GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminuo Josip Joža Prudeus

Preminuo Josip Joža Prudeus
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.01.2020 / 17:59
Autor: SEEbiz / Sportske novosti
SAMOBOR - Jutros je u 76. godini života preminuo Josip Joža Prudeus, poznati samoborski učitelj, pjesnik, književnik i novinar, koji je sportskoj javnosti najpoznatiji po nadimku Vatreni, kojeg je osmislio kao marketinški stručnjak, pa lansirao i autorski zaštitio 1996. godine.

Napisao je tada i himnu 11 Vatrenih.

Rođen je u Samoboru 21. ožujka 1944. godine. Osnovnu školu i gimnaziju pohađa u Slavonskom Brodu, gdje je i diplomirao na Pedagoškoj akademiji, javlja Radio Samobor. Kao nastavnik radio je u osnovnim školama u Slavonskom Brodu, Sibinju, Rabu i Samoboru, a 33 godine radio je i kao mentor darovitim učenicima u Školi dječjeg stvaralaštva u Novalji i Novigradu. Radio je i na Radio Samoboru, u Narodnom sveučilištu Samobor, a 1991. godine bio je i gradski pročelnik za društvene djelatnosti.

Godine 2008. godine dobio je povelju pape Benedikta XVI. za 60 godina ministriranja. Autor je mnogih misa, litanija i skladbi posvećenih svecima i mučenicima katoličke crkve. Bio je i član Društva hrvatskih književnika, uvršten je u više antologija hrvatskog pjesništva. Kao član Ogranka Matice hrvatske u Samoboru svojim je talentom i radom uvelike doprinio očuvanju kulturne baštine i razvitku samoborskog pjesništva.

Bio je i urednik mnogim izdanjima, svoje je radove objavljivao u Modroj lasti, Smibu, Galebu, Radosti i Pogledu. Utemeljio je program za djecu i mladež na Hrvatskom katoličkom radiju. Tijekom svog bogatom djelovanja Prudeus je napisao stotine pjesama i priča za djecu, mladež i odrasle. Autor je i mnogih slikovnica. O Samoboru je napisao sedamdesetak pjesama, od kojih su mnoge i uglazbljene

Godine 2004. godine dobio je nagradu za životno djelo Grada Samobora, a 2009. godine, odlukom Sabora, dobio je državnu nagradu Ivan Filipović za životno djelo.

Tagovi: Josip Joža Prudeus, Vatreni, Samobor
PROČITAJ I OVO
Biografski zapisi o Marku Veselici svjedoče o jednom od najbitnijih povijesnih razdoblja za Hrvatsku
KNJIGE
Biografski zapisi o Marku Veselici svjedoče o jednom od najbitnijih povijesnih razdoblja za Hrvatsku
ZAGREB - Životni put, usponi i padovi, Marka Veselice prikazani su u novoobjavljenoj publicističkoj knjizi Zov Savjesti.
Isabelle Huppert na čelu žirija na Venecijanskom filmskom festivalu
PRIZNANJA
Isabelle Huppert na čelu žirija na Venecijanskom filmskom festivalu
VENECIJA - Francuska glumica Isabelle Huppert, najpoznatija po ulozi sado-mazo profesorice klavira u istoimenom filmu (The Piano Teacher), predvodit će žiri ovogodišnjeg Venecijanskog filmskog festivala, objavio je danas 81. Venecijanski međunarodni filmski festival.
Vedrana Rudan objavila da boluje od raka, prestaje pisati blog
LOŠE VIJESTI
Vedrana Rudan objavila da boluje od raka, prestaje pisati blog
RIJEKA - Hrvatska književnica Vedrana Rudan objavila je da boluje od raka.
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
REKORDI
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
LOS ANGELES - Pop megazvijezda Taylor Swift nalazi se na prvom mjestu glazbene ljestvice sa svojim albumom "The Tortured Poets Department", objavio je Billboard, dodajući da je tijekom prvog tjedna od objavljivanja prodan 1,91 milijun primjeraka tradicionalnih albuma, među kojima 859 tisuća vinilnih ploča, što je rekordna prodaja u modernom dobu.
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
USPJESI
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
BERLIN - Njemački film sada je na dobrom putu, kažu glumica Alexandra Maria Lara i redatelj Florian Gallenberger.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE