GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Arhitekti predlažu amandmane na prijedlog zakona o obnovi Zagreba

Arhitekti predlažu amandmane na prijedlog zakona o obnovi Zagreba
PRIJEDLOZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.09.2020 / 22:03
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Više arhitektonskih i urbanističkih institucija i udruženja pozvalo je u utorak sve klubove zastupnika Hrvatskoga sabora da predlože i glasanjem podrže njihove amandmane na konačni prijedlog zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba i okolice.

"Iako smo više puta upozoravali na nedovoljno kvalitetna rješenja pojedinih pitanja u prijedlogu zakona, ona i dalje nisu ispravljena", napisali su arhitekti klubovima zastupnika, pozivajući ih da još jednom razmotrite njihove prijedloge i utječu na njihovo usvajanje tih prijedloga.

Zastupnicima su se obratili zagrebački Arhitektonski fakultet, Hrvatska komora arhitekata, Udruženje hrvatskih arhitekata, Udruženje hrvatskih urbanista, Društvo arhitekata Zagreba i Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata.

Smatraju da je zakonsko rješenje trebalo donijeti konkretno rješenje za pristup brzoj, sustavnoj i kvalitetnoj obnovi Grada Zagreba i okolice, ali i biti iskorak prema utvrđivanju pravila urbane obnove hrvatskih gradova te obnovi zapuštenog građevinskog fonda Republike Hrvatske, sukladno potrebama 21. stoljeća.

Navode da je u prijedlogu Zakona uveden nepotreban paralelni sustav izrade Projekata za obnovu, umjesto uvriježenog glavnog i izvedbenog projekta i primjene redovnog zakonodavstva, čime se, upozoravaju, pod krinkom brzine ne osigurava kvaliteta projekata te time niti kvalitetno praćenje troškova gradnje, već može prouzročiti dodatne troškove i nepredviđene radove.

Smatraju da je za svako poboljšanje konstrukcije zgrada nužno izraditi i arhitektonski projekt, kako bi se sagledali i evidentirali svi potrebni radovi i troškovi koji će se nužno dogoditi prilikom tih radova, što ovim Zakonom nije predviđeno.

"Propuštanje jasnog definiranja završnih radova kroz arhitektonski projekt i njihovo prepuštanje 'samoorganiziranju' suvlasnika neizbježno će dovesti do devastacije i degradacije Povijesne urbane cjeline Grada Zagreba", ocijenili su stručnjaci.

Također, diskriminatornim su ocijenili da je predloženim Zakonom arhitektima onemogućeno da budu glavni nadzorni inženjeri i izrađivači projekta uklanjanja zgrada što će, upozorili su, imati negativne posljedice na kvalitetu obnove.

Fond za obnovu, planiran kao provedbeno tijelo, prema njima treba imati i stratešku funkciju planiranja i programiranja te mora biti neovisno tijelo s iskusnim stručnim kadrovima.

Nadalje, smatraju da bi Zakon o obnovi morao omogućiti izradu smjernica i pripremne dokumentacije za proces cjelovite urbane obnove kako bi se prostor sagledavao cjelovito na razini Povijesne urbane cjeline Grada Zagreba, na razini blokova, unutrašnjih prostora blokova i njihova uređenja.

"Ovi amandmani tek djelomično rješavaju prethodno istaknuta pitanja, od kojih bi neka trebalo potpuno ukloniti iz Zakona, poput paralelnog zakonodavnog sustava, a druga značajno doraditi, poput cjelovite urbane obnove, kako Zagreba tako i cijelog izgrađenog prostora u RH, što će trebati ugraditi prilikom prvih Izmjena i dopuna Zakona", zaključili su stručnjaci.

Tagovi: Arhitektonski fakultet, Hrvatska komora arhitekata, Udruženje hrvatskih arhitekata, Udruženje hrvatskih urbanista, Društvo arhitekata Zagreba, obnova Zagreba
PROČITAJ I OVO
Koronakriza prepolovila prodaju stanova u Crnoj Gori
POSLJEDICE
Koronakriza prepolovila prodaju stanova u Crnoj Gori
PODGORICA - Epidemija koronavirusa počela je ozbiljno da usporava stambenu izgradnju u Crnoj Gori, a prodaja stanova je prepolovljena, uz pad cijena od oko 10 odsto.
Hotel Splendid u Beogradu prodat za 2,35 miliona evra
PRODAJA
Hotel Splendid u Beogradu prodat za 2,35 miliona evra
BEOGRAD - Hotel Splendid u Beogradu prodat je danas na javnom nadmetanju za 278 miliona dinara (oko 2,35 miliona evra) ponuđaču DT properties iz Beograda.
Šta je održiva gradnja i zašto predstavlja inovaciju u infrastrukturi
INOVACIJE
Šta je održiva gradnja i zašto predstavlja inovaciju u infrastrukturi
BEOGRAD - Termin održiva gradnja se odnosi na izgradnju objekata koju su u velikoj meri povezani sa prirodom, pa se iz tog razloga ovaj način izgradnje naziva i “zelena” gradnja.
Korona pokrenula val prodaje hotela u Španjolskoj
HOTELI
Korona pokrenula val prodaje hotela u Španjolskoj
MADRID - Broj hotela u Španjolskoj oglašenih na prodaju bio je u listopadu gotovo za petinu veći nego u ožujku, na početku pandemije koronavirusa, a većina njih nalazi se u poznatim turističkim destinacijama, objavio je u petak portal za nekretnine.
Padaju cijene stanova u Hong Kongu
TREND
Padaju cijene stanova u Hong Kongu
HONG KONG - Četvrti val virusa dovest će do dodatnog smanjenja cijena nekretnina u jednom od najskupljih gradova na svijetu, procjenjuju stručnjaci.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE