GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Što donosi ovogodišnji Interliber?

Što donosi ovogodišnji Interliber?
DOGAĐAJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.11.2023 / 09:28
Autor: SEEbiz / HINA
ZAGREB - Matica hrvatska, Školska knjiga, Lumen, Alfa, Znanje, Vorto Palabra i Ljevak pripremili su za 45. Interliber, koji se na Zagrebačkom velesajmu, niz novih izdanja u kojima prevladavaju publicističke, književne i znanstvene uspješnice.

Međunarodni sajam knjiga Interliber održat će se u 5., 6., 7. i 7a paviljonu Zagrebačkoga velesajma, gdje će se predstaviti više od 300 izlagača iz 13 zemalja. Na dvije pozornice u paviljonima 6 i 7 održat će se više od 200 sati stručnoga programa, a na otvorenom prostoru ispred paviljona 5 održavat će se koncerti i nastupi mladih DJ-a.


Matica hrvatska – Žmegač, Barbieri, Pavličić, Škvorecký…


Iz Matice hrvatske ističu da će posjetitelje ovogodišnjeg Interlibera u 5. paviljonu na štandu 5b dočekati najbolji izbor Matičinih knjiga te da je u četvrtak, 9. studenoga od 18 sati planirano druženje s Matičinim autorima, urednicima i prevoditeljima.

Među brojnim naslovima koji zaslužuju pozornost Matica je izdvojila knjigu Viktora Žmegača “Kulturološki kvartet” u kojoj su objavljeni Žmegačevi eseji u kojima autor u obliku kraćih zapisa promišlja širok raspon književnih, glazbenih, kulturnopovijesnih i intimnih tema.

Ponudit će i knjigu “Numizmatika živog i neživog”, inače završni dio pjesničke trilogije Veljka Barbierija. U ovoj zbirci pjesama u prozi Barbieri ispisuje zgusnute meditativne posvete mediteranskom krajoliku i njegovim arhetipskim znakovima.

Tu je, kažu u Matici, i knjiga “Kukavice”, romaneskni prvijenac čuvenoga češkog pisca Josefa Škvoreckoga, koji je odmah po objavi 1958. postao politička tema broj jedan u tadašnjoj Čehoslovačkoj.

Pavao Pavličić u novom romanu “Općinski pjesnik” pripovijeda priču o životu Oktavijana Paveka, vukovarskoga pjesnika, čije pjesme imaju donekle fantastičnu sudbinu.

Iz knjižnice Stoljeća hrvatske književnosti Matica svojim čitateljima nudi Izabrana djela Slavka Kolara, koja sadrže njegove najvažnije novele, humoreske, satire, eseje, feljtone, polemike, autobiografsko-memoarske tekstove te djela za djecu i mlade.

Školska knjiga i Lumen – Aralica, Zagorka, Kissinger, Tolkien…

Školska knjiga najavljuje nova izdanja na području publicistike, znanosti i književnosti, a među njima se izdvajaju knjige Toma Feltona “S druge strane čarobnog štapića – čarolija i kaos odrastanja u ulozi čarobnjaka”, Mladena Tomorada “Stari Egipat – povijest i kultura”, Annette Giesecke “Antička mitologija A – Ž (Enciklopedija – Bogovi i božice, junaci i junakinje, nimfe, duhovi, nemani i mjesta)”, Hrvoja Barberića “Enciklopedija – Suvremeni ratovi i drugi oblici kolektivnog nasilja nakon 1945. godine” te djela Marije Jurić Zagorke “Grička vještica” i “Kći Lotršćaka”, roman Ivana Aralice “Narukvica” i pjesme Petra Gudelja “Gora oko dvora”.

Araličin roman “Narukvica”, ističu, zasijeca u važne događaje i teme piščeve nacionalne i zavičajne povijesti od Drugoga svjetskog rata do Domovinskog rata i poraća. Važno mjesto u novom romanu imaju autorove opsesivne teme: složeni hrvatsko-srpski odnosi i ideološka zloćudnost jugoslavenskoga socijalističkog režima. U mnoštvu likova i sudbina koje na bilo koji način dolaze u doticaj s pripovjedačevim, to jest autorovim životom, posebno mjesto zauzimaju ženski likovi.

Henry Kissinger u knjizi “Vodstvo – šest studija svjetske strategije” raspreda o političkim vođama 20. stoljeća i analizira živote šest vođa zaslužnih za oblikovanje današnjega svjetskog poretka. Opisuje i neke od najvažnijih političkih postupaka Konrada Adenauera, Charlesa de Gaullea, Richarda Nixona, Anvara Sadata, Lee Kuan Yewa i Margaret Thatcher te njihova stajališta, podrijetlo, obrazovanje, vjerska uvjerenja, vizionarstvo.

Knjiga Annette Giesecke “Antička mitologija A – Ž (Enciklopedija – Bogovi i božice, junaci i junakinje, nimfe, duhovi, nemani i mjesta)” obuhvatna je enciklopedija grčke i rimske mitologije, a “Enciklopedija – Suvremeni ratovi i drugi oblici kolektivnog nasilja nakon 1945. godine” Hrvoja Barberića pregled je kolektivnog nasilja u suvremenom svijetu.

Alex Ross u knjizi “Wagnerizam – umjetnost i politika u sjeni glazbe” zbirkom eseja otkriva kako je glazbeni genij Richard Wagner postao svojevrsni poligon za modernu umjetnost i politiku – estetičko ratno područje u kojem se zapadnjački svijet mučio sa svojim snažnim proturječjima, čežnjom za stvaranjem i razaranjem, sklonostima prema ljepoti i nasilju.

Richard Firth-Godbehere u knjizi “Uzbudljiva povijest emocija” vodi čitatelje na fascinantno putovanje diljem svijeta te otkriva ključnu i često podcijenjenu ulogu koju su emocije imale u različitim društvima tijekom povijesti — od drevne Grčke do Gambije, Japana, Osmanskog Carstva, Sjedinjenih Američkih Država i dalje.

Iz Lumena najavljuju velik broj zanimljivih i vrijednih izdanja, među kojima izdvajaju dvije publicističke knjige: drugi dio Službene Harry Potter kuharice – “Čarobna predjela, magična glavna jela, očaravajuće slastice i čudesni napitci” i prvu službenu monografiju popularnoga južnokorejskog boy banda koji je poharao svjetske top ljestvice najpopularnijih pjesama “Beyond the Story – Kronika – Deset godina BTS-a”.

Također navode da prvi put na hrvatskome jeziku izlazi “Pad Númenora”, djelo velikoga J. R. R. Tolkiena u kojemu je njegov sin Christopher Tolkien 2022. okupio priče o mračnome Drugom dobu Međuzemlja.

Među prijevodima knjiga iz suvremene svjetske produkcije ističe se nova zbirka priča “U nebranu grožđu” Margaret Atwood, u kojoj nagrađivana autorica prodire u dubinu i složenost ljudskih odnosa, dodaju iz Lumena.

Alfa – od priručnika i interaktivnih radionica do publicistike i dječje književnosti

Na velikom štandu izdavačke kuće Alfa u paviljonu 5, koji je prvenstveno posvećen obrazovanju, posjetitelje očekuju interaktivne radionice namijenjene djeci, roditeljima, učiteljima i odgojiteljima te predstavljanja noviteta poput matematičke slikovnice “Čokolada na kvadrat”, priručnika “Mucanje”, izdanja za djecu “Moj Zagreb i ja” te druženje s urednicama njihovih udžbenika.

Predstavit ćemo, naglašavaju iz Alfe, i druge novitete koji se odnose na školu i vrtiće, a tu su i didaktički konkreti koji odgovaraju zahtjevima kurikula te se koriste kao integrirani dio udžbeničkog asortimana i za vježbu kod kuće.

Na malom štandu (također u paviljonu 5) posjetitelje očekuje bogata ponuda publicističkih djela, klasika i dječje književnosti, a neki naslovi kao što je “Jeruzaleme, Jeruzaleme” rasvijetlit će aktualna politička događanja, ističu.

Ljubitelji popularne publicistike pronaći će inspirativne autobiografije poznatih osoba poput Sharon Stone i Maye Musk, kao i knjige popularne psihologije te priručnike za samopomoć, dodaju iz Alfe.

Znanje i Vorto Palabra – gostovanje Vikasa Swarupa i niz naslova od Schwarzeneggera do Stephena Kinga

Druženje s autorima organizirat će i nakladnici Znanje i Vorto Palabra pa tako izdvajaju razgovor i druženje s indijskim književnikom Vikasom Swarupom, glavnim gostom ovogodišnjega sajma i autorom dirljive i inspirativne priče “Milijunaš s ulice”.

Čitatelje će, najavljuju, razveseliti i novim svjetskim bestselerima iz književnosti za odrasle, publicistike te dječje književnosti.

U bogatoj ponudi noviteta za odrasle naći će se “Budi koristan: sedam alata za život”, priručnik Arnolda Schwarzeneggera u kojem je na temelju vlastitog putovanja ispunjenog stalnim mijenama i iznimnim postignućima sažeo sedam pravila koja treba slijediti kako biste ispunili svoju istinsku svrhu u životu.

Od hitova ističu i knjigu “Vučja djevojčica”, roman o bliskosti, moći bezuvjetne ljubavi i snazi novoga početka autorice Kristin Hannah.

Putovanje kroz grčku mitologiju, prepuno živahnih, blistavih likova, uz sjajnu ravnotežu humora i osjećaja donosi Luna McNamara u svom debitantskom romanu “Psiha i Eros”.

Na štandovima Znanja moći će se nabaviti i novi romani Stephena Kinga “Bajka” (Fairy Tale), u kojem sedamnaestogodišnji srednjoškolac Charlie u susjedovoj šupi pronalazi skriveni portal koji vodi u svijet gdje se čuda i užasi stapaju u jedno, te “Posljednje uporište”, epsko remek-djelo na razmeđi užasa i nade u kojem King oslobađa mračnu silu koja čovječanstvu prijeti uništenjem.

Ljevak – niz noviteta i okrugli stol o projektu “Čitanje u fokusu”

Naklada Ljevak najavljuje niz noviteta poput knjige Bože Skoke i Zvonimira Frke-Petešića “Hrvatska u 30 priča” koja čitateljima omogućuje da iz potpuno drugačije perspektive dožive Hrvatsku i Hrvate, njihov mentalitet i način života, povijest i sadašnjost, doprinose i mane, razlike i sličnosti s drugim europskim narodima.

Tu je i “Drugo ime” Jona Fossea, prvi od tri sveska Septologije, vjerojatno najvažnijega djela ovogodišnjeg laureata Nobelove nagrade za književnost, u kojemu autor govori o prirodi umjetnosti i o Bogu; o alkoholizmu i prolasku vremena.

Naklada Ljevak nudi i autobiografiju kultnoga španjolskog redatelja Pedra Almodóvara “Posljednji san”, koja sadrži 12 priča nastalih od od 1960-ih do danas, kao i roman Raynor Winn “Staza soli”, istinitu priču o suočavanju s tugom.

Najavljuju i niz događanja pa će tako na štandu u paviljonu 5 knjige potpisivati Božo Skoko i Zvonimir Frka Petešić, Nataša Govedić, Morea Banićević i Nenad Rizvanović, dok će na pozornici u paviljonu 6 prvoga dana sajma gostovati finska književnica Elina Hirvonen, autorica romana “Kad ponestane vremena”, te razgovarati s učenicima srednjih škola, a nakon toga održat će se i okrugli stol o projektu “Čitanje u fokusu”.

Tagovi: Interliber, Znanje, Školska knjiga, matica hrvatska, naklada ljevak
PROČITAJ I OVO
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
U KINIMA U SVIBNJU
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec svibanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su šesnaest premijernih filmova.
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
SALON
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
ZAGREB - Na ceremoniji održanoj ispred Meštrovićevog paviljona, u četvrtak je otvoren 37. salon mladih uz prigodne govore Ivane Andabake, ravnateljice HDLU-a, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU-a, Lovre Japundžića, kustosa centralne izložbe Salona Pao sat u bunar, Lore Rajčić i Ivane Završki, kustosica izložbe Situacija koja se otvara 22. svibnja.
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE