GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Umrla muzikologinja Zdenka Kapko-Foretić

Umrla muzikologinja Zdenka Kapko-Foretić
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.08.2021 / 13:31
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U Dubrovniku je u utorak nakon kratke bolesti u 82. godini života iznenada umrla muzikologinja Zdenka Kapko-Foretić, istaknuta dugogodišnja članica Hrvatskog društva skladatelja, priopćio je HDS.

Zdenka Kapko-Foretić rođena je u Ohridu 15. listopada 1939. godine. U Zagrebu je maturirala i završila Glazbenu školu Vatroslava Lisinskog (klavir), a potom je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirala na Odsjeku za povijest glazbe. Na sveučilištu u Kölnu nastavila je studij muzikologije, povijesti umjetnosti i fonetike te je 1973. doktorirala.

Svojim je doprinosima sudjelovala u brojnim časopisima i izdanjima, među ostalim u enciklopediji Rheinische Musiker, časopisima Zvuk, Arti musices, International Review of the Aesthetics and Sociology of Music, Musikgeschichte in Mittel– und Osteuropa, Technische Universität Chemnitz, 15 dana, Vijenac te u muzikološkim zbornicima Hrvatskog muzikološkog društva te Slovenskih glazbenih dneva u Ljubljani.

Bila je suradnica 3. programa Hrvatskoga radija, kao i radija Westdeutscher Rundfunk 3, Deutschlandfunk, Hessischer Rundfunk te Deutsche Welle. Prevodila je s hrvatskog na njemački. Zdenka Kapko-Foretić godinama je aktivno pratila i sudjelovala u manifestacijama i radu Hrvatskog društva skladatelja.

"Njezina će toplina, duhovitost te vedar i znatiželjan duh uistinu nedostajati u našemu društvu", poručuju iz HDS-a.

Obavijest o ispraćaju Zdenke Kapko-Foretić bit će objavljena naknadno.

Tagovi: Zdenka Kapko-Foretić, Rheinische Musiker, Hrvatsko društvo skladatelja
PROČITAJ I OVO
Clooney i Pitt ponovo u istom filmu
MEGA PROJEKT
Clooney i Pitt ponovo u istom filmu
LOS ANGELES - Najveće holivudske zvijezde, Brada Pitta i Georgea Clooneyja, prvi put nakon franšize 'Oceanovih 11' i crne komedije iz 2008. braće Coen 'Spaliti nakon čitanja', gledat ćemo u istom filmu.
Riječki balet gostuje u Bonnu
GOSTOVANJE
Riječki balet gostuje u Bonnu
BONN - Balet HNK Ivana pl. Zajca nastavlja se predstavljati inozemnoj publici, pa će tako već 25. i 26. rujna 2021. zabilježiti značajno međunarodno gostovanje. Dvije večeri za redom njihovu će uspješnicu „Plamteća voda“ ugostiti Theater Bonn.
Tko će biti novi Bond?
KANDIDATI
Tko će biti novi Bond?
PARIZ - Rijetko se odabir za neku ulogu tako napeto očekuje kao što to je u slučaju Jamesa Bonda. Mnogi misle da bi idući tajni agent 007 mogao biti crnac ili žena.
Ljeto zaustavilo pad broja posjetitelja u muzejima
MUZEJI
Ljeto zaustavilo pad broja posjetitelja u muzejima
ZAGREB - Anketa Muzejskog dokumentacijskog centra (MDC) iz Zagreba u pet hrvatskih muzeja koji su posljednjih godina imali najviše posjetitelja, pokazala je da su ovoljetna dva najjača turistička mjeseca zaustavila strmoglavi pad posjeta muzejima uzrokovan pandemijom.
Daniel Craig dobio čin počasnog zapovjednika u britanskoj kraljevskoj mornarici
ČIN
Daniel Craig dobio čin počasnog zapovjednika u britanskoj kraljevskoj mornarici
LONDON - Nakon više od deset godina uloge najpoznatijeg tajnog agenta na svijetu, glumac Daniel Craig sada s Jamesom Bondom dijeli još jednu stvar: vojni čin zapovjednika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE