GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Skandal zbog izbora srpskog kandidata za Oscara

Skandal zbog izbora srpskog kandidata za Oscara
NEJASNOĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.11.2020 / 17:43
Autor: SEEbiz / NOVA.rs
BEOGRAD - Jedan od sedam prijavljenih filmova trebalo bi da bude izabran za srpskog kandidata za Oscara, ali izbor po novim pravilima, ove godine u organizaciji Filmskog centra Srbije, preti da preraste u pravi skandal.

Odmah nakon što su objavljena imena filmova, usledile su polemike u kojima se dovodi u pitanje ko i kako bira kandidata, kao i sumnje da pojedina ostvarenja čak i ne ispunjavaju uslove da konkurišu.

Sedam domaćih filmova prijavljeno je za izbor srpskog kandidata za Oscara: “Otac” Srdana Golubovića, “Ime naroda” Darka Bajića, “Vikend sa ćaletom” Miroslava Momčilovića, “Pijavice” Dragana Marinkovića, “Moj jutarnji smeh” Marka Đorđevića, “Realna priča” Gordana Kičića i “Dara iz Jasenovca” Predraga Gage Antonijevića. Izbor srpskog predstavnika prethodnih decenija organizovala je Akademija za filmsku nauku i umetnost (AFUN), a od ove godine Filmski centar Srbije. Utvrđen je i novi pravilnik, prema kom umesto dosadašnjih 11 članova komisije, o srpskom kandidatu za najbolji strani film tajnim glasanjem odlučuje sedam članova, sastavljena od, kako je ranije rečeno u FCS, “četiri predstavnika reprezentativnih udruženja, člana UO Filmskog centra Srbije i dva istaknuta predstavnika iz filmskog sveta, na predlog UO”. Međutim, način na koji su filmovi prijavljeni i birani ostavlja mesta sumnji.

Producentkinja Jelena Mitrović iz “Baš čelika”, kuće koja je prijavila Golubovićevo ostvarenje “Otac”, ističe da prethodnih dana u saopštenjima medijima nisu objavljena imena članova komisije, kao ni na sajtu FCS, ali da se time sumnja u regularnost ne iscrpljuje.

“Takođe, ne znamo da li su prijavljeni filmovi ispunili uslove koje AMPAS (The Academy of Motion Picture Arts and Sciences) zahteva i koji su bili navedeni u propozicijama konkursa FCS. O ispunjenosti uslova mora da odlučuje Filmski centar Srbije, a oni to nisu učinili. Jedan od najbitnijih uslova je distribucija filma, najmanje sedam dana u bioskopima u Srbiji, potkrepljena svim člancima i recenzijama, kao i promotivnim materijalima. AMPAS ostavlja rok filmovima koji se kandiduju za Best International Film of the Year da imaju distribuciju do 31. 12. 2020, ali ko je iole imao prilike da se bavi Oscarima (podsećam da je “Klopka” jedini srpski film koji je ušao u uži izbor od devet filmova za Oscara), ta distribucija podrazumeva međunarodne festivale, međunarodna i domaća priznanja, međunarodne kritike od strane velikih američkih i evropskih filmskih časopisa i potencijalne ili već dogovorene distributerske ugovore za veliki broj zemalja po celom svetu. Ovo nikako ne znači da film možete da pustite u jednom bioskopu u Srbiji, već da zaista imate distribuciju. Postoje naznake da jedan od prijavljenih filmova ne ispunjava nijedan od ovih kriterijuma! Ali se vrlo visoko rangira kao državni projekat, koji ovakve medijske objave upravo favorizuju kao kandidata”, napisala je Jelena Mitrović na svom Fejsbuk profilu.

Ona napominje da će u “Baš čeliku” insistirati na proceduri “koja se toliko spominje u medijskim obaveštenjima, a koju Filmski centar Srbije, kako se do sada čini, nimalo nije ispoštovao”.

“Takođe nisu ispoštovani sledeći navodi iz medija: ‘Umesto mnogočlane komisije AFUN-a o kandidatu za Oskara za najbolji strani film izjašnjavaće se sedmočlana komisija, koju će činiti: predstavnik UO FCS, četiri predstavnika različitih struka iz filmske industrije – članovi profesionalnih udruženja i dva ugledna i afirmisana umetnika i stručnjaka iz oblasti kinematografske i audio-vizuelne delatnosti, stoji u Uputstvu o izboru kandidata na nagradu Oskar’. Usvojen je samo jedan predlog svih nezavisnih udruženja i asocijacija zajedno, a na osnovu rekla-kazala smo saznali ko su ostali članovi komisije za izbor i, ukoliko se to ispostavi kao tačno, dvoje od sedmoro su u debelom sukobu interesa. Moram da podvučem da instance nisu samo Filmski centar Srbije, direktor te nacionalne institucije Gordan Matić, predsednica UO FCS dr Jelena Trivan, već i međunarodne organizacije koje se bave ovom tematikom. Zbog svega navedenog, i zbog filmova koji su i prethodnih godina na isti način bili oštećeni u izboru za srpskog kandidata za Oscara (“Ničije dete”, “Teret”, “Druga strana svega”…), a imali su daleko veći potencijal od predloženih projekata, primorani smo da se, ukoliko se nastavi sa proceduralnim i namernim greškama oko izbora našeg kandidata, obratimo nadležnim međunarodnim institucijama”, navela je Jelena Mitrović.

Govoreći o izboru srpskog kandidata za Oscara, predsednica UO Filmskog centra Srbije Jelena Trivan rekla je za “Sputnjik” da “FCS može obezbediti da sva relevantna udruženja budu uključena u izbor i da više ne bude nesuglasica”.

“Mi smo napravili pravilnik, po ovlašćenju Ministarstva kulture, da u izboru učestvuju sva relevantna udruženja u oblasti filma (reditelja, glumaca…) i sam AFUN. Predstavnik AFUN-a će konsultovati članove Akademije i zalagati se za njihov predlog unutar komisije. Mislim da je na ovaj način uključeno više činilaca”, rekla je ona.

Kandidat za Oscara, propisano je novim pravilnikom, mora da bude u distribuciji najmanje sedam dana bez prekida. Na pitanje da li “Dara iz Jasenovca” ispunjava taj uslov, predsednica UO FCS kaže da je na producentima svih prijavljenih filmova da podnesu dokaze o tome da su uslovi ispunjeni, jer će u suprotnom film biti diskvalifikovan.

“Postoji stručna komisija koja utvrđuje da li je film imao distribuciju na osnovu priloženih dokaza. Koliko sam ja razumela, ‘Dara iz Jasenovca’ je imala distribuciju i čeka se premijera u Beogradu. To je na izvestan način državni projekat i dogovaramo se kada bi najbolje bilo da bude premijera”, rekla je Jelena Trivan.

Imena članova komisije nisu objavljena, navode u FCS, da ne bi na njih bio vršen pritisak. Međutim, ni tu nije sve baš najjasnije. Dodatne sumnje izazvala je izjava generalnog sekretara AFUN-a Mirka Beokovića. U FCS-u našem portalu rečeno je da je, s obzirom na promene organizatora i novi pravilnik nađeno “kompromisno rešenje” da jedan od sedam članova komisije bude i predstavnik AFUN-a. To je u svojoj izjavi potvrdila i Jelena Trivan. Međutim, “Novosti” pišu da je na spisku članova komisije, pored Sandre Perović, Mile Turajlić, Dare Džokić, Miroslava Lekića, Dejana Lutkića i Dan Tane i Beoković. Beoković je, međutim, u izjavi tom listu rekao da je to mesto još ranije odbio jer bi to “i moralno i pravno bilo neprihvatljivo”, s obzirom na to da je “njegov zadatak da zastupa interese AFUN-a”.

Komisija bi trebalo da pogleda svakog dana po dva filma, odnosno četvrtog dana jedan, u jednoj od sala Kombank dvorane, ali su, prema našim saznanjima, pojedini članovi komisije već tražili da ga zbog, kako su naveli, uslova diktiranih koronavirusom, zatražili da ih pogledaju kod kuće. Prijava srpskog kandidata za najbolji strani film se Američkoj akademiji za film i umetnost mora se poslati do 1. decembra, a to se može uraditi isključivo sa internet adrese Filmskog centra Srbije.

Tagovi: Oscar, Filmski centar Srbije, Jelena Mtrović, Srdan Golubović, Gordan Kičić, Jelena Trivan, Predrag Gaga Antonijević
PROČITAJ I OVO
Bitka protiv kruzera u Veneciji možda još nije gotova
EKOLOGIJA I BAŠTINA
Bitka protiv kruzera u Veneciji možda još nije gotova
VENECIJA - Kada je prošli mjesec prvi puta od početka pandemije putnički brod uplovio u Venecijansku lagunu, stotine ljudi okupilo se na kopnu i u malim brodovima u znak protesta.
Motovun Film Festival gostuje u dubrovačkim ljetnim kinima
FILMOVI
Motovun Film Festival gostuje u dubrovačkim ljetnim kinima
ZAGREB - Izbor s 15 ponajboljih filmova ovogodišnjeg Motovun Film Festivala, koji se upravo održava u tom istarskom gradiću, prikazat će se od 30. srpnja do 4. kolovoza na ljetnim pozornicama dubrovačkih kina Jadran i Slavica.
Koje ćemo filmske premijere gledati u kolovozu? (VIDEO)
U KINIMA U KOLOVOZU
Koje ćemo filmske premijere gledati u kolovozu? (VIDEO)
Koje ćemo filmske premijere gledati u kolovozu? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec kolovoz hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su jedanaest premijernih filmova.
Nova književna nagrada u počast Predragu Matvejeviću
NAGRADA
Nova književna nagrada u počast Predragu Matvejeviću

ZAGREB - Nova nagrada - Književna nagrada Predrag Matvejević - pokrenuta je u počast tom velikom književniku i intelektualcu koja je dosad izostala, dodijeljivat će se 7. listopada na datum njegova rođenja, za knjige objavljene u posljednje tri godine na području zemalja bivše Jugoslavije.

Scarlett Johansson tuži Disney zbog emitiranja Black Widow na streamingu
TUŽBA
Scarlett Johansson tuži Disney zbog emitiranja Black Widow na streamingu
LOS ANGELES - Scarlett Johansson, zvijezda Marvelova filma o superjunakinji "Black Widow", tužila je u četvrtak Walt Disney Co tvrdeći da je tvrtka prekršila njezin ugovor kada je film pustila na streaming platformu u isto vrijeme kada se film počeo emitirati u kinima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE