GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Split dobiva Muzej obrane

Split dobiva Muzej obrane
MUZEJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.11.2020 / 08:45
Autor: SEEbiz / H
SPLIT - Najkasnije do početka 2022. Split bi u Mletačkoj kuli na Voćnom trgu trebao dobiti Muzej obrane, kao izdvojen postav Muzeja grada Splita. U toj je kuli prošlog tjedna otvorena izložba "Mletački kaštel".

Izložba o Mletačkoj kuli postavljena u prostoru budućeg muzeja uvod je u širi projekt o kojem je za Hinu govorila Branka Brekalo, ravnateljica Muzeja grada Splita koji je organizator izložbe.

Prema njezinim riječima, na izložbi su predstavljeni rezultati arheoloških i ostalih istraživanja koji su provedeni 2012. u Mletačkoj kuli u kojoj su, uz ostalo, otkriveni bunar s pitkom vodom i drvena vrata koja su po riječima stručnjaka izvorna i iz vremena gradnje Mletačke kule.

Žele pokazati kako su Splićani napadali osvajače
Nakon iscrpnog istraživanja koje je provela arheologinja i kustosica Elvira Šarić Kostić, Mletački kaštel obnovljen je, restauriran i saniran pa je građevina spremna prihvatiti nove sadržaje.

"Na arhitektonskom projektu radi inženjer Ivo Vojnović, a muzej je u postupku rješavanja idejnog projekta za koji smo već dobili konzervatorsku dozvolu da bismo unutra razradili sadržaj principa obrane grada Splita kroz stoljeća. Ne treba pritom očekivati silne ratove i imena jer će to biti nemoguće zbog skromne površine od 170 metara četvornih korisnog prostora. Drugi je razlog nemogućnost da igdje napravimo tako velik i iscrpan muzej kolika je zapravo povijest našega naroda i grada, kada je riječ o obrambenim bitkama kroz stoljeća", kazala je Brekalo.

Zato su se usredotočili na one bitke koje su definirale društveni, politički i ukupni smjer kroz povijest grada od srednjeg vijeka do danas. Sa stručnjacima su se usuglasili da su se najveće bitke za Split vodile izvan grada, odnosno na moru i u zaleđu, poput bitaka za Vis i Klis.

Brekalo je dodala kako se grad uvijek branio izvan svojih bedema koji su doduše poslužili svrsi, naročito u vrijeme turskih napada, pa čak i kada je u 15. stoljeću u vrijeme mletačke uprave podignuta kula na Voćnom trgu. Razlog za njezinu izgradnju je to što su se Mlečani htjeli obraniti od Splićana.

"U Muzeju obrane želimo pokazati kako su Splićani napadali osvajače, a oni su se skrivali unutar bedema Mletačke kule. Obrana će se pokazati ne samo kroz bitke već i kroz život, kulturu, trgovinu, u pričama o ljubavi, rađanjima, ženama. Projekt muzeja počeo je ove godine, oformljeni su timovi, radi se sa stručnjacima povijesti, arheologije, arhitekture i djelatnicima muzeja. Projekt namjeravamo privesti kraju do kraja 2021., a otvorenje bi moglo biti početkom 2022. godine", istaknula je Brekalo.

Građevina je restaurirana, na njoj se izvode arhitektonski projekti za prostorije i uređenje terase nakon čega će se nastaviti provedba idejnog projekta. Uz to moraju dobiti i građevinsku dozvolu s obzirom na to da taj prostor do sada nije bio u funkciji, dok usporedno s tim rade na likovnom postavu s Damirom Gamulinom i Anitom Sevšek, zagrebačkim arhitektima i dizajnerima. Ana Šverko radit će mapiranje prostora, Josip Vrandečić angažiran je na povijesnim temama, dok su stručnjaci na doradi svih potrebnih tema Katja Marasović, Arsen Duplančić, Goran Borčić, Elvira Šarić Kostić te ravnateljica Muzeja.

Brekalo je istaknula i projekte uređenja jugoistočne kule i prizemlja Muzeja grada Splita, koji su strateški projekti grada Splita. Osim jugoistočne kule uredit će se i pripadajući prostori u Lukačićevoj ulici, u samom središtu Dioklecijanove palače, gdje su sada muzejski depoi. Tu će biti postav izložbe s temom prelaska antike u srednji vijek, odnosno prelaska iz palače u grad, a ista tema bit će razrađena i u prizemlju Muzeja grada Splita koji kroz taj projekt definira kako će izgledati postav prizemlja. Uređuju se recepcija i dvorište, a u budućnosti se namjerava urediti stalni postav Muzeja grada Splita iz 1992. godine, koji traži reviziju i suvremeniji postav.

Muzej je prošle godine imao najbolji izdavački projekt
"Otvara se i suradnja s konzervatorima na zidu istočnog dijela Palače pa će se projektom povezati jugoistočna kula s Galerijom Vidović, što će otvoriti komunikaciju i prema sjevernom zidu, kako bi se dio ophoda kojim muzej upravlja proširio na dužinu cijeloga zida", kazala je ravnateljica i dodala da grad na tome radi u suglasnosti s konzervatorima.

Splitski muzej u listopadu je dobio i nagradu Hrvatskog muzejskog društva za najbolji izdavački projekt u 2019. godini za katalog izložbe "Splitski gradonačelnici (1882. - 1918.): život i uspomene" autora Marijana Čipčića.

Tagovi: Split, Muzej obrane, Mletačka kula, Elvira Šarić Kostić, Voćni trg, Marijan Čipčić
PROČITAJ I OVO
Variety o srpskom kandidatu za Oscara: Film o Jasenovcu je nacionalistička propaganda
KRITIKE
Variety o srpskom kandidatu za Oscara: Film o Jasenovcu je nacionalistička propaganda
NEW YORK - Jay Weissberg, kritičar Varietyja, jednog od najutjecajnijih filmskih magazina na svijetu, nedavno se osvrnuo na Daru iz Jasenovca, film Predraga Antonijevića i srpskog kandidata za Oscara.
Filmski festival u Cannesu odgođen za srpanj
ODGODA
Filmski festival u Cannesu odgođen za srpanj
CANNES - Kanski festival, jedan od najvećih filmskih festivala u svijetu koji se inače održava u svibnju, ove će se godine održati u srpnju zbog pandemije koronavirusa, priopćili su u srijedu organizatori.
Izložba fotografija Bojana Mrđenovića u MSU
FOTOGRAFIJA
Izložba fotografija Bojana Mrđenovića u MSU

ZAGREB - Izložba "Priroda, kemija i društvo" Bojana Mrđenovića, na kojoj se taj autor predstavlja istoimenim fotografskim radom, otvara se u četvrtak, 28. siječnja u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu (MSU).

Hrvatski projekti i filmaši na industrijskom dijelu 71. Berlinalea
FESTIVALI
Hrvatski projekti i filmaši na industrijskom dijelu 71. Berlinalea
ZAGREB - Dva projekta produkcijske kuće Antitalent i autorice Dore Šustić izabrana su za sudjelovanje na industrijskim programima ovogodišnjeg izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu.
Otvorene prijave za Four River Film Festival i Reviju mladeži
FESTIVALI
Otvorene prijave za Four River Film Festival i Reviju mladeži
KARLOVAC - Otvorene su prijave za 26. Filmsku reviju mladeži i 14. Four River Film Festival, nacionalni, odnosno međunarodni festival posvećen srednjoškolskom filmu, koji će se održati od 7. do 11. rujna u Karlovcu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE