GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U MSU otvorena retrospektiva Seana Scullyja

U MSU otvorena retrospektiva Seana Scullyja
IZLOŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.11.2022 / 21:44
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Retrospektiva "Putnik" Seana Scullyja, imaginarno putovanje kroz evoluciju oblika, motiva i metafora, otvorena je u srijedu u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu, idealnom za prezentaciju monumentalnih djela tog proslavljenog američko-irskog apstraktnog slikara.

Zagrebačka izložba, kojoj su autorice kustosice Jasna Jakšić, Ivana Kancir i Ana Škegro, zaključna je postaja retrospektive, nakon Budimpešte, Atene i Bologne.

Kronološki koncipirani pregled autorovog 50-godišnjeg stvaralaštva donosi 64 Scullyjeva antologijska djela iz svih umjetničkih faza, a uz impozantna koloristička platna tu su pasteli i akvareli, fotografije i skulptura "30 isto".

Retrospektivu otvara slika iz serije "Putnik", za koju je autor izložbe David Feher iz Muzeja likovnih umjetnosti u Budimpešti rekao da je metafora za Scullyjev rad i život. "Možemo govoriti o promjeni oblika i motiva u njegovoj umjetnosti, ali i on je i sam putnik - rođen je u Irskoj, odrastao u Engleskoj, a proslavio se u SAD-u", istaknuo je.

Izložba počinje i završava figuracijom jer, kaže Feher, Scully jest majstor apstrakcije, ali je i vrlo konkretan, na njegovim se slikama uvijek osjeća figura i osoba iza slika.

Figuraciju napušta već krajem 60-ih, okreće se apstrakciji i stvara pod utjecajem američkog apstraktnog ekspresionizma. Posjet Maroku ga nadahnjuje za Nadrastere, geometrijske forme isprepletnih mreža.

Od čiste apstrakcije odustaje početkom 80-tih, tada se i međunarodno afirmira, no dramatično se mijenja nakon smrti starijeg sina kada mu djela postaju sve mračnija i prožeta egzistencijalnom tjeskobom.

U MSU se mogu vidjeti i manji radovi na papiru te radovi serije inspirirane prirodnim i arhitektonskim krajolikom, Zidovi svjetla i Zemljolinije i triptih Nenaopako, apstraktni prikaz ljudskih odnosa.

Izložba završava serijom Madona, kojom se vraća figuraciji - s rođenjem drugog sina započinje ciklus slika Eleuthera, koji prikazuje dječaka koji gradi dvorce u pijesku, što postaje metafora za život.

Scully jednu od novijih slika donirao zagrebačkom muzeju

Ravnateljica MSU-a Zdenka Badovinac rekla je kako je velika čast ugostiti Scullyja u tom muzeju koji je, kao prostor, u dijalogu s izložbom tih monumentalnih djela, a i jedan je od prvih koji je imao pojam suvremeno u svom nazivu.

Scully je na dan otvorenja imao i predavanje o svom radu, gdje je govorio o tome kako su putovanja utjecala na njegov rad, primjerice dubrovački Lovrijenac ga je nadahnuo za skulpture.

Jednu od svojih novijih slika ovom je prigodom donirao zagrebačkom muzeju.

Izložbu je u ime Ministarstva kulture i medija otvorila Nevena Tudor Perković, a u ime Grada Zagreba pozdravila Marta Kiš. Može se razgledati do 12. ožujka, uz edukativni program i tematska vodstva.

Tagovi: Sean Scully, Jasna Jakšić, David Feher, Ivana Kancir, Ana Škegro, Muzej suvremene umjetnosti
PROČITAJ I OVO
Preminuo modni dizajner Renato Balestra
IN MEMORIAM
Preminuo modni dizajner Renato Balestra
RIM – Dizajner Renato Balestra, doajen talijanske mode, preminuo je u subotu u Rimu u dobi od 98 godina.
Emina Višnić: Kino Europa vratit će se građanima, ključni projekt Paromlin
KULTURA U ZAGREBU
Emina Višnić: Kino Europa vratit će se građanima, ključni projekt Paromlin
INTERVJU - Pročelnica Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju Emina Višnić na polovici prve godine od preuzimanja funkcije govori za Hinu o planovima za kulturu Grada Zagreba, suzbijanju klijentelizma, unaprjeđenju transparentnosti i ključnim projektima.
Oskarovka Irene Cara, poznata po pjesmama Flashdance i Fame umrla u 63. godini
IN MEMORIAM
Oskarovka Irene Cara, poznata po pjesmama Flashdance i Fame umrla u 63. godini
LOS ANGELES - Oscarom i Grammyjem nagrađena glazbenica Irene Cara umrla je u dobi od 63. godine.
Dokument s potpisom Charlesa Darwina mogao bi postići rekordnu cijenu
REKORDI
Dokument s potpisom Charlesa Darwina mogao bi postići rekordnu cijenu
NEW YORK - Komad papira s potpisom Charlesa Darwina, koji brani svoju teoriju evolucije, ide u petak na dražbu u Sotheby'su u New Yorku, javlja BBC.
Preminuo Puriša Đorđević
IN MEMORIAM
Preminuo Puriša Đorđević
BEOGRAD - Autor je dvadesetak igranih filmova ratne i sAvremene tematike te popularnih komedija, no čuven je postao trilogijom Devojka (1965), San (1966), Jutro (1967) .
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE