GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Udruge: Zakon o autorskom pravu usuglasiti s Ustavom i pravnom stečevinom EU-a

Udruge: Zakon o autorskom pravu usuglasiti s Ustavom i pravnom stečevinom EU-a
AUTORSKA PRAVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.09.2021 / 15:25
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Pojedine odredbe prijedloga Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima treba uskladiti s Ustavom i pravnom stečevinom EU-a, upozoravaju uoči rasprave u Saboru Hrvatska diskografska udruga (HDU) i Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava (ZAPRAF).

Udruge HDU i ZAPRAF se u priopćenju uoči saborske rasprave o Vladinom konačnom prijedlogu zakona pozivaju na analizu prijedloga zakona ustavne stručnjakinje Sandre Marković, koja pokazuje da neke odredbe nisu suglasne s Ustavom niti s pravnom stečevinom EU-a.

"Sporno je što se predviđa retroaktivna revizija ugovora zaključenih između izvođača i diskografa prije stupanja na snagu novog zakona, koja je Ustavom dozvoljena samo u iznimnim slučajevima, kada za to postoje posebno opravdani razlozi", ističe se u priopćenju.

Prema mišljenju Marković, u konkretnom slučaju, analizirajući tekst i obrazloženje Konačnog prijedloga Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, ni Vlada ni zakonodavac povratno djelovanje odredbe članka 306. stavka 5. Zakona nisu opravdali posebno opravdanim razlozima.

"Sporan je i nastavak te odredbe koji određuje da će se u protivnom smatrati da diskograf nije stekao prava iskorištavanja glazbenih snimaka na internetu, u kojem slučaju će se ona ostvarivati kolektivno tj. obavezno preko organizacije koja zastupa izvođače, a ne prema slobodnom izboru izvođača, što im je zajamčeno trenutno važećim zakonom", ističu udruge.

Stavak 5, članka 306. prijedloga zakona glasi da se "ugovori o iskorištavanju glazbenih izvedaba umjetnika izvođača koji su između umjetnika izvođača i proizvođača fonograma sklopljeni prije stupanja na snagu ovoga Zakona moraju uskladiti s odredbama ovoga Zakona u roku od tri godine od dana stupanja na snagu ovoga Zakona, u protivnom će se smatrati da proizvođač fonograma nije stekao prava iskorištavanja glazbenih umjetničkih izvedaba na internetu te da se prava umjetnika izvođača u vezi iskorištavanja glazbenih umjetničkih izvedaba na internetu ostvaruju kolektivno".

Nužna ozbiljna stručna rasprava u Hrvatskom saboru

Sandra Marković, kao dugogodišnji ustavni praktičar, apelira na nužnu ozbiljnu stručnu raspravu u Hrvatskom saboru, naglašavaju udruge pozivajući saborske zastupnike da uoči rasprave dobro razmotre predložene izmjene koje bi, ako se usvoje u predloženom obliku, mogle imati "dugoročno nesagledive posljedice za domaću glazbenu industriju".

Direktiva koja se implementira u zakon ima za cilj ujednačavanje digitalnog glazbenog tržišta u svim zemljama članicama, a pojedine odredbe ne samo da ne idu u smjeru ujednačavanja tržišta, već stvaraju europski presedan.

"Smatramo da Hrvatska ne bi trebala biti prva zemlja protiv koje će Europska komisija pokrenuti postupak pred Sudom EU radi usklađenja zakonodavstva s Direktivom“, izjavila je direktorica ZAPRAF-a Maja Vidmar Klarić.

Međunarodne udruge i asocijacije glazbenih izdavača i neovisnih izdavačkih tvrtki saborskim zastupnicima već su uputile dopis u kojem stoji kakozZakon ne poštuje načelo ugovorne slobode.

„Iz IMPALE (Europske asocijacije nezavisnih glazbenih izdavača) i IFPI-a (Međunarodne federacije fonogramske industrije), upozorili su da bi uvođenje bilo kojeg oblika obveznog kolektivnog ostvarivanja prava izvođača izravno kršilo Direktivu i međunarodne zakone jer bi se time onemogućilo izvođače u izboru načina korištenja i licenciranja njihovih prava", naglašava Vidmar Klarić.

Tagovi: autorsko pravo, Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima, Hrvatska diskografska udruga (HDU) i Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava, ZAPRAF
PROČITAJ I OVO
Riječki balet gostuje u Bonnu
GOSTOVANJE
Riječki balet gostuje u Bonnu
BONN - Balet HNK Ivana pl. Zajca nastavlja se predstavljati inozemnoj publici, pa će tako već 25. i 26. rujna 2021. zabilježiti značajno međunarodno gostovanje. Dvije večeri za redom njihovu će uspješnicu „Plamteća voda“ ugostiti Theater Bonn.
Tko će biti novi Bond?
KANDIDATI
Tko će biti novi Bond?
PARIZ - Rijetko se odabir za neku ulogu tako napeto očekuje kao što to je u slučaju Jamesa Bonda. Mnogi misle da bi idući tajni agent 007 mogao biti crnac ili žena.
Ljeto zaustavilo pad broja posjetitelja u muzejima
MUZEJI
Ljeto zaustavilo pad broja posjetitelja u muzejima
ZAGREB - Anketa Muzejskog dokumentacijskog centra (MDC) iz Zagreba u pet hrvatskih muzeja koji su posljednjih godina imali najviše posjetitelja, pokazala je da su ovoljetna dva najjača turistička mjeseca zaustavila strmoglavi pad posjeta muzejima uzrokovan pandemijom.
Daniel Craig dobio čin počasnog zapovjednika u britanskoj kraljevskoj mornarici
ČIN
Daniel Craig dobio čin počasnog zapovjednika u britanskoj kraljevskoj mornarici
LONDON - Nakon više od deset godina uloge najpoznatijeg tajnog agenta na svijetu, glumac Daniel Craig sada s Jamesom Bondom dijeli još jednu stvar: vojni čin zapovjednika.
Billie Eilish, BTS, Elton John na koncertima za klimatske promjene i cjepiva
KONCERTI
Billie Eilish, BTS, Elton John na koncertima za klimatske promjene i cjepiva
PARIZ - Neka od najvećih pop imena od Billie Eilish do BTS-a i Eltona Johna poduprijet će svojim nastupima Global Citizen Live u subotu u nastojanju da se podigne globalna svijest o klimatskim promjenama, gladi i pravu na pristup cjepivima za sve.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE