GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Veronica Ryan osvojila prestižnu Turnerovu nagradu

Veronica Ryan osvojila prestižnu Turnerovu nagradu
KIPARSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.12.2022 / 07:47
Autor: SEEbiz
LONDON - Britanska kiparica Veronica Ryan osvojila je u srijedu prestižnu Turnerovu nagradu za suvremenu umjetnost, za dva rada koja odaju počast "Windrush generaciji" i osvrću se na pandemiju covida-19.

Prvi odaje počast nasljeđu i doprinosu "generacije Windrush" - imigranata koji su u poslijeratnom razdoblju stigli s Kariba u Ujedinjeno Kraljevstvo, uključujući 66-godišnju umjetnicu rođenu na otoku Montserrat.

"Generacija Windrush" povezana je sa skandalom otkrivenim 2018.: iako su trebali biti Britanci, neki od tih migranata tretirani su kao ilegalni imigranti i morali su svake godine dokazivati ??svoju prisutnost u Ujedinjenom Kraljevstvu pod prijetnjom deportacije.

Tri brončane i mramorne skulpture Veronice Ryan, postavljene u londonskom okrugu Hackney, predstavljaju tropsko voće koje se uzgaja na Karibima.

Umjetnica je također nagrađena za svoj rad "Uzduž spektra", koji spaja komade u glini, bronci ili obješene mreže ispunjene sjemenkama ili orasima, te istražuje percepciju, osobne priče i psihološki utjecaj pandemije covida-19.

Žiri je pohvalio "osoban i poetičan način na koji ona proširuje jezik kiparstva".

Utemeljena 1984., nagrada Turner, nazvana u čast slikara Williama Turnera, poznata je po svom nekonformizmu i po kontroverzama.

Pobjednik osvaja 29.000 eura, a ostali finalisti dobivaju po 11.600 eura.

"Želim zahvaliti svima, imam nekoliko ljudi koji su u mojoj karijeri pazili na mene, kada nisam bila vidljiva", rekla je Ryan publici na dodjeli nagrada u Liverpoolu.

Ove godine u užem izboru bile su samo žene.

Među nominiranima je bila Heather Phillipson, najpoznatija u Britaniji po svojim umjetničkim djelima izloženim na londonskom Trafalgar Squareu koje predstavljaju golemi vrtlog replike šlaga, na čijem se vrhu nalazi isklesana trešnja, muha i letjelica.

Tagovi: Veronica Ryan, Turnerova nagrada
PROČITAJ I OVO
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE