GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

APN odobrio 2.885 zahtjeva za stambene subvencije

APN odobrio 2.885 zahtjeva za stambene subvencije
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2023 / 17:40
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) dosad je obradila 3000 od zaprimljenih 5560 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite te je odobreno 2885 subvencija, izvijestili su iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Kako se navodi u priopćenju, odobreno je 2885 zahtjeva, 104 je na dopuni, pet zahtjeva je odbijeno, a šest podnositelja je odustalo. Prema dosad obrađenim zahtjevima, prosječni iznos subvencioniranog kredita iznosi 81.400 eura, a prosječan rok otplate je 23 godine.

Prosječna životna dob korisnika subvencioniranog kredita je 32 godine, a iznos mjesečnog anuiteta koji otplaćuju je 456 eura, od toga mjesečna subvencija iznosi 156 eura. Prijave na natječaj APN-a bile su moguće od 20. ožujka do 24. travnja ove godine, dok je za provođenje ovogodišnjeg natječaja APN potpisao ugovore s 12 banaka koje su ponudile efektivne kamatne stope od 3.12 do 3.75 posto.

Iz Ministarstva podsjećaju kako mjeru mogu koristiti svi građani Hrvatske koji su mlađi od 45 godina i koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću, a ispunjavaju uvjete banke za dobivanje stambenog kredita.

Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100 tisuća eura, pri čemu rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Subvencija države dodjeljuje se za prvih pet godina otplate kredita, uz mogućnost produljenja od dvije godine za svako živorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita.

Produljenje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu omogućeno je i za obitelji koje već imaju djecu u trenutku podnošenja zahtjeva, kao i u slučaju da je podnositelj zahtjeva ili član njegovog obiteljskog domaćinstva utvrđenog invaliditeta većeg od 50 posto tjelesnog oštećenja.

Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita. U priopćenju se navodi i kako je ovom mjerom stambenog zbrinjavanja svoj dom dosad osiguralo gotovo 33.000 mladih obitelji.

U tim je obiteljima, kako ističu, rođeno više od 7800 djece te je prijavljeno više od 17.500 maloljetne djece radi mogućnosti korištenja dodatne subvencije sukladno zakonskim propisima.

Tagovi: subvencionirani stambeni krediti, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama
PROČITAJ I OVO
Primorac: U ovom mandatu nećemo uvesti porez na nekretnine
JASNA PORUKA
Primorac: U ovom mandatu nećemo uvesti porez na nekretnine
ZAGREB - Na današnjoj se sjednici Vlade raspravljao o novim informacijama Državnog zavoda za statistiku prema kojima je ostvaren gospodarski rast od 2,8 posto što Hrvatsku ubraja u nekoliko država europkse unije po nepretku u ovom kvartalu.
Mitrović gradi dvorac vrijedan više od 10 milijuna eura
DVORAC
Mitrović gradi dvorac vrijedan više od 10 milijuna eura
BEOGRAD - Balkanska istraživačka mreža objavila je da je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda omogućio vlasniku Pinka Željku Mitroviću da na placu pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture izvodi radove bez obaveze da od Zavoda traži dozvole.
Vrijednost izvršenih građevinskih radova skočila 25,6%
SKOK
Vrijednost izvršenih građevinskih radova skočila 25,6%
ZAGREB - Vrijednost izvršenih građevinskih radova koje su s vlastitim radnicima ostvarili poslovni subjekti s 20 i više zaposlenih u prvom je tromjesečju ove godine porasla za 25,6 posto u odnosu na godinu prije, dok je vrijednost novih narudžbi porasla za 24 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Upozorenje ECB-a: prijeti kaotičan pad cijena nekretnina
UPOZORENJE
Upozorenje ECB-a: prijeti kaotičan pad cijena nekretnina
FRANKFURT - Cijene stambenog prostora u eurozoni mogle bi "kaotično" pasti budući da stanovi zbog visokih kamatnih stopa postaju nedostupni građanima, a neprivlačni ulagačima, upozorila je u srijedu Europska središnja banka (ECB).
Gotovo svako treće kućanstvo u Hrvatskoj samačko
STATISTIKA
Gotovo svako treće kućanstvo u Hrvatskoj samačko
ZAGREB - U Hrvatskoj je sve manje kućanstava od tri i više članova, raste udjel samačkih i dvočlanih kućanstava, te je gotovo svako treće kućanstvo samačko, objavio je u srijedu Državni zavod za statistiku (DZS) na temelju popisa stanovništva 2021.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE