GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Arhitekti: Zakon o obnovi usmjeriti na socijalna i financijska pitanja

Arhitekti: Zakon o obnovi usmjeriti na socijalna i financijska pitanja
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.07.2020 / 14:21
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Pet stručnih arhitektonskih udruga i institucija pozvalo je u ponedjeljak vlasti da novi zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom u Zagrebu usmjere na socijalna pitanja i probleme financiranja, a ne da se iscrpljuju na stručnim pitanjima koja su riješena postojećim zakonima.

Predsjednik Društva arhitekata Zagreba Tihomil Matković rekao je na konferenciji za novinare da se arhitekti zauzimaju za osnivanje fonda prilagođena potrebama obnove zgrada svih oblika vlasništva i na svim područjima gdje postoje oštećenja, a ne samo u središtu Zagreba.

Također, arhitekti smatraju potrebnim da zakon proširi brigu na svih sedam temeljnih zahtjeva građenja, od kojih su damo dva danas uključena u postojeći prijedlog. To su mehanička otpornost i stabilnost zgrada, protupožarna sigurnost, pitanja higijene, zdravlja i okoliša, zatim sigurnost i pristupačnost tijekom uporabe, potom zaštita od buke, pitanja uporabe i očuvanja energije, te održiva uporaba prirodnih izvora.

Sve to treba cjelovito rješavati, jer već sad ne znamo u kakvom su stanju električne instalacije i do čega može dovesti njihova povećana uporaba, kazao je.

Predsjednica Hrvatske komore arhitekata Rajka Bunjevac smatra da postojeći zakoni relativno prihvatljivo propisuju razinu i obuhvat projektne dokumentacije za obnovu, ali bilo bi poželjno da se preskoči administrativna procedura koja usporava provedbu obnove.

Krunoslav Šmit s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu izvijestio je da su profesori i studenti fakulteta izradili tri priručnika za obnovu zgrada, koji su solidna stručna podloga za pažljiv i obziran pristup tome dugoročnom zadatku.

Hrvatska komora arhitekata, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Društvo arhitekata Zagreba, Udruženje hrvatskih arhitekata i Udruga hrvatskih urbanista smatraju da su postojećem prijedlogu zakona potrebne korjenite i sustavne promjene.

Pritom su uputili na prijedloge i konkretne osvrte koje su priložili u javnoj raspravi i pozvali vlast da se osloni na njihovu stručnu pomoć.

Tagovi: Zakon o obnovi Zagreba, Krunoslav Šmit, Arhitektonski fakultet, Hrvatska komore arhitekata, Rajka Bunjevac, Društvo arhitekata Zagreba, Tihomil Matković
PROČITAJ I OVO
Opustjeli New York, sve više praznih stanova
ODLAZAK
Opustjeli New York, sve više praznih stanova
NEW YORK - New York je za mnoge bio prvo što su ugledali po dolasku u Novi svijet - puno ih nikad nije otišlo iz te jedinstvene metropole. Ali sad, u doba korone, mnogi odlaze. Gradski život više nije isti, a i stanovi su preskupi.
EK isplaćuje Hrvatskoj prvih 88,9 milijuna eura pomoći zbog potresa
POMOĆ
EK isplaćuje Hrvatskoj prvih 88,9 milijuna eura pomoći zbog potresa
BRUXELLES - Europska komisija najavila je prvu isplatu financijske pomoći Hrvatskoj od 88,9 milijuna eura iz Fonda solidarnosti EU-a, kao pomoć zbog šteta od potresa koji je 22. ožujka pogodio Zagreb i okolicu.
Pad aktivnosti na slovenskom tržištu nekretnina, dosta kupaca iz  Srbije
TREND
Pad aktivnosti na slovenskom tržištu nekretnina, dosta kupaca iz Srbije
LJUBLJANA - U razdoblju od 2017. do 2019. godine, kao i obično, među prvih pet najčešćih stranih kupaca stambenih nekretnina u Sloveniji bili su državljani susjednih zemalja, s izuzetkom Mađarske, te građani Njemačke i Srbije.
Pala vrednost izvedenih građevinskih radova u Srbiji u drugom kvartalu
TREND
Pala vrednost izvedenih građevinskih radova u Srbiji u drugom kvartalu
BEOGRAD - Prema podacima koji su prikupljeni u drugom kvartalu ove godine, vrednost izvedenih građevinskih radova na teritoriji Srbije opala je za 2,6% u tekućim cenama, dok u stalnim cenama taj pad iznosi 0,8% u odnosu na drugi kvartal 2019. godine.
Arhitekti o slučaju Knežija: Gradnja ne bi trebala biti omogućena
STRUKA
Arhitekti o slučaju Knežija: Gradnja ne bi trebala biti omogućena
ZAGREB - Smatraju da je jasno vidljivo kako na prostoru gdje je predviđena nova gradnja ista ne bi trebala biti omogućena budući da to nije u skladu s duhom planskih odredbi GUP-a, temeljnog urbanističkog plana Grada Zagreba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE