GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminuo Vladimir First

Preminuo Vladimir First
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.03.2023 / 16:29
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Glazbenik, dugogodišnji član ansambla Zagrebački solisti i suradnik Hrvatskog katoličkog radija Vladimir First preminuo je 15. ožujka od posljedica moždanog udara. Sprovodni obredi počinju u ponedjeljak 20. ožujka u 13.20 u mrtvačnici na Mirogoju.

Vladimir First je rođen 15. srpnja 1948., violinu je diplomirao 1971., a magistrirao dvije godine kasnije 1973. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Ivana Pinkave. Završio je i dvogodišnji postdiplomski studij u Moskvi na Državnom konzervatoriju Čajkovski u klasi prof. Igora Oistraha.

Od 1971. do 1973. godine bio je član ansambla Collegium Musicum a od 1971. do 1977. bio je član Zagrebačke Filharmonije kao zamjenik koncertnog majstora. U isto vrijeme bio je i koncertni majstor i solist Komornog studija Zagrebačke filharmonije.

Od 1977. do 2005. bio je član ansambla Zagrebački solisti na 1. violini. S njima je održao više od 1500 koncerata širom svijeta. U tih 28 godina djelovanja sa Zagrebačkim solistima snimili su više od 30-ak albuma (gramofonskih ploča, kaseta i CD-a) za mnoge diskografske kuće uključujući EMI, Aurodisc, Melodia, Hispa-vox, Pickwick, Jugoton, Croatia Records i Hrvatskih katolički radio.

Od 1997. do 2003. djeluje kao voditelj i dirigent gudačkog orkestra Glazbenih škola Blagoje Berse i Pavao Markovac iz Zagreba.

Za vrijeme djelovanja u Dubrovniku (od 2005. do 2012.) nastupao je i kao solist (recital u Kneževom dvoru, nastupi u organizaciji Grada Dubrovnika, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Camerate Raguzine itd.) zatim u duu s Ivom Dražinićem i triu s Albertom Frkom i Vandom Đanić.

Povratkom u Zagreb 2012. pa do smrti ponovno preuzima vodstvo Gudačkog orkestra Glazbene škole Pavao Markovac iz Zagreba.

Za svoj solistički, instrumentalni i dirigentski dan Vladimir First je dobio više nagrada i priznanja. Nagrada Sveučilišta u Zagrebu za reproduktivnu umjetnost 1970., nagrada „Vaclav Huml” Hrvatskog glazbenog zavoda 1971., Diploma na 1. međunarodnom violinističkom natjecanju „Vaclav Huml” u Zagrebu 1977., a te iste godine dobitnik je i Vjesnikove nagrade „Darko Lukić”.

Sa Zagrebačkim solistima osvojio je veliki broj domaćih i internacionalnih kolektivnih nagrada, među ostalima Nagrada Vladimir Nazor, Milka Trnina, Nagrada Grada Zagreba (3x)). Kao voditelj Gudačkog orkestra glazbenih škola Blagoje Berse i Pavao Markovca dobitnik je 1. nagrade na Državnom natjecanju orkestara u organizaciji Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga (2001.).

Kao voditelj Gudačkog orkestra srednje škole glazbene škole Pavao Markovac četiri puta (2015., 2017.,2019. i 2021). je osvajao prva mjesta na Državnom natjecanju orkestara u organizaciji HDGPP-a. Osvojio je također nekoliko prvih nagrada kao voditelj Komorne glazbe (Gudački kvartet, Klavirski trio) na Državnim natjecanjima komornih sastava.

Vladimir First je dobitnik Zahvalnice (Zvonimirovi strijelci i Croatian Music Aid) Republike Hrvatske, Hrvatske vojske i Grada Zagreba za doprinos i potporu u obrani Republike Hrvatske 1992.

Pored redovitog članstva u Zagrebačkim solistima, Vladimir First je nastupao kao solist sa Zagrebačkom filharmonijom, Beogradskom filharmonijom i Dubrovačkim simfonijskim orkestrom.

Tagovi: Vladimir First, zagrebački solisti, srednja glazbena škola Pavao Markovac
PROČITAJ I OVO
Koje ćemo filmske premijere gledati u lipnju? (VIDEO)
U KINIMA U LIPNJU
Koje ćemo filmske premijere gledati u lipnju? (VIDEO)
Koje ćemo filmske premijere gledati u lipnju? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec lipanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su trinaest premijernih filmova.
Eurosong ove godine privukao 162 milijuna gledatelja
GLEDANOST
Eurosong ove godine privukao 162 milijuna gledatelja
ZAGREB - Ovogodišnje finale Eurosonga i dvije polufinalne emisije sredinom svibnja gledalo je uživo oko 162 milijuna ljudi, procjena je Europske radiodifuzne unije.
Crna Gora ostaje bez Sea Dance festivala
FESTIVALI
Crna Gora ostaje bez Sea Dance festivala
BUDVA - Sea Dance, ovjenčan titulom Najboljeg evropskog festivala i jedan od najznačajnijih festivala Mediterana, koji je domaćoj turističkoj privredi do sada donio preko 60 miliona eura i neprocjenjivu promociju širom planete, neće ove godine biti održan na crnogorskom primorju,.
Preminula slavna pjevačica Tina Turner
TUŽNA VIJEST
Preminula slavna pjevačica Tina Turner
ZURICH - Pjevačica Tina Turner, poznata po brojnim soul hitovima, umrla je u 83. godini.
Preminuo likovni umjetnik Boris Bućan
IN MEMORIAM
Preminuo likovni umjetnik Boris Bućan
ZAGREB - Jedan od najistaknutijih hrvatskih umjetnika, akademik Boris Bućan, likovni umjetnik, slikar i grafički dizajner preminuo je u 77. godini, objavio je u srijedu Nacionalni muzej moderne umjetnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE