GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagreb Film Festival: Na 20. izdanju rekordan broj hrvatskih dugometražnih filmova

Zagreb Film Festival: Na 20. izdanju rekordan broj hrvatskih dugometražnih filmova
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.09.2022 / 16:53
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Dvadeseti Zagreb Film Festival (ZFF) održat će se od 23. do 30. listopada, a jubilarno će izdanje obilježiti rekordan broj hrvatskih dugometražnih filmova u glavnom natjecateljskom programu, najavljuju iz ZFF-a.

Publika će tako, osim druženja uz zanimljive filmske priče iz cijeloga svijeta, imati priliku na jednom mjestu pogledati recentne uspješnice hrvatskih debitanata nagrađene na europskim festivalima od Locarna i Karlovyh Vary do Sarajeva.

Kako je najavljeno, na festivalu će biti prikazani filmovi "Sigurno mjesto" Jurja Lerotića, "Tragovi" Dubravke Turić, "Garbura" Josipa Žuvana i "Stric" dvojca Kapac i Mardešić. Kratkometražni filmovi tih autora redovito su prikazivani ili su osvajali nagrade u programu Kockice, platformi za predstavljanje nadolazećih autora, a neki od njih ("Stric" i "Garbura") razvijani su u okviru ZFF-ove scenarističke radionice Moj prvi scenarij.

Lerotićev film "Sigurno mjesto" u Locarnu je osvojio nagradu za najbolji debitantski film, režiju i glavnu ulogu (Goran Marković), osvojio je i Srce Sarajeva za najbolji film i glumca (Juraj Lerotić), a ujedno je i hrvatski kandidat za Oscara. Riječ je o intimnoj drami utemeljenoj na osobnoj priči redatelja o pokušaju suicida u obitelji, ali i o bezuvjetnoj ljubavi i podršci među njenim članovima.

Dubravka Turić, autorica nekoliko kratkometražni filmova prikazanih i nagrađenih na svjetskim A festivalima, u dugometražnom prvijencu "Tragovi", priči o mladoj antropologinji Ani (Marija Škaričić) koja u znanstvenom istraživanju dolazi do vrijednih intimnih spoznaja, poigrava se s detektivskim, čak i mističnim elementima istraživanja tragova u kamenu.

"Garbura" Josipa Žuvana, čiji rad ZFF sustavno prati kroz program Kockice, imat će svjetsku premijeru na festivalu u San Sebastiánu. Radnja "Garbure" prati dva nerazdvojna dvanaestogodišnjaka, Antonija i Nikolu, koji nastoje održati prijateljstvo unatoč dugogodišnjoj svađi između njihovih obitelji. U slobodno vrijeme dječaci se zabavljaju paljenjem karabita te sve to snimaju nadajući se milijunskim pregledima na YouTubeu.

U ZFF-ov glavni program uvršten je i triler s elementima apsurdnog humora i groteske, dugometražni prvijenac Davida Kapca i Andrije Mardešića "Stric", premijerno prikazan na festivalu u Karlovym Varyma, gdje je nagrađen posebnim priznanjem. Naslovnu ulogu u filmu, koji prati obitelj zarobljenu u proslavi beskonačna Božića, tumači srpski glumac Predrag Miki Manojlović, a uz njega glume Ivana Roščić, Goran Bogdan i Roko Sikavica.

Dvadeseti Zagreb film Festival održavat će se na pet zagrebačkih lokacija - u kinima SC, Tuškanac i Kinoteka, u MSU-u i Dokukinu KIC, a dio programa moći će se pratiti i online na kinoeuropa.hr i croatian.film. Projekcije filmova iz natjecateljskog dugometražnog programa održavat će se u kinu Tuškanac.

Tagovi: Zagreb Film Festival, Goran Bogdan, Marija Škaričić, David Kapac, Andrija Mardešić, Juraj Lerotić, Dubravka Turić, Miki Manojlović
PROČITAJ I OVO
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE