GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Valter Dešpalj dobitnik Nagrade za životno djelo Lovro pl. Matačić

Valter Dešpalj dobitnik Nagrade za životno djelo Lovro pl. Matačić
NAGRADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.02.2022 / 08:27
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Violončelist i glazbeni pedagog Valter Dešpalj dobitnik je Nagrade za životno djelo "Lovro pl. Matačić", koja će mu biti uručena na koncertu Zagrebačke filharmonije u KD Vatroslava Lisinskog 18. veljače, priopćilo je Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika (HDGU).

Nagrada je, kako ističe HDGU, dodijeljena "vrsnom violončelistu i pedagogu, autoru brojnih sjajnih obrada za gitaru i duo gitare i violončela, umjetniku koji je svojim solističkim nastupima obogatio publiku diljem svijeta u najprestižnijim koncertnim dvoranama".

Valter Dešpalj (Zadar, 5. studenoga 1947.) diplomirao je violončelo na Juilliard School u New Yorku, u klasi Leonarda Rosea, a zatim se usavršavao na moskovskom Konzervatoriju kod Galine Kozolupove, ističe HDGU.

Od 1972. radio je kao profesor violončela na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji te bio gost profesor na sveučilištima u SAD-u i Australiji.

Postigao je zapaženu međunarodnu karijeru kao solist te nastupao u gotovo svim europskim zemljama, SAD-u, Kanadi, Australiji, Kini, Indiji, Iranu i drugdje. Snimio je niz ploča za diskografske tvrtke u Hrvatskoj, Njemačkoj, SAD-u i Rusiji.

Uz standardni violončelistički repertoar, promicao je izvođenje djela hrvatskih skladatelja Ive Mačeka, Dore Pejačević, Brune Bjelinskoga, Rudolfa Matza, Borisa Papandopula i Stjepana Šuleka.

Dobitnik je Nagrade Ivo Maček 2017. godine i Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo 2019. godine te Nagrade Porin za životno djelo.

Nagradu "Lovro pl. Matačić" utemeljilo je Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika 1990. godine u spomen na jednoga od najvećih hrvatskih dirigenata, a dodjeljuje se glazbenom umjetniku koji se posebno isticao svojim vrhunskim umjetničkim kreacijama te svojim djelovanjem ostavio trajan trag u hrvatskoj glazbenoj kulturi.

Nagrada se dodjeljuje svake druge godine na koncertu Zagrebačke filharmonije posvećenom maestru Matačiću.

Nagrada se sastoji od medalje s likom Lovre pl. Matačića koja je autorski rad akademskog kipara Ozrena Fellera, Diplome autorice Ane Baće Nikolić i novčanog iznosa.

Dosadašnji dobitnici nagrade su Boris Papandopulo, Ivo Maček, Milan Horvat, Jurica Murai, Tomislav Neralić, Ruža Pospiš Baldani, Srebrenka Jurinac, Berislav Klobučar, Mladen Bašić, Stjepan Radić, Anđelko Klobučar, Pavle Dešpalj, Nikša Bareza, Tonko Ninić, Vladimir Kranjčević, Vladimir Krpan i Pavica Gvozdić.

Odluku o ovogodišnjem dobitniku donio je stručni žiri u kojemu su bili predsjednik Pavle Zajcev te članovi Krešimir Bedek, Filip Fak, Helena Lucić Šego i Ljubomir Puškarić.

Tagovi: Valter Dešpalj, Nagrada za životno djelo Lovro pl. Matačić
PROČITAJ I OVO
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE