GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zbornica jedini hrvatski film prikazan u glavnom natjecateljskom programu FEST-a

Zbornica jedini hrvatski film prikazan u glavnom natjecateljskom programu FEST-a
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.03.2022 / 22:44
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - U sklopu glavnog natjecateljskog programa jubilarnog 50. FEST-a, najstarijeg filmskog festivala na ovim prostorima, večeras je u velikoj Kombank dvorani u Beogradu održana projekcija filma 'Zbornica' scenaristice i redateljice Sonje Tarokić i producentice Ankice Jurić Tilić.

Film je nedavno osvojio 'Oktavijana' koji dodjeljuje Hrvatsko društvo filmskih kritičara, a dobitnik je i posebnih priznanja žirija na festivalu u Karlovym Varyma i Zagreb film festivalu.

„Inicijalna ideja je bila film o zatvorenom sustavu, donekle klaustrofobičnom, u kojem neprestano bivanje s drugim ljudima postaje svojevrsno breme. Međugeneracijsko prenošenje vrijednosti, ali i problema, bila mi je divna alegorija cijelog društva. Na kraju se taj pristup pokazao detaljem u kojem su se prepoznali svi koji su vidjeli film, bez obzira radili u školi ili u nekom drugom sustavu“, rekla je o filmu redateljica Sonja Tarokić, na odlično posjećenoj konferenciji za medije.

Marina Redžepović, koja je odigrala glavnu ulogu u filmu, osvrnula se na emotivni defetizam i trenutak kada on pobijedi radni elan s kojim zaposlenici dolaze u nove radne sredine. „Ne događaju se takve stvari preko noći, već kroz niz sitnih događaja za koje – kako odmiču – sve više vam se čini da ne možete utjecati“, rekla je, te nastavila:

„Inicijacija koja se događa glavnom liku filma, Anamariji koju igram, njena socijalizacija u mikrosredinu, uistinu je fascinantna. Iako je psihologinja, i trebala bi imati alate koji joj mogu pomoći obraniti se od toga, ona ipak posustaje. No, možda mi precjenjujemo sebe. Ili, kako mi je rekla jedna profesorica nakon što je odgledala film, kad se zatvore vrata zbornice, i nastavnici žele biti tek obični ljudi“, ispričala je Marina Redžepović.

'Zbornica' je dugometražni prvijenac redateljice Sonje Tarokić, a film je nastao u produkciji zagrebačke Kinorame kao drama o borbi pojedinke unutar hrvatskog školskog sustava. Krajem ljeta prošle godine je okrunjen s dva posebna priznanja na uglednom filmskom festivalu u Karlovym Varyma, gdje je imao svjetsku premijeru.

Tagovi: Zbornica, FEST, Marina Redžepović, Sonja Tarokić
PROČITAJ I OVO
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE