GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Posljednji roman Gabriela Garcíje Márqueza objavljen na hrvatskom jeziku

Posljednji roman Gabriela Garcíje Márqueza objavljen na hrvatskom jeziku
KNJIGE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.03.2024 / 15:56
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Posljednji roman kolumbijskog nobelovca Gabriela Garcíje Márqueza "Vidimo se u kolovozu", objavljen je u srijedu na hrvatskom u prijevodu Gordane Tintor i nakladi V.B.Z.-a.

Kako ističe nakladnik, García Márquez roman je napisao desetak godina prije smrti, a pritisnut bolešću koja mu je utjecala na um, u trenutku stvaranja dvojio je želi li ga objaviti.

Njegovi su sinovi odlučili da protok vremena donese završni sud o djelu, a kad su ga nakon više godina ponovno pročitali, bili su zadivljeni načinom pisanja i ljepotom same priče, i stoga su donijeli odluku o objavi romana.

“Vidimo se u kolovozu” (En agosto nos vemos) pripovijeda o ženi na pragu pedesete koja svakog 16. kolovoza odlazi na karipski otok kako bi položila gladiole na grob svoje majke i tom prigodom se upušta u kratke ljubavne veze. Njezin inače sretan obiteljski život ostaje neokrnjen jer na put odlazi sama, a njezin suprug i djeca ne znaju ništa o njezinu iskakanju iz granica konvencija.

Ovaj roman, koji se u hrvatskim knjižarama pojavio na dan književnikova rođenja, u isto vrijeme kada i u knjižarama diljem svijeta, “izvanredan je prikaz ženstvenosti, seksualnosti i žudnje te savršeni ‘grand finale’ opusa Gabriela Garcíje Márqueza“, ističu iz V.B.Z.-a.

Gabriel García Márquez rodio se 6. ožujka 1927. u Aracataci i jedan je od najznačajnijih hispanofonih pisaca, a njegov roman “Sto godina samoće” (1967.), kronika o usponu i padu sedam naraštaja obitelji Buendía u izmišljenom južnoameričkom selu Macondu, vrhunsko je ostvarenje magijskog realizma. U Hrvatskoj je od sedamdesetih godina 20. stoljeća do danas objavljen niz njegovih romana, među kojima “Pukovniku nema tko da piše”. “Zla kob”, “Patrijarhova jesen”, “Kronika najavljene smrti”, “Ljubav u doba kolere”, “Sjećanje na moje tužne kurve”.

Nobelovu nagradu dobio je 1982. godine.

Umro je u Meksiku, 17. travnja 2014. godine.

Tagovi: Gabriel García Márquez, V.B.Z.
PROČITAJ I OVO
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
U KINIMA U SVIBNJU
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec svibanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su šesnaest premijernih filmova.
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
SALON
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
ZAGREB - Na ceremoniji održanoj ispred Meštrovićevog paviljona, u četvrtak je otvoren 37. salon mladih uz prigodne govore Ivane Andabake, ravnateljice HDLU-a, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU-a, Lovre Japundžića, kustosa centralne izložbe Salona Pao sat u bunar, Lore Rajčić i Ivane Završki, kustosica izložbe Situacija koja se otvara 22. svibnja.
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE