GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Biografski zapisi o Marku Veselici svjedoče o jednom od najbitnijih povijesnih razdoblja za Hrvatsku

Biografski zapisi o Marku Veselici svjedoče o jednom od najbitnijih povijesnih razdoblja za Hrvatsku
KNJIGE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.05.2024 / 09:37
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Životni put, usponi i padovi, Marka Veselice prikazani su u novoobjavljenoj publicističkoj knjizi Zov Savjesti.

Na sažetih 170 stranica u izdanju Hrvatske sveučilišne naklade u Udruge HVIDRA-e Imotski, knjiga je svojevrsno biografsko svjedočanstvo o životu čovjeka koji je bio jedan od najznačajnijih dionika Hrvatskog proljeća i dugogodišnji politički zatvorenik. Knjigu su u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu predstavili Anita Šikić, Domagoj Knežević i Snježana Veselica Majhut.

Životni put hrvatskog Mandele

Iako rođen u Sinju, većinu svog života proveo je u Zagrebu gdje se i školovao. Potjecao je iz siromašne obitelji, ali to ga nije zaustavilo da se dokaže kao znanstvenik, političar i borac za ljudska prava. Veselica slovi za pravog inicijatora osnutka Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), no ta mu je stranka bila „oteta iz ruku“, pa je 90-ih godina s bratom Vladimirom osnovao Hrvatsku demokratsku stranku (HDS). No, najpoznatiji je po svom utjecaju na Hrvatsko proljeće, kulturno-politički pokret nastao ranih 70-ih godina prošlog stoljeća kao izraz težnje za legitimiranjem hrvatskog nacionalnog identiteta. Svojim govorima i člancima zalagao se za više samostalnosti i državnosti Hrvatske čime je postao jedan od najeksponiranijih boraca samog pokreta. Optužen za nacionalizam, bio je uhićen od strane komunističkih vlasti Jugoslavije te na posljetku i osuđen, 1972. i 1981. godine, na sveukupno 18 godina zatvora i 8 godina izgona iz javnosti.

„Marko Veselica je bez ikakve dvojbe stvarni velikan hrvatske povijesti naspram onih koji se danas nude u medijskom prostoru kao nacionalni velikani. Za mene nema nikakve dileme kako je društveno djelovanje i bezuvjetna žrtva hrvatskog povijesnog velikana Marka Veselice itekako utkana u temelje današnje slobodne i suverene Republike Hrvatske“, izjavio je na panelu dr. Domagoj Knežević, povjesničar s Hrvatskog instituta za povijest.

Zov savjesti: Autor analitičar kao predmet znanstvene analize

Ispunjeno mnogobrojnim previranjima u politici, društvu i kulturi, Hrvatsko proljeće potaknulo je mnoge političare i intelektualce na borbu hrvatsko nacionalno samoodređenje. Zov savjesti izuzetna je knjiga koja pregledom tri epohe potanko opisuje problematiku vremena te ujedno i samog autora, znanstvenog analitičara, pretvarajući ga u predmet same analize. Predgovor obuhvaća kratki osvrt izv. prof. dr. sc. Snježane Veselice Majhut, dok je u prvom poglavlju prenesen intervju Marka Veselice objavljen u Der Spiegelu 1981. godine.

Intervju, koji su komunističke vlasti smatrale najvećim Veseličinim prijestupom, služi kao uvertira u drugi dio knjige koji je podijeljen na ključne epohe sudskog postupka protiv hrvatskog aktivista. Poglavlje obuhvaća događaje u sudskom postupku, odgovor na završnu riječ javnog tužitelja, završnu riječ na suđenju, presudu Okružnog suda u Zagreb, kao i bilješke iz života Marka Veselice. Knjiga vjerodostojno obuhvaća iskustvo ondašnje borbe za slobodu Hrvatske, ali i donosi i biografski pregled života čovjeka koji je kroz svoje služenje kazne u tamnici razvio i održavao, kako je sam govorio, tri velike i vječne ljubavi: prema Domovini, Bogu i obitelji. Marko Veselica preminuo je 17. veljače 2017. nakon duge i teške bolesti, a njegov život ostaje u sjećanju kao neizostavan dio povijesti Hrvatske u drugoj polovici 20. stoljeća.

„Motivacija za nastanak knjige bila je okupiti ono što je ostalo iza mog oca, Marka Veselice. Glavna tema i srž knjige jest pravo na slobodu mišljenja, pravo pojedinca da misli drugačije te, naposljetku, i pravo da iznese ponosno da misli drugačije“, izjavila je Snježana Veselica Majhut.

Tagovi: marko veselica, veselica, knežević, majhut
PROČITAJ I OVO
Wim Wenders dobitnik njemačko-francuske medijske nagrade
LAUREAT
Wim Wenders dobitnik njemačko-francuske medijske nagrade
PARIZ - Redatelj Wim Wenders ove će godine dobiti njemačko-francusku novinarsku nagradu kao priznanje za životno djelo.
Preminula francuska pop ikona Francoise Hardy
IN MEMORIAM
Preminula francuska pop ikona Francoise Hardy

PARIZ - Françoise Hardy, francuska kantautorica čiji su je melankolični glas, senzualna ljepota i smisao za stil učinili međunarodnom senzacijom u tinejdžerskim godinama, zadivivši modne dizajnere i slavne glazbenike kao što su Bob Dylan i David Bowie, umrla je u dobi od 80 godina.

Baby Lasagna potpisao ugovor s Universal Musicom
IZGRADNJA KARIJERE
Baby Lasagna potpisao ugovor s Universal Musicom
ZAGREB - Hrvatska glazbena zvijezda koja je brzinom svjetlosti osvojila svijet, Baby Lasagna potpisao je globalni diskografski ugovor s Universal Music Groupom čime je započeo novo poglavlje u svojoj umjetničkoj karijeri.
Ovo su pobjednici Animafesta 2024
FESTIVALI
Ovo su pobjednici Animafesta 2024
ZAGREB - Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2024 završio je večeras ceremonijom dodjele nagrada u Kinu SC.
Preminuo Milovan Tasić Tasa
IN MEMORIAM
Preminuo Milovan Tasić Tasa
BEOGRAD - Preminuo je Milovan Tasić Tasa, nekadašnji košarkaš i glumac, javlja b92.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE