GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Umro skladatelj, muzikolog i glazbeni pedagog akademik Davorin Kempf

Umro skladatelj, muzikolog i glazbeni pedagog akademik Davorin Kempf
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.01.2022 / 13:48
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Skladatelj, muzikolog i glazbeni pedagog, akademik Davorin Kempf, umro je u petak u Zagrebu u 75. godini, izvijestila je u subotu Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)

Kempf je rođen 1947. u Virju. Maturirao je na gimnaziji u Požegi i završio srednju Muzičku školu Franjo Kuhač u Osijeku 1966. Na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji diplomirao je glasovir 1971. u klasi profesora Stjepana Radića, dirigiranje 1972. u klasi profesora Igora Gjadrova te kompoziciju 1973. u klasi profesora Stjepana Šuleka.

Usavršavao se u kompoziciji na Hochschule für Musik und darstellende Kunst u Stuttgartu od 1975. do 1976., gdje mu je profesor bio i hrvatski skladatelj Milko Kelemen.

Kao dobitnik stipendije Fulbright završio je 1990. magistarski studij iz kompozicije na University of Iowa. Doktorirao je muzikologiju na Freie Universität Berlin 2006.

Kao redoviti profesor na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji na Odsjeku za kompoziciju i teoriju glazbe, Davorin Kempf djelovao je od 1995. do umirovljenja 2017.

Za redovitog člana HAZU izabran je 2018., a od 2016. bio je član suradnik.

Od 1996. do 2004. bio je umjetnički je ravnatelj Požeških orguljaških večeri. Od 2012. do 2014. imao je status rezidencijalnog skladatelja Zagrebačke filharmonije.

Davorin Kempf se kao skladatelj javio 1970-ih godina kada se u glazbi zbiva konačni pomak od iskustava s racionalnim ustrojstvom serijalne glazbe i njezinih izdanaka prema tzv. novoj jednostavnosti ili „novoj emocionalnosti“, navodi HAZU.

Naslovi niza Kempfovih skladbi upućuju na njegovu težnju prema oslanjanju na tradiciju u kojoj se traži prostor i za suvremena izražajna sredstva, posebno u smislu suvremenog odnosa spram instrumenta i glasa te uporabe elektroakustičke tehnologije: Muzika za klavir i elektroniku (1978.), Spectrum za orkestar i elektroniku (1985.) te elektroakustičke skladbe Pyramids (1984.) i Fiat lux (1994.).

Skladbe su mu izvođene na koncertima i glazbenim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu te emitirane u različitim radijskim i televizijskim programima.

Objavljivao je članke u glazbenim i muzikološkim časopisima (International Review of the Aesthetics and Sociology of Music, Arti musices) te u časopisu Vijenac.

Dobitnik je niza nagrada, među kojima - godišnje Nagrade Josip Štolcer Slavenski 1986, dviju godišnjih Nagrada Vladimir Nazor, 1986. i 2012, diskografske nagrade Porin 2011, za najbolju skladbu klasične glazbe, a 2016. za životno djelo, te Nagrade Boris Papandopulo 2014.

Akademik Kempf dobio je i Nagradu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj u području glazbene umjetnosti za 2015. te Nagradu za životno djelo Grada Požege 2017.

Inicirao je osnivanje požeškog ogranka Hrvatske paneuropske unije i bio njegov prvi predsjednik (1998.–2001.) .

Tagovi: Davorin Kempf, Muzička akademija, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Hrvatsko društvo skladatelja
PROČITAJ I OVO
HPB i HAVC potpisali ugovor o poslovnoj suradnji i osiguranju uvjeta za financiranje audiovizualne proizvodnje
SURADNJA
HPB i HAVC potpisali ugovor o poslovnoj suradnji i osiguranju uvjeta za financiranje audiovizualne proizvodnje
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka je u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom (HAVC) razvila novi kreditni proizvod u svom portfelju, kojim se omogućuje financiranje audiovizualne proizvodnje za pojedine vrste audiovizualnih djela sufinanciranih sredstvima državne potpore koju dodjeljuje HAVC.
Dva gostovanja Beogradskog dramskog pozorišta u Zagrebačkom kazalištu mladih
TEATAR
Dva gostovanja Beogradskog dramskog pozorišta u Zagrebačkom kazalištu mladih
ZAGREB - Zagrebačko kazalište mladih za kraj sezone najavljuje dva gostovanja Beogradskog dramskog pozorišta, u petak 3. lipnja s predstavom "Čitač" u režiji Borisa Liješevića, te u subotu 4. lipnja s predstavom "Demokracija" u režiji Veljka Mićunovića.
Macy Gray najesen dolazi u Tvornicu kulture
KONCERTI
Macy Gray najesen dolazi u Tvornicu kulture
ZAGREB - Soul kraljica Macy Gray dolazi s bendom u zagrebačku Tvornicu kulture u subotu 29. listopada 2022. u sklopu velike turneje povodom objave novog albuma “The Reset”, najavio je organizator LA Agencija.
Slomljena gitara Noela Gallaghera na dražbi prodana za 300.000 eura
DRAŽBA
Slomljena gitara Noela Gallaghera na dražbi prodana za 300.000 eura
PARIZ - Crvena električna gitara Gibson iz 1960., koju je koristio Noel Gallagher, zvijezda Oasisa, a frontmen grupe, njegov brat Liam ju je slomio 2009. nakon svađe prije jednog od nastupa u noći kad se bend razišao, prodana je utorak na aukciji u Parizu za 300.000 eura.
Otvoren 75. Filmski festival u Cannesu
OTVORENJE
Otvoren 75. Filmski festival u Cannesu
CANNES - Čuveni Filmski festival u Cannesu u utorak je svečano otvoren po 75. put, s brojnim zvijezdama i gostima koji su tom mondenom gradu ponovo vratili uzbuđenje i glamur, ali popraćen kontroverzom zbog odbijanja akreditacija ruskim filmašima i novinarima, uz iznimku "ispravnih".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE