GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminuo Ljubomir Radičević

Preminuo Ljubomir Radičević
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.03.2020 / 10:14
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Ljubomir Radičević, reditelj filma „Ljubav i moda”, pedagog i urednik Televizije Beograd, preminuo je juče u 93. godini u Beogradu, potvrdili su iz Filmskog centra Srbije.

Radičević je rođen 1927. u Beogradu, diplomirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju.

Karijeru je započeo kao filmski kritičar i publicista, pišući kritike i studije u mnogim listovima i časopisima, prenosi Tanjug.

Radio je kao dramaturg, kao scenarista i reditelj u filmskoj produkciji „Avala filma”. Poznati su njegovi filmovi „Cipelice na asfaltu” i „Ljubav i moda”, a u Televiziji Beograd radio je od 1963. do 1992, prvo kao urednik Filmske redakcije, a od 1981. kao urednik Redakcije igranog programa.

Radoslav Zelenović dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke i filmski znalac, kaže za Tanjug da je Radičević bio pionir televizije i filma u Jugoslaviji.

„Vreme je pokazalo da je njegov film „Ljubav i moda” opstao kao vanvremensko ostvarenje koje se bavilo estetikom divnog grada širokih bulevara u kojem je bilo udobno živeti. Vizuelni identitet Beograda u njegovom filmu postao je deo popkulture ovih prostora”, kazao je Zelenović.

Ispraćaj za kremaciju biće u sredu 11. marta u 11.30 na Novom groblju u Beogradu.

Tagovi: Ljubomir Radičević, Filmski centar Srbije, Radoslav Zelenović, Ljubav i moda, Jugoslovenska kinoteka
PROČITAJ I OVO
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE