GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska premijera novog filma Pjera Žalice otvara Sarajevo Film Festival

Svjetska premijera novog filma Pjera Žalice otvara Sarajevo Film Festival
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.07.2020 / 13:16
Autor: SEEbiz / H
SARAJEVO - Svjetska premijera filma "Koncentriši se, baba", bosanskohercegovačkog redatelja Pjera Žalica otvorit će 26. Sarajevo Film Festival, koji će se održati od 14. do 21. kolovoza.

Radnja je smještena u 1992. godinu i prati okupljanje brojne obitelji u Sarajevu oko odra stare bake koja nije dobro. Obiteljski liječnik kaže da je njena smrt pitanje minuta, no to se pretvara u sate, pa onda dane.

Ubrzo počinju spletke i prevare oko nasljedstva koje će ostati iza starice, naročito oko velike kuće u Sarajevu, a i sama baka posljednjim uzdasima svojski sudjeluje u tome, što je vjerojatno i održava na životu.

"Intrige i spletkarenje na štetu jedne od sestara ovoj porodici su važnije od jasnih, zastrašujućih znakova nadolazeće kataklizme. Kada je, na koncu, prevara otkrivena, već je kasno", napominje se u najavi filma.

Uloge u filmu ostvarili su glumci iz regije Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović, Alma Prica, Jadranka Đokić, Vedrana Božinović, Admir Glamočak, Dženita Imamović, Bane Popović, Izudin Bajrović, Dino Sarija i Mira Banjac.

Žalica potpisuje scenarij i režiju, to mu je treći igrani film, nakon "Gori vatra" i (2003) i "Kod amidže Idriza" (2004), a i treći put da njegov film otvara Sarajevo Film Festival.

Redatelj kaže da bi mu s takvim iskustvom to već trebala postati rutina, ali nije. "Trema je ista kao i prvi put, jer Sarajevo Film Festival je jedan od najboljih i najvažnijih filmskih događaja, tako da je to velika odgovornost, ali i ogromna čast", ustvrdio je.

Snimanje filma u studenom prošle godine opisuje kao vrlo zahtjevno. "Nabijen plan, ograničen proračun, vrlo nezahvalno doba godine za snimanje, dakle svi uvjeti za stres. Ali, bilo je upravo obratno, čisto uživanje i nimalo stresa", napomenuo je.

Za to smatra zaslužnom svoju ekipu, "tim prijatelja spreman na sve, krvavi rad, ali i uživanje u druženju, privilegiji da možemo biti zajedno u jednom izazovnom i zanimljivom procesu.”

Film su producirali Obala Art Centar, Sarajevo Film Festival i Turska državna radio-televizija u okviru zajedničkog projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane.

Tagovi: Sarajevo Film Festival, Pjer Žalica, Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović, Alma Prica, Jadranka Đokić
PROČITAJ I OVO
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE