GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Školska knjiga uskoro objavljuje Monografiju Ivo Gregurević

Školska knjiga uskoro objavljuje Monografiju Ivo Gregurević
IZDAVAŠTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.08.2022 / 09:55
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Uskoro će biti objavljena jedinstvena monografija koja slavi glumačkog velikana Ive Gregurevića tekstovima, fotografijama i videoprilozima.

U raskošno opremljenoj monografiji koja izlazi 24. kolovoza u izdanju Školske knjige, s više od 500 fotografija, prikazani su svi segmenti Gregurevićeve karijere tijekom koje je odigrao 196 uloga

O njegovim profesionalnim uspjesima pišu Boris Senker, Daniel Rafaelić, Lada Martinac Kralj i Nada Koturić, a još četrdeset četvero prijatelja, među kojima su priređivač knjige Vedran Mlikota i glumica Zrinka Cvitešić, oprostilo se od Ive Gregurevića

Posebnost su monografije, među ostalim, videoprilozi u kojima, zahvaljujući QR kôdovima, čitatelji mogu pogledati Ivinu antologijsku predstavu Đuka Begović, isječke iz nekoliko filmova te dio legendarnog razgovora s Robertom Knjazom u Svlačionici

Ono što je u Hollywoodu bio John Wayne, a u Francuskoj Jean-Paul Belmondo u Hrvatskoj je Ivo Gregurević (1952. – 2019.). Bio je rođeni glumac. Glumac koji glumi i kad ne glumi. Jedinstven u svakom pogledu. Jedinstvena je i opsežna monografija koja izlazi u izdanju Školske knjige 24. kolovoza u čast toga glumačkoga velikana. Monografija Ivo Gregurević može se pogledati na listalici te nabaviti u prednarudžbi s popustom od 20 posto u svim knjižarama i web-shopu izdavača.

Prvo predstavljanje te raskošno opremljene i po mnogočemu posebne knjige održat će se 27. kolovoza, na dan otvaranja 27. festivala Dani hrvatskog filma Ivo Gregurević u Orašju. U monografiji su prikazani svi segmenti Gregurevićeve četiri desetljeća duge karijere tijekom koje je odigrao čak 196 uloga – 36 u kazalištu, 116 na filmu, šest u radiodramama i 38 u televizijskim serijama.

O njegovim ulogama, doprinosu hrvatskome kazalištu i filmu te osnivanju festivala Dani hrvatskog filma u Orašju u monografiji znalački pišu akademik Boris Senker, filmolog Daniel Rafaelić, urednica Dramskog programa Hrvatskog radija Lada Martinac Kralj i novinarka Nada Koturić. Monografiju je priredio Vedran Mlikota, uredila Miroslava Vučić, a dizajnirao Martin Peranović.

Osim bogatog izbora fotografija (više od 500), posebnost su ove monografije videoprilozi u kojima, zahvaljujući QR kôdovima, čitatelji mogu na zaslonima mobitela ili računala pogledati Ivinu antologijsku predstavu Đuka Begović, isječke iz filmova Kiklop, Čaruga, Josef i Priča iz Hrvatske te dio legendarnog razgovora Ive Gregurevića i Roberta Knjaza vođenog za potrebe emisije Svlačionica iz 2000., ističe urednica knjige Miroslava Vučić.

Što zapravo mislimo kad kažemo: »Ivo Gregurević bio je rođeni glumac?« Mislimo prije svega na to da je imao ono nešto – it, kao što je, najjednostavnije što se može, objasnio američki povjesničar i teoretičar glume Joseph Roach. To nešto bila je Ivina iznimna scenska uvjerljivost, objašnjava u monografiji akademik Boris Senker, autor studije Rođen za glumu u kojoj piše o kazališnim ulogama Ive Gregurevića.
Julio Tapon, Hamlet, Tartuffe, Matamor, Visko Zlodre, Rico Verri, Grbo – bile su to velike Ivine kazališne glumačke interpretacije, no ipak ni jedan od tih i drugih kazališnih likova nije srastao s Ivom onako čvrsto i trajno kao lik slavonskog bećara Đuke Begovića. Filmski pandan Đuki Begoviću je Ivin Čaruga.

Nakon Čaruge Ivo je svojim briljantnim komičnim darom i prštećom erotikom trajno zaposjeo srebrni ekran kao glavni glumac. I to takav glavni glumac za kojega niste do kraja sigurni je li pozitivac ili negativac, piše Daniel Rafaelić u svojoj studiji Nevjerojatna uvjerljivost resi baš sve Ivine uloge, u kojoj ga uspoređuje s Johnom Wayneom i Jeanom-Paulom Belmondom.

„Nikad kopija, uvijek simbol, pravi pravcati velikan hrvatskog filma. Prijateljskog lica koje prema potrebi postaje dijabolično, vrlo je brzo i sâm postao znak. Vrhunskim filmskim i televizijskim ostvarenjima te antologijskim ulogama udomaćio se Ivo u gotovo svakoj kući u kojoj se voli i gleda hrvatski film. Ivo Gregurević bio je i ostao standard i domet”, navodi Rafaelić u tekstu o Gregurevićevim filmskim i televizijskim ulogama.

Monografija daje uvid u njegove uloge u radiodramama (Lada Martinac Kralj) i u povijest festivala Dani hrvatskog filma »Ivo Gregurević« koji je stavio malo Orašje na zemljovid filmskoga svijeta (Nada Koturić). Sadržava i priloge o svim Gregurevićevim kazališnim, filmskim i televizijskim ulogama. U posebnom poglavlju Sjećanja prijatelja i suradnika četrdeset četvero Ivinih prijatelja oprostilo se od darovita glumca i voljenog kolege. »Tebe, Ivo, u svima nama ima«, piše, među inima, Zrinka Cvitešić.

„Zahvaljujući QR kôdu na samome kraju monografije, u kojemu gledamo isječak razgovora Roberta Knjaza i Ive Gregurevića (Svlačionica, 2000.), sve postaje jasno. I dobro. Dakako, na Ivin način”, napominje urednica knjige Miroslava Vučić te ističe da je ova monografija „znak sjećanja svih nas koji Ivu i dalje gledamo, kojima Ivo nedostaje”.

Tagovi: Školska knjiga, Ivo Gregurević, Daniel Rafaelić, Zrinka Cvitešić, Robert Knjaz, Vedran Mlikota, Boris Senker
PROČITAJ I OVO
HAVC predstavio novu kampanju i deset filmova koji dolaze u kina
FILMOVI
HAVC predstavio novu kampanju i deset filmova koji dolaze u kina
ZAGREB - Hrvatski audiovizualni centar pokrenuo je kampanju "Otkrij naš novi film" kojom želi publici približiti bogatu domaću filmsku produkciju, od koje je u ponedjeljak u Kaptol Boutique Cinema predstavljeno čak deset novih naslova koji idućih mjeseci dolaze u kina.
Umrla glumica Sacheen Littlefeathe koja je u ime Marlona Branda odbila Oscara
IN MEMORIAM
Umrla glumica Sacheen Littlefeathe koja je u ime Marlona Branda odbila Oscara
LOS ANGELES - Sacheen Littlefeather, indijanska aktivistica koja je u ime Marlona Branda odbila Oscara za Kuma, umrla je u dobi od 75 godina, objavila je Akademija filmskih umjetnosti u nedjelju.
Projekt Sedmo nebo Jasne Nanut na Connecting Cottbusu
FESTIVALI
Projekt Sedmo nebo Jasne Nanut na Connecting Cottbusu
ZAGREB - Projekt debitantskog dugometražnog igranog filma "Sedmo nebo" redateljice Jasne Nanut predstavit će se u sekciji Work in Progress koprodukcijskog sajma Connecting Cottbus, koji se održava na skorašnjem Festivalu istočnoeuropskog filma u Cottbusu.
Muzej Metropolitan u New Yorku otvara izložbu o Karlu Lagerfeldu
IZLOŽBE
Muzej Metropolitan u New Yorku otvara izložbu o Karlu Lagerfeldu
NEW YORK - Metropolitan Museum of Art u New Yorku proslavit će život modnog dizajnera Karla Lagerfelda, koji je preminuo 2019. godine, izložbom od oko 150 njegovih radova.
Umro slikar Fadil Vejzović
IN MEMORIAM
Umro slikar Fadil Vejzović
ZAGREB - Slikar i grafičar Fadil Vejzović preminuo je jučer u Zagrebu nakon teške bolesti u 80. godini života.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE