GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Umro pjevač i glumac Branko Blaće

Umro pjevač i glumac Branko Blaće
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.07.2023 / 17:32
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Legendarni Gubec-beg hrvatskog kazališta, pjevač i glumac Branko Blaće, umro je u 74. godini nakon duge i teške bolesti, potvrdili su u ponedjeljak iz Kazališta Komedija.

“Otišao je u legendu vječnosti legendarni Gubec-beg hrvatskog kazališta. Branko Blaće, naš Bleki, godinama se stoički, uz pomoć supruge Vesne i kćeri Lane, nosio s teškom bolešću”, istaknuli su u priopćenju iz Kazališta Komedija.

Blaće je rođen u Zagrebu 1949. godine, a na kazališnu scenu stupio je u vrijeme kada je kazalište Komedija promoviralo prve hrvatske rock-opere i neke od svojih najpopularnijih i najviše izvođenih predstava, Gubec-bega i Gričku vješticu, te druge mjuzikle.

Karijeru je počeo u grupama Sjene i Grešnici. Nastupao je na omladinskom festivalu Subotica ‘67. i na Zagrebfestu. Tijekom pjevačkog školovanja pjevao je i klasični repertoar, od Handela, preko Schuberta i Schumanna do Brahmsa.

Pjevač i glumac snažne osobnosti i markantne, muževne scenske pojave odmah se vinuo u zvjezdane visine na praizvedbi Gubec-bega Krajača, Metikoša i Prohaske, u režiji Vlade Štefančića, 5. ožujka 1974., predstavi koju su u Koncertnoj dvorani Valtroslava Lisinskog i na brojnim gostovanjima vidjele tisuće i tisuće gledatelja, ističu iz Komedije.

U zagrebačko Kazalište Komedija je u radni odnos stupio 1. travnja 1978. i ostao do mirovine, 31. prosinca 2008, naveli su.

U Gričkoj vještici igrao je Sinišu, u pop-operi Ho-ruk Slobodana, u mjuziklu Crveni otok Aleksandra Pavloviča.

U mjuziklu Jadnici, 1982., u njegovoj prvoj verziji prije nego što je postao svjetski hit, ostvario je nadasve dojmljivog Javerta. Na praizvedbi glazbenog komada Tata, udajem se za Crnca ostvaruje ulogu Johnyja, u Operi za tri pare Macheatha te još dvije antologijske uloge u rock-operama, Ulrika Celjskog u Crnoj kraljici i Caiaphasa u Jesusu Christu Superstaru. Antologijskom Gupcu, s kojim ga poistovjećuje najšira publika, vraća se 2004., u režiji Igora Mešina i Damira Lončara.

“Njegov vrlo lijep, snažan bas-baritonski glas mnogi su htjeli usmjeriti prema operi no on je, spoznajući koliko mu je glas mikrofoničan, razvijao glazbeničku svestranost na estradi i festivalima zabavne glazbe”, naveli su iz Kazališta Komedija.

Često je pjevao i snimao duete s Nadom Rocco i Ditkom Haberl, ali i s opernom primadonom Boženom Ruk-Fočić. Na albumu Zagrli me nježno autor je glazbe nekih od pjesama.

Uz kazališnu karijeru, Branko Blaće svoju je glumačku nadarenost iskazivao u filmovima, pretežno trilerima u američkoj koprodukciji. Dospio je i do opere, tumačeći glumački dio naslovne uloge Ere s onoga svijeta Jakova Gotovca u sjajnoj televizijskoj ekranizaciji Danijela Marušića.

Bogato i svestrano iskustvo rado je dijelio u pedagoškom radu s mladim glumcima i pjevačima zainteresiranim za mjuzikle. Tumačio im je specifičnosti tehničke i interpretativne strane pjevanja u mjuziklu.

“Ispod Blekijeve snažne vanjštine kucalo je toplo, široko srce za njegovu obitelj i prijatelje, za glazbu i kazalište (...) Zauvijek će ostati jedinstvena pojava hrvatskog kazališta i glazbe”, poručili su iz Komedije.

Tagovi: Branko Blaće, KAZALIŠTE Komedija, Gubec beg
PROČITAJ I OVO
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
SALON
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
ZAGREB - Na ceremoniji održanoj ispred Meštrovićevog paviljona, u četvrtak je otvoren 37. salon mladih uz prigodne govore Ivane Andabake, ravnateljice HDLU-a, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU-a, Lovre Japundžića, kustosa centralne izložbe Salona Pao sat u bunar, Lore Rajčić i Ivane Završki, kustosica izložbe Situacija koja se otvara 22. svibnja.
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE