GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Umro hrvatski književnik Anđelko Vuletić

Umro hrvatski književnik Anđelko Vuletić
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.10.2021 / 13:45
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatski književnik, pripovjedač, pjesnik i prevoditelj Anđelko Vuletić preminuo je u četvrtak navečer u Zagrebu, izvijestilo je u petak Društvo hrvatskih književnika (DHK).

Vuletić je rođen 1933. Trebimlji kraj Trebinja. Studirao je jugoslavistiku na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Zbog "antisocijalističke djelatnosti" izbačen je s fakulteta pa je studij dovršio u Skoplju i Beogradu. Radio je kao nastavnik u Modriči, u Sarajevu na Radničkom univerzitetu "Đuro Đaković".

U romanu "Gorko sunce" bavi se tragičnom sudbinom malih ljudi i njihovom zarobljenošću strogim patrijarhalno-plemenskim uređenjem. Provokativan sadržaj obradio je u romanu "Drvo s paklenih vrata", tematizirajući izopačenost ljudske naravi sposobne okrutno zlostavljati najbliže članove obitelji.

Poetičku promjenu donosi autobiografski roman "Deveto čudo na istoku", koji je osuvremenjena inačica antičkog mita o Edipu. Romani "Dan hapšenja Vile Vukas" i "Jadi mladog karijeriste" bave se simbolikom i mitskim ozračjem.

Tematski je po strani u Vuletićevu opusu roman "Čudotvorna biljka doktora Engela" čija se radnja zbiva prvih dana Kraljevine SHS, a zamišljen je kao fiktivna autobiografija liječnika opsjednutog izumom lijeka protiv mržnje i zla u ljudima.

Alegorijski roman "Dva hrama, dvije razvaline" priređen za tisak još 1969., bavi se kritikom komunističkog sustava, roman "Nadglednica djevojaka iz Moskve" smješten je u Sarajevo u vrijeme jugoslavenske komunističke represije, "Plamen i slamka" prati intimnu dramu glavnog lika, evocirajući doba velikih ideologija i revolucija, a "Poraz osvetnika", čija se zbiva u doba opsade Sarajeva 1990-ih, problematizira odnos žrtve i mučitelja.

Vuletićevo pjesništvo često psalmički intonirano, istodobno nadrealistički sklono kalamburima i jezičnim igrama, a teme i motivi kojima je zaokupljen slični su onima iz proznog izričaja - rodni zavičaj, politička i mentalna slika Balkana, rat i ideologija.

Objavio je zbirke "Gramatika ili progonstvo", "Jedina nada", "Sedam vječnih pitanja", "Zmije odlaze s onu stranu svijeta", "Kraljica puteva", "Kad budem velik kao mrav", "Čempresi u zavičaju", "Križaljka za čitanje sudbine", "Pčela i metak", "Tajna večera", "Čitači vremena", "Svemirsko ogledalo", "Vražja igračka" i druge. Pisao je i pripovjetke, glasovita mu je "Strijeljanje ustaše Broza" te drame "Andrija Hebrang" i "Miljenik partije Buharin".

Prevodio je s francuskoga, mađarskoga, engleskoga, češkog i slovenskog jezika.

Tagovi: Anđelko Vuletić, Gorko sunce, Deveto čudo na istoku
PROČITAJ I OVO
Film Otac krenuo u njemačku kinodistribuciju
FILM
Film Otac krenuo u njemačku kinodistribuciju
ZAGREB - Film "Otac" Srdana Golubovića, s hrvatskim glumcem Goranom Bogdanom u glavnoj ulozi, krenuo je ovaj tjedan u distribuciju u više od 30 kina u Njemačkoj.
Autobiografija Mire Furlan u izdanju Frakture
KNJIGE
Autobiografija Mire Furlan u izdanju Frakture
ZAGREB - Nakladnik Fraktura objavljuje autobiografiju filmske i kazališne dive Mire Furlan "Voli me više od svega na svijetu", dovršene pred njenu preranu smrt u siječnju 2021., u kojoj čitatelja bez zadrške uvodi u vlastiti svijet, u svoje intimne drame, razmišljanja i karijeru.
Alec Baldwin tvrdi da nije povukao okidač na kobnom snimanju filma
TVRDNJE
Alec Baldwin tvrdi da nije povukao okidač na kobnom snimanju filma
LOS ANGELES - Slavni glumac Alec Baldwin tvrdi da nije povukao okidač pištolja kojim je na snimanju filma "Rust" ubijena snimateljica, prema dijelovima intervjua koji će biti uskoro emitiran.
Iron Maiden 22. svibnja u zagrebačkoj Areni
KONCERTI
Iron Maiden 22. svibnja u zagrebačkoj Areni
ZAGREB - Britanski svjetski poznati "metalci" Iron Maiden u sklopu nastavka europskog dijela turneje "Legacy Of The Beast 2022", zasvirat će i u Zagrebu, u Areni 22. svibnja, a ulaznice će se moći kupiti od 6. prosinca u 10 sati, potvrdili su u srijedu organizatori turneje.
U Budimpešti se otvara izložba o 800 godina zajedničke baštine Mađarske i Hrvatske
IZLOŽBE
U Budimpešti se otvara izložba o 800 godina zajedničke baštine Mađarske i Hrvatske
ZAGREB - Izložba "Ars et Virtus Hrvatska-Mađarska. 800 godina zajedničke kulturne baštine" koja je već bila postavljena u Zagrebu u Klovićevim dvorima, otvara se 9. prosinca i u Mađarskom nacionalnom muzeju u Budimpešti, čime se zaokružuje višegodišnja suradnje i rada na tom velikom projektu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE