GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Roman Đurđice Čilić u izdanju Disputa

Roman Đurđice Čilić u izdanju Disputa
NOVITETI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.05.2022 / 10:04
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Nakladnik Disput objavio je novu knjigu polonistice i književnice Đurđice Čilić, roman "Novi kraj" koji je u tematskom, motivskom i stilskom pogledu svojevrsni nastavak autoričina knjižnog prvenca, zbirke priča "Fafarikul".

Kako ističu iz Disputa, "Novi kraj" je roman fragmentarne kompozicije koji može biti čitan i kao zbirka stotinjak priča uvezana prisutnošću nekoliko istih likova. U romanu, koji bismo uvjetno mogli nazvati autofikcijskim, premrežavanjem melankolije i vitalnosti kreirana je mreža jednog života i svijeta kakav znamo iz stvarnosti, svoje i one koju žive naši bližnji, dodaju.

Roman donosi priču o konačnostima koje odgađamo sve dok za to imamo snage i razloga te o počecima koje izmišljamo kako bismo neumitnost krajeva lakše podnijeli. Pisan jednostavnim, slikovitim jezikom u nostalgičnom, ali i energičnom, poletnom tonu, "Novi kraj" govori o ljudima i njihovom trajanju, svemu onome što se smjesti između prvog kraja i zadnjeg početka.

U njemu je dominantno izdvojena jedna od mnoštva pripovjednih linija, a to je davno započet i nikad dovršen razgovor pripovjedačice s majkom, njen oproštaj s njom kao pripremna inačica onoga konačnoga. U toj presudnoj dionici, "Novi kraj" prati autoričino nadvremensko putovanje od trenutka kada saznaje da joj je mama teško bolesna i osvještava da im zajedničko vrijeme curi.

Usputno nudi crtice iz njena življenja u vječnom sada, koje se isprepleću s gotovo svakotjednim petosatnim vožnjama na relaciji Zagreb-Vitez u posjet majci i susretima s vlastitom budućom prošlošću, donosi prizore iz majčine prošlosti koje pripovjedačica uz njeno uzglavlje diskretno zapisuje na papir, suočava nas s nužnošću da se naviknemo na ono na što se ne možeš nikad naviknuti, i vodi sve do katarzičnog mirenja s time da kada nam neka draga osoba umre, ipak ostaje naša priča o njoj.

Đurđica Čilić (1975.) radi na Katedri za poljski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gdje izvodi kolegije iz poljske književnosti, prevođenja i teorije književnosti. Piše stručne i znanstvene radove o poljskoj književnosti 19. i 20. stoljeća, književne recenzije te prevodi s poljskoga jezika, uglavnom suvremenu poeziju. S Jolantom Sychowskom-Kavedžijom uredila je knjigu "Moć ukusa Zbigniewa Herberta, izbor iz opusa" (2009.), a s profesorom Daliborom Blažinom zbornike radova "Stoljeće Czesława Miłosza" (2013.) i "Witkacy i drugi" (2016.). Objavila je polonističku studiju "Tri lica autora. Miłosz, Różewicz, Herbert" (2020.) i knjigu kratkih priča "Fafarikul" (2020.).

Tagovi: Đurđica Čilić, Disput
PROČITAJ I OVO
Zagreb i ustanove nastavit će podržavati InMusic festival
PODRŠKA
Zagreb i ustanove nastavit će podržavati InMusic festival
ZAGREB - Grad Zagreb i gradske ustanove podržavat će InMusic festival i u nadolazećim godinama, iznos ovogodišnje podrške je gotovo 2,4 milijuna kuna, a ako se tome pribroji potpora Hrvatske turističke zajednice iznos se penje na gotovo 3,3 milijuna kuna, priopćili su iz Grada Zagreba.
Star Wars Enciklopedija likova u izdanju Rockmarka
KNJIGE
Star Wars Enciklopedija likova u izdanju Rockmarka
ZAGREB - Glazbena knjižara Rockmark objavila je dopunjeno i prošireno izdanje bogato ilustrirane "Star Wars Enciklopedije likova" s likovima iz svih dosad objavljenih filmova, ali i nekih serija, uz pregršt manje poznatih zanimljivosti i detalja.
Mađarski filmovi trijumfirali na Vukovar Film Festivalu
FESTIVALI
Mađarski filmovi trijumfirali na Vukovar Film Festivalu
VUKOVAR - Najboljim dugometražnim filmom na u nedjelju završenom 16. Vukovar Film Festivalu proglašen je mađarski film "Neprilagođeni" redateljice Hajni Kis dok u konkurenciji kratkog filma najbolji film također dolazi iz Mađarske - "Branka" redatelja Ákosa K. Kovácsa.
Svjetska premijera: Stric oduševio publiku u Karlovym Varyma
USPJESI
Svjetska premijera: Stric oduševio publiku u Karlovym Varyma
ZAGREB - Triler Stric, dugometražni prvijenac autorskog dvojca Andrije Mardešića i Davida Kapca premijerno je prikazan u subotu, 2. srpnja na 56. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Karlovym Varyma uz sjajne reakcije publike i struke.
Preminuo britanski kazališni redatelj, legendarni Peter Brook
IN MEMORIAM
Preminuo britanski kazališni redatelj, legendarni Peter Brook
LONDON - Peter Brook, jedan od najinovativniji kazališnih redatelja u svijetu, koji je moćne drame postavljao na najčudnijim mjestima, preminuo je u 97. godini života, objavio je u nedjelju njegov izdavač.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE