GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminuo Vladimir First

Preminuo Vladimir First
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.03.2023 / 16:29
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Glazbenik, dugogodišnji član ansambla Zagrebački solisti i suradnik Hrvatskog katoličkog radija Vladimir First preminuo je 15. ožujka od posljedica moždanog udara. Sprovodni obredi počinju u ponedjeljak 20. ožujka u 13.20 u mrtvačnici na Mirogoju.

Vladimir First je rođen 15. srpnja 1948., violinu je diplomirao 1971., a magistrirao dvije godine kasnije 1973. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Ivana Pinkave. Završio je i dvogodišnji postdiplomski studij u Moskvi na Državnom konzervatoriju Čajkovski u klasi prof. Igora Oistraha.

Od 1971. do 1973. godine bio je član ansambla Collegium Musicum a od 1971. do 1977. bio je član Zagrebačke Filharmonije kao zamjenik koncertnog majstora. U isto vrijeme bio je i koncertni majstor i solist Komornog studija Zagrebačke filharmonije.

Od 1977. do 2005. bio je član ansambla Zagrebački solisti na 1. violini. S njima je održao više od 1500 koncerata širom svijeta. U tih 28 godina djelovanja sa Zagrebačkim solistima snimili su više od 30-ak albuma (gramofonskih ploča, kaseta i CD-a) za mnoge diskografske kuće uključujući EMI, Aurodisc, Melodia, Hispa-vox, Pickwick, Jugoton, Croatia Records i Hrvatskih katolički radio.

Od 1997. do 2003. djeluje kao voditelj i dirigent gudačkog orkestra Glazbenih škola Blagoje Berse i Pavao Markovac iz Zagreba.

Za vrijeme djelovanja u Dubrovniku (od 2005. do 2012.) nastupao je i kao solist (recital u Kneževom dvoru, nastupi u organizaciji Grada Dubrovnika, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Camerate Raguzine itd.) zatim u duu s Ivom Dražinićem i triu s Albertom Frkom i Vandom Đanić.

Povratkom u Zagreb 2012. pa do smrti ponovno preuzima vodstvo Gudačkog orkestra Glazbene škole Pavao Markovac iz Zagreba.

Za svoj solistički, instrumentalni i dirigentski dan Vladimir First je dobio više nagrada i priznanja. Nagrada Sveučilišta u Zagrebu za reproduktivnu umjetnost 1970., nagrada „Vaclav Huml” Hrvatskog glazbenog zavoda 1971., Diploma na 1. međunarodnom violinističkom natjecanju „Vaclav Huml” u Zagrebu 1977., a te iste godine dobitnik je i Vjesnikove nagrade „Darko Lukić”.

Sa Zagrebačkim solistima osvojio je veliki broj domaćih i internacionalnih kolektivnih nagrada, među ostalima Nagrada Vladimir Nazor, Milka Trnina, Nagrada Grada Zagreba (3x)). Kao voditelj Gudačkog orkestra glazbenih škola Blagoje Berse i Pavao Markovca dobitnik je 1. nagrade na Državnom natjecanju orkestara u organizaciji Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga (2001.).

Kao voditelj Gudačkog orkestra srednje škole glazbene škole Pavao Markovac četiri puta (2015., 2017.,2019. i 2021). je osvajao prva mjesta na Državnom natjecanju orkestara u organizaciji HDGPP-a. Osvojio je također nekoliko prvih nagrada kao voditelj Komorne glazbe (Gudački kvartet, Klavirski trio) na Državnim natjecanjima komornih sastava.

Vladimir First je dobitnik Zahvalnice (Zvonimirovi strijelci i Croatian Music Aid) Republike Hrvatske, Hrvatske vojske i Grada Zagreba za doprinos i potporu u obrani Republike Hrvatske 1992.

Pored redovitog članstva u Zagrebačkim solistima, Vladimir First je nastupao kao solist sa Zagrebačkom filharmonijom, Beogradskom filharmonijom i Dubrovačkim simfonijskim orkestrom.

Tagovi: Vladimir First, zagrebački solisti, srednja glazbena škola Pavao Markovac
PROČITAJ I OVO
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE