GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Umro Mikis Teodorakis, skladatelj glazbe za film Grk Zorba

Umro Mikis Teodorakis, skladatelj glazbe za film Grk Zorba
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.09.2021 / 13:29
Autor: SEEbiz / H
ATENA - Skladatelj Mikis Teodorakis, čija je zarazna glazba za film "Grk Zorba" pomogla u njegovanju sunčanog i bezbrižnog imidža njegove zemlje za milijune turista, umro je u četvrtak u dobi od 96 godina.

Vijest o njegovoj smrti odjeknula je nacijom, a parlament je održao minutu šutnje.

Bivši član pokreta otpora i žestoki protivnik diktature pukovnika, Mikis Teodorakis najpoznatiji je grčki skladatelj koji je u svijetu postao slavan glazbom za film "Grk Zorba, čija se glavna tema i tada izmišljeni ples sirtaki i danas neprestano sviraju i plešu u turističkim klubovima.

"Danas smo izgubili dio grčke duše. Mikis Teodorakis, učitelj Mikis, intelektualac, radikal, naš Mikis je otišao", rekla je ministrica kulture Lina Mendoni.

U zemlji je proglašena trodnevna žalost.

"Mikis Teodorakis sada odlazi u vječnost. Njegov je glas utihnuo i time je i cijeli helenizam zamuknuo", kazao je premijer Kiriakos Micotakis.

Rođen na egejskom otoku Hiosu, visoki čovjek mrkog pogleda i valovite kose svojom je glazbom prizivao progresivnu, demokratsku viziju komunizma i svijeta.

No njegove političke borbe, uključujući zatvaranje i mučenje zbog ljevičarskih stavova, odražavali su drugu stranu Grčke koju su posjetitelji rijetko vidjeli.

Skladao je glazbu za film 'Grk Zorba' iz 1964., međunarodni hit u kojemu Anthony Quinn glumi ljupkog lutalicu koji bosonog pleše na kretskoj plaži.

Poznat je i po albumu "Romiosini", seriji živahnih pjesama o identitetu i otporu.

"Njegov rad bio je stalni sukob s nepravdom i defetizmom, novom borbom i otporom", priopćila je grčka komunistička stranka KKE.

Njegove melodije bile su vrlo popularne i postale su himne ljevice. Suprotno, desnica ih nije odobravala i često su bile zabranjene.

Optužen za simpatiziranje gerile u ratu između desničarskih rojalista i lijevih snaga u građanskom ratu nakon Drugog svjetskog rata, uhićen je i mučen u srpnju 1947. godine.

Pod vojnom huntom, diktaturom pukovnika, koja je vladala Grčkom od 1967. do 1974. ponovno su ga zatvorili i mučili.

Kasnije u životu dvaput je izabran u parlament, za izrazito različite stranke.

"Nisam komunist, socijaldemokrat ili išta drugo. Ja sam slobodan čovjek", rekao je jednom Reutersu u intervjuu.

Tagovi: Mikis Teodorakis, Grk Zorba
PROČITAJ I OVO
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE