GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U MSU otvorena retrospektiva Seana Scullyja

U MSU otvorena retrospektiva Seana Scullyja
IZLOŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.11.2022 / 21:44
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Retrospektiva "Putnik" Seana Scullyja, imaginarno putovanje kroz evoluciju oblika, motiva i metafora, otvorena je u srijedu u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu, idealnom za prezentaciju monumentalnih djela tog proslavljenog američko-irskog apstraktnog slikara.

Zagrebačka izložba, kojoj su autorice kustosice Jasna Jakšić, Ivana Kancir i Ana Škegro, zaključna je postaja retrospektive, nakon Budimpešte, Atene i Bologne.

Kronološki koncipirani pregled autorovog 50-godišnjeg stvaralaštva donosi 64 Scullyjeva antologijska djela iz svih umjetničkih faza, a uz impozantna koloristička platna tu su pasteli i akvareli, fotografije i skulptura "30 isto".

Retrospektivu otvara slika iz serije "Putnik", za koju je autor izložbe David Feher iz Muzeja likovnih umjetnosti u Budimpešti rekao da je metafora za Scullyjev rad i život. "Možemo govoriti o promjeni oblika i motiva u njegovoj umjetnosti, ali i on je i sam putnik - rođen je u Irskoj, odrastao u Engleskoj, a proslavio se u SAD-u", istaknuo je.

Izložba počinje i završava figuracijom jer, kaže Feher, Scully jest majstor apstrakcije, ali je i vrlo konkretan, na njegovim se slikama uvijek osjeća figura i osoba iza slika.

Figuraciju napušta već krajem 60-ih, okreće se apstrakciji i stvara pod utjecajem američkog apstraktnog ekspresionizma. Posjet Maroku ga nadahnjuje za Nadrastere, geometrijske forme isprepletnih mreža.

Od čiste apstrakcije odustaje početkom 80-tih, tada se i međunarodno afirmira, no dramatično se mijenja nakon smrti starijeg sina kada mu djela postaju sve mračnija i prožeta egzistencijalnom tjeskobom.

U MSU se mogu vidjeti i manji radovi na papiru te radovi serije inspirirane prirodnim i arhitektonskim krajolikom, Zidovi svjetla i Zemljolinije i triptih Nenaopako, apstraktni prikaz ljudskih odnosa.

Izložba završava serijom Madona, kojom se vraća figuraciji - s rođenjem drugog sina započinje ciklus slika Eleuthera, koji prikazuje dječaka koji gradi dvorce u pijesku, što postaje metafora za život.

Scully jednu od novijih slika donirao zagrebačkom muzeju

Ravnateljica MSU-a Zdenka Badovinac rekla je kako je velika čast ugostiti Scullyja u tom muzeju koji je, kao prostor, u dijalogu s izložbom tih monumentalnih djela, a i jedan je od prvih koji je imao pojam suvremeno u svom nazivu.

Scully je na dan otvorenja imao i predavanje o svom radu, gdje je govorio o tome kako su putovanja utjecala na njegov rad, primjerice dubrovački Lovrijenac ga je nadahnuo za skulpture.

Jednu od svojih novijih slika ovom je prigodom donirao zagrebačkom muzeju.

Izložbu je u ime Ministarstva kulture i medija otvorila Nevena Tudor Perković, a u ime Grada Zagreba pozdravila Marta Kiš. Može se razgledati do 12. ožujka, uz edukativni program i tematska vodstva.

Tagovi: Sean Scully, Jasna Jakšić, David Feher, Ivana Kancir, Ana Škegro, Muzej suvremene umjetnosti
PROČITAJ I OVO
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
Stereosonic Music Festival u lipnju u Areni Zagreb
NAJAVE
Stereosonic Music Festival u lipnju u Areni Zagreb
ZAGREB - Zagreb sredinom lipnja postaje epicentar na karti najvećih svjetskih glazbenih dogadjanja. U periodu od 14. do 15. lipnja zagrebačka Arena će biti domaćin Stereosonica, velikog svjetskog festivala elektronske glazbe.
Sutra počinje 21. ZagrebDox
FESTIVALI
Sutra počinje 21. ZagrebDox
ZAGREB - Projekt kojeg je prije dva desetljeća pokrenula skupina dokumentarnih entuzijasta na čelu s Nenadom Puhovskim, a koji je do danas posjetilo 350 000 posjetitelja otvorit će film iz programa Happy Dox, Nasmijana Gruzija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE