GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminuo Žarko Laušević

Preminuo Žarko Laušević
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.11.2023 / 13:38
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Čuveni glumac Žarko Laušević, preminuo je danas u 63. godini.

„Obaveštavamo javnost da je danas 15.11.2023. godine u 63. godini života, posle kraće i teške bolesti, preminuo naš suprug i otac Žarko Laušević“, potvrdila je Anita Laušević Tanjugu u ime porodice.

Laušević je u Podgorici (ondašnjem Titogradu) završio gimnaziju, a 1982. je u Beogradu završio glumu na Fakultetu dramskih umjetnosti. Te je godine postao i član Jugoslavenskog dramskog kazališta. Iznimnu popularnost donijela mu je uloga u srbijanskoj televizijskoj seriji "Sivi dom" (1984.). Nakon toga uslijedile su Lauševićeve uloge koje je sve ostvario u uglavnom srbijanskim filmovima: "Šmeker" (1986.) (redatelja Zorana Amara), "Dogodilo se na današnji dan" (1987.), Braća po materi (1988.), "Boj na Kosovu" (1989.), "Kaži zašto me ostavi" (1993.), "Bolje od bekstva" (1993.).

Laušević je postao jedan od najpriznatijih glumaca u svim republikama i pokrajinama bivše SFRJ. Bio je poznat i po knjizi koju je napisao nakon što je bio u zatvoru, radi ubojstva iz nehaja.

Za ulogu u filmu koji je nastao u koprodukciji hrvatske i srpske kinematografije "Oficir s ružom "iz 1987., dobio je Zlatnu arenu na Pulskom filmskom festivalu za najboljeg glavnog glumca.

Zahvaljujući seriji "Sivi dom" postao je svejugoslavenska zvijezda prije nego što je diplomirao. U 28. godini dobio je glavnu pulsku glumačku nagradu za film "Oficir s ružom" Dejana Šorka. Bio je zvijezda, kako je o njemu pisao Jurica Pavičić, na onaj način na koji su glumci bili zvijezde u Jugoslaviji. Mlad i naočit, bio je ljubimac medija, gledatelja, žena.

U ljeto 1993. godine, Lauševića je napala grupa huligana ispred jednog kafića u Podgorici. U samoobrani je iz svog pištolja usmrtio dvojicu napadača, a trećeg teško ranio. Najprije je osuđen na 13 godina zatvora, a 1998. kazna mu je promijenjena na četiri godine zatvora. Pušten je nakon što je odslužio 4,5 godine. Od 1999. je bio u Sjedinjenim Američkim Državama.

Odlukom Vrhovnog suda 2001. godine, ponovno je osuđen na 13 godina zatvora, a 2011. pomilovao ga je tadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić.

Tagovi: Laušević, Žarko Laušević
PROČITAJ I OVO
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
U KINIMA U SVIBNJU
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec svibanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su šesnaest premijernih filmova.
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
SALON
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
ZAGREB - Na ceremoniji održanoj ispred Meštrovićevog paviljona, u četvrtak je otvoren 37. salon mladih uz prigodne govore Ivane Andabake, ravnateljice HDLU-a, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU-a, Lovre Japundžića, kustosa centralne izložbe Salona Pao sat u bunar, Lore Rajčić i Ivane Završki, kustosica izložbe Situacija koja se otvara 22. svibnja.
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE