GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

APN odobrio 2.885 zahtjeva za stambene subvencije

APN odobrio 2.885 zahtjeva za stambene subvencije
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2023 / 17:40
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) dosad je obradila 3000 od zaprimljenih 5560 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite te je odobreno 2885 subvencija, izvijestili su iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Kako se navodi u priopćenju, odobreno je 2885 zahtjeva, 104 je na dopuni, pet zahtjeva je odbijeno, a šest podnositelja je odustalo. Prema dosad obrađenim zahtjevima, prosječni iznos subvencioniranog kredita iznosi 81.400 eura, a prosječan rok otplate je 23 godine.

Prosječna životna dob korisnika subvencioniranog kredita je 32 godine, a iznos mjesečnog anuiteta koji otplaćuju je 456 eura, od toga mjesečna subvencija iznosi 156 eura. Prijave na natječaj APN-a bile su moguće od 20. ožujka do 24. travnja ove godine, dok je za provođenje ovogodišnjeg natječaja APN potpisao ugovore s 12 banaka koje su ponudile efektivne kamatne stope od 3.12 do 3.75 posto.

Iz Ministarstva podsjećaju kako mjeru mogu koristiti svi građani Hrvatske koji su mlađi od 45 godina i koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću, a ispunjavaju uvjete banke za dobivanje stambenog kredita.

Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100 tisuća eura, pri čemu rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Subvencija države dodjeljuje se za prvih pet godina otplate kredita, uz mogućnost produljenja od dvije godine za svako živorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita.

Produljenje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu omogućeno je i za obitelji koje već imaju djecu u trenutku podnošenja zahtjeva, kao i u slučaju da je podnositelj zahtjeva ili član njegovog obiteljskog domaćinstva utvrđenog invaliditeta većeg od 50 posto tjelesnog oštećenja.

Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita. U priopćenju se navodi i kako je ovom mjerom stambenog zbrinjavanja svoj dom dosad osiguralo gotovo 33.000 mladih obitelji.

U tim je obiteljima, kako ističu, rođeno više od 7800 djece te je prijavljeno više od 17.500 maloljetne djece radi mogućnosti korištenja dodatne subvencije sukladno zakonskim propisima.

Tagovi: subvencionirani stambeni krediti, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama
PROČITAJ I OVO
Beograd dobija najluksuzniji poslovni prostor – Beon Active Office
PROSTORI
Beograd dobija najluksuzniji poslovni prostor – Beon Active Office
BEOGRAD - INEX, međunarodna real estate grupacija koja razvija i gradi luksuzne stambene i komercijalne objekte, širi svoje prisustvo u Srbiji otvaranjem Beon Active Office-a, novog poslovnog prostora u Beogradu.
Plenković: Moramo obuzdati cijene kvadrata stanova ili kuća
PREMIJER
Plenković: Moramo obuzdati cijene kvadrata stanova ili kuća
SISAK - Premijer Andrej Plenković u Sisku je u srijedio bio na sastanku sa županima i predstavnicima udruga gradova i općina.
Cijene nekretnina i najamnine u EU nastavljaju rasti
TRENDOVI
Cijene nekretnina i najamnine u EU nastavljaju rasti
BRUXELLES - U posljednjih desetljeće i pol tržište nekretnina doživjelo je velike promjene diljem Europe.
Hektar oranice u godinu dana prosječno poskupio za 740 eura
SNAŽAN RAST
Hektar oranice u godinu dana prosječno poskupio za 740 eura
ZAGREB - Prosječna cijena kupljenih oranica u Republici Hrvatskoj u 2023. godini iznosila je 4.440 eura po hektaru, što je 740 eura više nego 2022. godine, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) o cijenama određenih kategorija poljoprivrednog zemljišta - oranica, livada i pašnjaka.
Apsurdi na tržištu nekretnina: Promet pada, a cijene nikad više
ZASTOJ
Apsurdi na tržištu nekretnina: Promet pada, a cijene nikad više
ZAGREB - Cijene stambenih objekata u Hrvatskoj u prvom su tromjesečju ove godine u prosjeku porasle za 1,7 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je na godišnjoj razini rast cijena iznosio 9,1 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE