GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminuo Rajko Dujmić

Preminuo Rajko Dujmić
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.08.2020 / 14:58
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Od posljedica prometne nesreće preminuo je Rajko Dujmić (65), doznajemo od izvora bliskih obitelji.

Podsjetimo, kantautor je zadobio opasne ozljede kada je prošlog tjedna u srijedu oko 17.15 sati u stravičnoj nesreći u mjestu Stari Laz, na području Ravne Gore, izgubio nadzor nad svojim VW Tiguanom zagrebačkih registracijskih oznaka i sletio u provaliju.

Zbog neprilagođene brzine sletio je s kolnika po izlazu iz oštrog lijevog zavoja koji se penje uzbrdo na tom dijelu kolnika, potom pokupio kameni zidić i šljivu da bi se zaustavio oko pet metara ispod razine ceste, odnosno desetak metara nad provalijom. Od pada ga je zadržalo granje.

Nakon prometne nesreće u kojoj mu je teško ozlijeđena glava Dujmić je bio u komi, priključen na respirator u Jedinici intenzivnog liječenja na Sušaku

Rođen je kao sin jedinac u Zagrebu, 7. kolovoza 1954. godine. Iako mu je majka Austrijanka Karlotta bila domaćica, a otac Stjepan pomorski kapetan, od malih nogu zanimala ga je glazba. Kad je imao samo godinu dana imao je žulj na usnici od usne harmonike. Bio mu je to najdraži dar za prvi rođendan. -Od najranije mladosti moj jedini način komuniciranja s ljudima bio je zvuk, a tako je ostalo do danas - kazao je u jednom intervjuu. Kao dijete imao je nadimak Lima.

Prvu je pjesmu "Smij se" napisao sa samo 13 godina. Prvi bend osnovao je u šestom osnovne, a u toj je postavio bio i Borislav Škegro. Prvi novac zaradio je s 13 godina kad ga je Pero Moskaljov pustio da ga zamijeni na klaviru u Intim baru u Dugom Selu. Išao je u srednju muzičku a istovremeno se doškolovao u samostanu u Frankopanskoj ulici. Na Kaptolu je slušao predavanja o gregorijanskom koralu, harmoniju i melodiju kod časne Imakulate.

Prije Fosila svirao je u Grupi Marina Škrgatića, Crno bijelima, Klanu, bendu s kojim je pratio Josipu Lisac i Zlatnim akordima. Apsolvirao je na Pedagoškoj akademiji, a do ulaska u Nove Fosile svirao je orgulje u rock-operi Gubec-beg. Godine 1975. Slobodan Momčilović Moka pozvao ga je u Fosile, ali ih je prvi put odbio jer se nije htio zamjeriti dečkima s kojima je svirao u Crno-bijelima. Pristao je godinu dana kasnije.

Za Fosile je najprije napisao "Sanjaj me" i "Da te ne volim", 1977. u Poreču. Njegovim dolaskom Novi fosili postaju najpopularnija grupa u Jugoslaviji. Neke od njihovih pjesama postale su hitovi za sva vremena: "Da te ne volim", "Reci mi tiho, tiho", "Saša", "Šuti moj dječače plavi", "Sanja", "Plava košulja". Godišnje su imali oko 300 koncerata, mnogobrojne turneje po tadašnjem SSSR-u, SAD-u, Kanadi i zemljama Europe

Početkom 90-ih Fosili su prestali svirati. Do okupljanja 'pravih' Fosila Dujmić svira u 4 asa. Sa Zrinkom Tutićem autor je "Moje domovine", a iza njega je i veliki broj najavnih špica. Skladba "Dobro jutro, Hrvatska" već je skoro 30 godina zaštitni znak istoimene emisije. Predavao je i skladanje na Rock akademiji i jako su ga zanimali glazba za kazalište i film. Između ostalog pisao je glazbu za predstave "Sedam lakih komada" i "Dundo Maroje" za film "Cijena života" Bogdana Diklića te za dokumentarac "Zemlja pustinjskog sokola". Prema njegovim pjesmama napravljen je i mjuzikl "Za dobra stara vremena".

Tagovi: Rajko Dujmić, Novi fosili, Zrinko Tutić, Moja domovina, Sanja Doležal, Josipa Lisac, Borislav Škegro
PROČITAJ I OVO
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE