GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Trag četvorice grafičara od 10. veljače u Galeriji Forum

Trag četvorice grafičara od 10. veljače u Galeriji Forum
IZLOŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.02.2023 / 08:11
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Dana 10. veljače u Galeriji Forum, Teslina 16, otvorit će se izložba pod imenom Trag četvorice grafičara: Marija Čaušića, Igora Čabraje, Marija Matokovića i Mirana Šabića.

Sva četvorica autora pristupaju svijetu prirode kao nečemu što ostavlja trag na njihovu psihu. Potom oni ostavljaju trag na grafičkoj ploči, koji sam ostavlja trag na grafičkom otisku. Trag prirode očit je u njihovim motivima i pristupima u kojima spajaju klasične tehnike i suvremene metode produkcije rada. Mario Matoković nemogućnošću povlačenja ravne linije na aluminijskoj ploči komentira nemogućnost ljudskog upravljanja prirodom i vlastitom sudbinom. Mario Čaušić se na vrlo sličan način referira na neodređenost estetskoga u ljudskoj percepciji, a Miran Šabić u nekoliko ciklusa problematizira čovjekov trag na zemlji – trag naše civilizacije, trag okoliša na našu osobnu memoriju i doslovni trag prirodnog ambijenta na grafičkoj ploči.

Igor Čabraja komentira arbitrarnost ljudskih konstrukata kao što su države definirane zastavama i suprotstavlja im komadiće realnog pejzaža koji jednobojne plohe na zastavama simboliziraju. „Realizam prikaza kod Šabića i Čabraje, kao i apstrahiranje različitih prirodnih i mentalnih procesa kod Čaušića i Matokovića ističu čovjeka i njegov um (odnosno njegove perceptivne sposobnosti) kao nerazdvojive dijelove prirode.“, piše u predgovoru izložbi kustos Feđa Gavrilović, voditelj Galerije Forum.

Mario Čaušić rođen je u Osijeku 1972. Temeljna preokupacija njegovog rada je istraživanje prostora te proširivanje vizualnog izraza. Od 2005. zaposlen je na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku na Odsjeku za vizualne i medijske umjetnosti. Radovi mu se nalaze u različitim zbirkama u zemlji i inozemstvu.

Igor Čabraja rođen je u Slavonskom Brodu 1976. Diplomirao je 2006. godine na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je zaposlen danas. Djela su mu uvrštena u neke od domaćih muzejsko-galerijskih zbirki, a za svoj je rad primio više priznanja i nagrada.

Mario Matoković rođen je u Osijeku 1985. godine. Diplomirao je 2010. na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Profesionalno se bavi umjetničkom djelatnošću u području suvremene vizualne i likovne prakse kroz medij grafike, videa, instalacije te umjetničke fotografije. Inicijator je umjetničke rezidencije u sklopu projekta MMML studija koji je zamišljen kao platforma za vizualna istraživanja u vidu rezidencija i projekata koji doprinose unaprjeđenju kreativno-kritičkog mišljenja unutar zajednice.
Miran Šabić rođen je 1986. u Brežicama u Sloveniji. Godine 2010. je diplomirao, a 2017. godine doktorirao na Poslijediplomskom doktorskom studiju Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 2009. kontinuirano izlaže u Hrvatskoj i svijetu. Izlagao je na 23 samostalne te preko 120 skupnih izložbi. Dobitnik je više nagrada i priznanja. Od 2012. radi na Grafičkom odsjeku, a od 2018. je prodekan za nastavu i studente na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.
Izložba je ostvarena u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i može se pogledati do 10.3.2023.

Tagovi: Trag četvorice grafičara, Miran Šabić, Galerija Forum, Igor Čabraja, Mario Čaušić, Mario Matoković
PROČITAJ I OVO
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE