GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminuo pisac Carlos Ruiz Zafón

Preminuo pisac Carlos Ruiz Zafón
TUŽNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.06.2020 / 18:25
Autor: SEEbiz / H
LOS ANGELES - Književnik Carlos Ruiz Zafón, poznat po seriji romana “Groblje zaboravljenih knjiga”, preminuo je u petak u 55. godini u svom domu u Los Angelesu od karcinoma debelog crijeva.

Ruiz Zafón bio je jedan od najčitanijih pisaca u Španjolskoj, a međunarodno je postao poznat 2001. godine objavom romana “Sjena vjetra” (La sombra del viento) čija se radnja odvija u starim i tajnovitim ulicama njegove rodne Barcelone.

Ta kriminalistička, ljubavna i povijesna priča smještena je u razdoblje pedesetih godina 20. stoljeća i prvi je od četiriju romana iz serije “Groblje zaboravljenih knjiga”, preveden na četrdesetak jezika.

“S prodanih više od 15 milijuna primjeraka smatran je najrasprostranjenijim španjolskim romanom nakon ‘Don Quijotea'”, izvijestile su u petak novine La Vanguardia sa sjedištem u Barceloni.

Nastavak “Sjene vjetra” bio je roman “Anđelova igra” objavljen 2008., a kasnije su uslijedili “Zatočenik neba” i “Labirint duhova”, njegova posljednja knjiga objavljena 2016. godine.

Živio je u Los Angelesu od 1994. godine privučen kinom i Hollywoodom gdje je radio kao scenarist. Posljednje dvije godine bio je podvrgnut liječenju karcinoma, no u petak je preminuo.

“Danas je tužan dan za cijelu našu ekipu, koja ga je poznavala i radila s njime tijekom 20 godina”, priopćila je španjolska izdavačka kuća Planeta. “Napustio nas je jedan od najboljih suvremenih romanopisaca no među svima nama će ostati itekako živ preko svojih knjiga”.

Zafónovi romani u Hrvatskoj su objavljeni u nakladi Frakture. Uz roman “Sjena vjetra”, objavljen u prijevodu Maje Tančik, “Anđelovu igru” i “Zatočenika neba” (oba je prevela Silvana Roglić) te “Labirint duhova” (Ela Varošanec), ističu se i “Princ magle”, “Rujanska svjetla”, “Ponoćna palača” i “Marina”, hrvatskim čitateljima poznati u prijevodu Silvane Roglić.

Zafón je pohađao isusovačku školu Sarría, a taj gotički dvorac u Barceloni, s tornjevima i tajnim hodnicima, budio je njegovu dječju maštu i želju za pripovijedanjem priča. S 22 godine za prvi roman “Princ Magle” (1996.) primio je književnu nagradu nakon čega je nastavio s pisanjem.

Tagovi: Carlos Ruiz Zafón, Barcelona, Fraktura, Groblje zaboravljenih knjiga, Los Angeles
PROČITAJ I OVO
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE