GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebački književni razgovori od 7. do 10. listopada u DHK

Zagrebački književni razgovori od 7. do 10. listopada u DHK
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.10.2020 / 10:04
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ovogodišnji 41. Zagrebački književni razgovori (ZKR) - Književnost i pamćenje održat će se od 7. do 10. listopada u Društvu hrvatskih književnika (DHK) u Zagrebu, priopćilo je u petak DHK.

Svečano otvaranje ZKR bit će u srijedu navečer, 7. listopada, a pozdravnu riječ uputit će upravo izabrani predsjednik DHK-a Zlatko Krilić i predsjednik Povjerenstva za ZKR Dubravko Jelačić Bužimski.

Na ovogodišnjem ZKR-u nastupit će Maciej Czerwiński (Poljska), Mirko Ćurić (Hrvatska), Tihomir Glowatzky (Njemačka), Svjetlan Lacko Vidulić (Hrvatska), Leszek Małczak (Poljska), Lahorka Plejić Poje (Hrvatska), Branko Ružić (Velika Britanija), Jelena Šesnić (Hrvatska), Ivan Trojan (Hrvatska), Davor Velnić (Hrvatska), Igor Žic (Hrvatska) i Tomislav Žigmanov (Srbija).

U godini izazova kakvi su pandemija uzrokovana COVID-19 te nizovi potresa u gradu Zagrebu, ovogodišnji Zagrebački književni razgovori naslovljeni su "Književnost i pamćenje".

Tim se nazivom, ističe DHK, simbolički poziva na promišljanje 2020. kao godine u kojoj je kultura pomicala granice svoga uobičajenog djelovanja, a naslovnicom programske publikacije na pamćenje razornog djelovanja potresa i štete nastale u prostorima DHK-a, koje je 22. ožujka zabilježila Maja Kolman Maksimiljanovic´.

"Podsjećamo da je Društvo hrvatskih književnika upravo 2020. napunilo 120 godina, ali ih još nije uspjelo proslaviti", ističu ih DHK.

"Unatoč brojnim izazovima 41. ZKR održat će se u obnovljenim prostorima DHK-a te će se time ujedno i radno i skromno proslaviti nastavak djelovanja Društva smještenog na Trgu Bana Jelačića", napominju te dodaju da se na 41. ZKR uživo i putem videoveze očekuje sudjelovanje 12 sudionika iz zemlje i inozemstva te sudjelovanje zainteresiranih i putem live streaminga.

Zagrebačke književne razgovore, jednu od najdugovječnijih književnih manifestacija u Hrvatskoj, kultni književni susret utemeljen potkraj šezdesetih godina prošlog stoljeća, koji u Zagrebu ugošćuje ugledne pisce, jezikoslovce, književne kritičare, prevoditelje i kulturologe iz zemlje i svijeta, DHK tradicionalno organizira početkom listopada.

Objavljivanjem osobito zapaženih predavanja i tekstova, koje je na Zagrebačkim književnim razgovorima do sada izložilo gotovo tisuću sudionika, ostvaruje se, naglašava DHK, dvojaka uloga ove manifestacije: potiče se književni govor, ali i pisano pamćenje.

Izložena predavanja i tekstove objavljuje i periodika DHK-a - časopisi Republika i Most - čime se, ističe DHK, stječe uvid u razvoj promišljanja književnosti, a ZKR kao i DHK postavljaju temelje za nova kulturološka istraživanja.

Predsjednik Povjerenstva za ZKR je Dubravko Jelić Bužimskih, a u organizacijskim aktivnostima su članovi Povjerenstva: Miro Gavran, Jasna Horvat, Mladen Machiedo, Dino Milinović, Antun Pavešković i Cvijeta Pavlović.

41. ZKR organizirani su uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija te Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

Pisana izlaganja objavit će se u časopisima Most i Republika tijekom 2021. godine.

Tagovi: Zagrebački književni razgovori, Društvo hrvatskih književnika, Maciej Czerwiński, Mirko Ćurić, Tihomir Glowatzky, Svjetlan Lacko Vidulić, Leszek Małczak, Lahorka Plejić Poje
PROČITAJ I OVO
Predstava hrvatskog redatelja Ivice Buljana nominirana za najbolju norvešku predstavu
PRIZNANJA
Predstava hrvatskog redatelja Ivice Buljana nominirana za najbolju norvešku predstavu
OSLO - Predstava "Povijest bestijalnosti" hrvatskog redatelja Ivice Buljana, produkcija kazališta Det norske teatret u Oslu, nominirana je za najbolju predstavu u Norveškoj u 2020. godini, zbog inovativnog pristupa u postavljanju zahtjevnog književnog materijala Jensa Bjorneboea.
Žbanić: Da se Srebrenica dogodila danas ishod bi bio isti
STAVOVI
Žbanić: Da se Srebrenica dogodila danas ishod bi bio isti
SARAJEVO - Jasmila Žbanić, redateljica filma "Quo Vadis, Aida?", koji od srijede, 3. prosinca započinje online distribuciju u Hrvatskoj i regiji, rekla je kako bi, da se Srebrenica dogodila danas, u 2020. godini, ishod bio isti, što smatra užasavajućim.
Nagrada HBO Europe za hrvatski projekt, TV serijal Maličke
PRIZNANJA
Nagrada HBO Europe za hrvatski projekt, TV serijal Maličke
ZAGREB - Televizijski projekt, serijal "Maličke" Dore Šustić, s radnjom smještenom u suvremeni Zagreb, nakon šest mjeseci intenzivnog online programa usavršavanja Midpoint TV Launch i finalnog pitchinga proglašen je najboljim i dobio Nagradu HBO Europe, 5.000 dolara, za razvoj projekta.
Predstavljen novi roman Ivane Bodrožić
KNJIGE
Predstavljen novi roman Ivane Bodrožić
ZAGREB - Nagrađivana književnica Ivana Bodrožić predstavila je u utorak u Zagrebu svoj novi roman, "Sinovi, kćeri", potresnu knjigu o zaključanosti i neslobodi koja se, kako je rečeno na promociji, odmata u čitatelju kao izvanredno pisan spoj klasične drame, poezije i tragedije.
Ciganin, ali najljepši: Dar zdravstvenim djelatnicima
HNK
Ciganin, ali najljepši: Dar zdravstvenim djelatnicima
ZAGREB - Hit predstavu Ciganin, ali najljepši zagrebački HNK u četvrtak 3. prosinca daruje svim zdravstvenim djelatnicima kao zahvalu za rad u ovim zahtjevnim vremenima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE