao savezna država nema porez na dohodak, tako da je uvođenje spomenutog poreza značilo da će Bezos morati platiti porez za prihod koji ostvari prodajom dionica.

Od 1998. do danas je prodao dionice kompanije Amazon koje su koštale milijarde dolara. Kada je Washington započeo s naplatom spomenutog poreza, prestao je da prodaje dionice. Prošle i pretprošle godine nije prodao niti jednu Amazonovu dionicu te je na kraju prošle godine poklonio dionice vrijedne 200 milijuna dolara.

No, nakon što se preselio u Miami, Bezos je nadoknadio izgubljeno vrijeme kada je u pitanju prodaja dionica. To je učinio zbog toga što američka savezna država Florida ne oporezuje ni prihode, ni kapitalnu dobit. Tako da je prošlosedmičnom prodajom dionica u iznosu od dvije milijarde dolara uštedio 140 milijuna dolara, koliko bi morao platiti državi Washington.

Na cjelokupnoj planiranoj prodaji 50 milijuna dionica tokom sljedeće godine uštedjet će 610 milijuna dolara. Ako vrijednost tih dionica bude veća od trenutne vrijednosti, ta ušteda će biti još veća. Dakle, njegova ušteda na porezu će biti veća od vrijednosti njegove jahte "Koru" koja je duga više od 417 metara, prenosi CNBC.

Tagovi: bezos, miami, amazon, nekretnine
PROČITAJ I OVO
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BLAGI RAST
Njemačka građevinska industrija malo se pokrenula u veljači
BERLIN - Njemačka građevinska industrija u teškim uvjetima primila je i izvršila više narudžbi u veljači nego prethodnog mjeseca, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
PROJEKTI
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
ZAGREB - Bageri rade punom parom i konačno uklanjaju ruševine koje su desetljećima stajale na mjestu nekadašnje Geotehnike u Bednjanskoj ulici, na lokaciji pored Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER).
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
OBNOVA
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
ZAGREB - Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
RAST
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
WASHINGTON - Prodaja novih stanova i obiteljskih kuća u SAD-u porasla je u ožujku za 8,8 posto na godišnju prilagođenu razinu od 693.000 jedinica, objavilo je danas američko ministarstvo trgovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE